Στο Λονδίνο μεταβαίνει την πρώτη βδομάδα του Μαρτίου η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Ανγκελα Ολγκίν, όπως ανέφερε η ίδια σε δήλωσή της, και στη συνέχεια θα επιστρέψει στην Κύπρο για νέες συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.
Στη δήλωση, η κ. Ολγκίν τόνισε ότι σ’ αυτή την αρχική φάση της εντολής της, η αναζήτηση κοινού εδάφους απαιτεί προσεκτική ακρόαση, που να επιτρέπει τη δημιουργία νέων ερωτήσεων, που θα τεθούν στις συζητήσεις με τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων.
Παράλληλα, είπε, διαφορετικές απόψεις την έχουν βοηθήσει να κατανοήσει την πολυπλοκότητα της κατάστασης και υπάρχουν πολλές επικριτικές φωνές που θέλει, σημείωσε, να συνεχίσει να ακούει.
Για το λόγο αυτό, είπε, είναι ζωτικής σημασίας να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη, η οποία λείπει σοβαρά, ως βασική προϋπόθεση για την οικοδόμηση ενός μέλλοντος.
Όπως αναφέρει στη δήλωσή της, «σύμφωνα με την εντολή του ΓΓ, πραγματοποίησα ένα πολύ ικανοποιητικό πρώτο ταξίδι στο νησί, επισκεπτόμενη αργότερα την Αθήνα και την Άγκυρα, τις πρωτεύουσες δύο εγγυητριών δυνάμεων. Όπως επικοινωνήσαμε εκεί, ο στόχος ήταν να έχουμε μια πρώτη επαφή με τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους ηγέτες και να ακούσουμε παράγοντες της κοινωνίας των πολιτών, πρώην διαπραγματευτές, εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας, νέους, ακαδημαϊκούς και άλλους εμπειρογνώμονες».
Η κ. Ολγκίν είπε ότι «διαφορετικές απόψεις με έχουν εμπλουτίσει την κατανόηση της πολυπλοκότητας της κατάστασης και υπάρχουν πολλές επικριτές φωνές που θέλω να συνεχίσω να ακούω».
Το επόμενο ταξίδι μου, είπε, «θα ξεκινήσει στο Λονδίνο την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου για να ολοκληρώσω τον κύκλο των επαφών με τις εγγυήτριες δυνάμεις. Στη συνέχεια θα επιστρέψω στην Κύπρο, όπου ελπίζω να συναντηθώ με ηγέτες πολιτικών κομμάτων, εκπροσώπους της κοινωνίας, καθώς και εκπροσώπους εμπορικών και οικονομικών επιμελητηρίων ενώ θα μιλήσω εκ νέου με τους Ε/κ και Τ/κ ηγέτες.
Πρόσθεσε ότι «σ’ αυτή την αρχική φάση, η αναζήτηση κοινού εδάφους απαιτεί μια προσεκτική ακρόαση, που να επιτρέπει τη δημιουργία νέων ερωτήσεων, που θα τεθούν στις συζητήσεις με τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων. Φυσικά, τα χαρτιά μπαίνουν πάνω στο τραπέζι, όπως σε κάθε σύγκρουση. Το επίπεδο απογοήτευσης που αισθάνονται πολλοί, συσσωρευμένο μετά από αρκετές προσπάθειες διαπραγμάτευσης, είναι απολύτως κατανοητό, επομένως είναι ζωτικής σημασίας να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη, η οποία λείπει σοβαρά, ως βασική προϋπόθεση για την οικοδόμηση ενός μέλλοντος».
Μια μεγάλη βοήθεια, συμπλήρωσε, «είναι να αποφύγουμε τις εικασίες, γι αυτό ευχαριστώ τα μέσα ενημέρωσης για την κατανόηση και την υπομονή τους και δεσμεύομαι να μοιραστώ ό,τι είναι συνετό και δυνατό. Κάνω αυτό το έργο με τον μεγαλύτερο ενθουσιασμό και δέσμευση», κατέληξε η κ. Ολγκϊν.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις