Την απόφαση να προωθήσει άμεσα νομοθετικές ρυθμίσεις για θεραπεία των βασικών στρεβλώσεων που διαπιστώνονται στη λειτουργία του ΓεΣΥ, έλαβε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας.
Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, τόσο οι οργανώσεις ιατρών, όσο και η εκπρόσωπος του Γραφείου Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣΥ, αλλά και η Διευθύντρια του ΟΑΥ, αναγνώρισαν ότι υπάρχουν στρεβλώσεις, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται κυρίως στο θέμα των προσωπικών ιατρών.
Ο ΟΑΥ κλήθηκε εντός μίας εβδομάδας να παρουσιάσει γραπτώς στην Επιτροπή τις στρεβλώσεις, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία για αλλαγές. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, ο οποίος ήταν και ένας εκ των εισηγητών του θέματος, μαζί με τους Βουλευτές του ΔΗΣΥ Χαράλαμπο Πάζαρο και Σάβια Ορφανίδου, υπογράμμισε ότι σκοπός δεν είναι να αλλάξει ούτε η αρχιτεκτονική, ούτε η φιλοσοφία του ΓεΣΥ, αλλά να προστατευθεί η βιωσιμότητά του.
Αφού η Επιτροπή λάβει γραπτώς τις επισημάνσεις του ΟΑΥ για στρεβλώσεις, όπως είπε, θα προχωρήσει στη σύσταση μίας ομάδας με εκπροσώπους από όλα τα κόμματα, ώστε να κατατεθούν προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων. Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι με καλή συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, μπορεί εντός δύο μηνών περίπου να δοθούν λύσεις.
Την ανάγκη για διαφύλαξη του θεσμού του προσωπικού ιατρού υπογράμμισε κατά την παρέμβασή της στη συνεδρίαση η Ευγενία Ευσταθίου, εκ μέρους του Γραφείου Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ. «Θέλουμε ο προσωπικός γιατρός να είναι ο θεματοφύλακας του ΓεΣΥ, να ενδυναμωθεί η σχέση του με τον ασθενή με φυσική παρουσία», είπε, προσθέτοντας ότι για να γίνει αυτό, πρέπει ο γιατρός να διαθέτει τον απαιτούμενο χρόνο.
Όσον αφορά τον αριθμό των 2.500 ασθενών εγγεγραμμένων σε κάθε ιατρό, σημείωσε ότι εάν η πολιτεία θεωρεί ότι ο αριθμός αυτός πρέπει να αλλάξει, θα πρέπει να προχωρήσει με αυτό. Εξέφρασε, όμως, την άποψη ότι δεν επηρεάζει ο αριθμός αυτός την ελεύθερη επιλογή των ασθενών.
Ως μεγάλο πρόβλημα ανέδειξε τον μέγιστο αριθμό ετήσιων επισκέψεων στον προσωπικό ιατρό, αναφέροντας ότι με την κάλυψη του αριθμού αυτού εναπόκειται στον προσωπικό ιατρό, αν θα χρεώνει τον ασθενή, ενώ δεν υπάρχει πρόνοια για να αυξηθεί το όριο, αν υπάρχει ανάγκη για κάποιον ασθενή. Αναφέρθηκε, ακόμα, στο θέμα των «τηλεφωνικών διγνώσεων» από προσωπικούς ιατρού, που είχαν θίξει οι Βουλευτές σε παρατηρήσεις τους, λέγοντας ότι έχουν δοθεί οδηγίες από τον ΟΑΥ να μην προχωρούν οι προσωπικοί ιατροί σε παραπεμπτικά μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον ασθενή.
Εκ μέρους του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, ο γιατρός Ανδρέας Ιωάννου ανέφερε ότι ο μέσος όρος των ασθενών που είναι εγγεγραμμένοι σε προσωπικούς ιατρούς είναι 1.300, ενώ περίπου 40-50 γιατροί έχουν κρατήσει περίπου 2.500 ασθενείς. Επεσήμανε, ακόμα, ότι δημιουργείται στρέβλωση με τις ειδικότητες αυτών που μπορούν να οριστούν ως προσωπικοί ιατροί, καθώς αυτό είναι δυνατό για όσους έχουν άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος πριν από το 2004.
Ο Πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου, Μιχάλης Αναστασιάδης, ανέφερε ότι οι παιδίατροι πόρρω απέχουν από το όριο των 2.500 ασθενών. Μιλώντας προσωπικά, είπε ότι ο ίδιος έχει εγγεγραμμένα περίπου 800 παιδιά και πρόσθεσε ότι το εισόδημά του είναι περίπου 120.000, εκ των οποίων οι 40.000 επιστρέφουν «με δίκαιη φορολογία», όπως είπε χαρακτηριστικά, στο κράτος.
Υπογράμμισε, επίσης, ότι όσοι ασθενείς είναι άνω των 18 δεν μπορούν να εξετάζονται από παιδιάτρους, σημειώνοντας ότι «δυστυχώς η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα σε κάποιες ειδικότητες να ασκούν τον ρόλο του προσωπικού ιατρού, τόσο για παιδιά, όσο και για ενήλικες».
Ο Ανδρέας Πολυνείκης, Πρόεδρος των Προσωπικών Ιατρών, ανέφερε με παρέμβασή του στη συνεδρίαση ότι οι στρεβλώσεις που υπάρχουν «έγιναν για να ικανοποιήσουν πάρα πολλά προσωπικά συμφέροντα». Εισηγήθηκε στη συζήτηση για αναζήτηση θεραπείας των στρεβλώσεων, να κληθούν όσοι έχουν την τεχνογνωσία για τη σωστή λειτουργία του Συστήματος.
Στο πλήγμα που δέχονται τα δημόσια νοσηλευτήρια αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας. Είπε χαρακτηριστικά ότι η πρωτοβάθμια υγεία του δημόσιου τομέα έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, λέγοντας ότι μόνο το 50% από τους 150 περίπου γιατρούς της πρωτοβάθμιας έχουν μείνει στο δημόσιο. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα το πρόβλημα στη στελέχωση κλινικών, σημειώνοντας ότι η ΠΑΣΥΚΙ είχε προειδοποιήσει για το πρόβλημα αυτό.
Η Έφη Καμίτση, Διευθύντρια ΟΑΥ, επιβεβαίωσε ότι έχουν διαπιστωθεί στρεβλώσεις, λέγοντας ότι ήδη έχουν γίνει ενέργειες για να αμβλυνθούν κάποια από τα προβλήματα που έχουν προκύψει. Εξήγησε ότι έχει ήδη αλλάξει ο τρόπος αμοιβής των προσωπικών ιατρών, με το 80% να είναι αμοιβή κατά κεφαλή και το 20% να είναι αμοιβή με ποιοτικά κριτήρια και δείκτες απόδοσης.
Σημείωσε, δε, ότι πρόθεση του ΟΑΥ είναι το ποσοστό αυτό να γίνει 70% και 30% αντίστοιχα. Υπογράμμισε, πάντως, ότι στις αλλαγές αυτές υπήρχε καλή συνεργασία από τους γιατρούς, οι οποίοι συμφώνησαν με την εν λόγω ρύθμιση.
Αλλαγές έγιναν, όπως είπε η κ. Καμίτση, και στις κατευθυντήριες οδηγίες παραπομπής, που έχουν εισαχθεί ήδη, ενώ σημείωσε ότι θα γίνουν και εκπαιδεύσεις για το θέμα αυτό. Μία ρύθμιση που αναμένεται να βοηθήσει με τις λίστες σε ειδικούς γιατρούς, όπως είπε, είναι το πρωτόκολλο που ετοιμάζει ο ΟΑΥ για διαχωρισμό των επειγόντων ραντεβού.
Όσον αφορά τις τηλεφωνικές επισκέψεις, είπε ότι έχουν γίνει ρυθμίσεις ώστε αυτές να μη μετρούν στις συνολικές επισκέψεις που δικαιούται ένας ασθενής ανά έτος, προσθέτοντας ότι ο ΟΑΥ δεν έχει λάβει παράπονα για χρεώσεις 15 ευρώ από προσωπικούς ιατρούς, λόγω κάλυψης των ραντεβού.
Τοποθετήσεις Βουλευτών
Κατά την εισηγητική του τοποθέτηση, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπος Πάζαρος, ανέφερε ότι υπάρχουν παράπονα από προσωπικούς ιατρούς και γιατρούς του δημοσίου ότι δημιουργείται οικονομική και επαγγελματική ανισότητα. Πρόσθεσε, δε, ότι οι γιατροί των δημόσιων νοσηλευτηρίων «είναι στην πόρτα εξόδου» γι’ αυτό τον λόγο.
«Έχει διαπιστωθεί πως το υφιστάμενο καθεστώς συμμετοχής των προσωπικών ιατρών δημιουργεί δύο ταχυτήτων ιατρούς και επιφέρει την επαγγελματική και οικονομική ανισότητα και μεταξύ των προσωπικών ιατρών που επιλέγουν την ένταξη τους στο Σχέδιο, αλλά και με τους ιατρούς που εργάζονται στα δημόσια νοσηλευτήρια», ανέφερε ο κ. Πάζαρος, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής.
«Έχουμε τονίσει ότι δεν επιθυμούμε αλλαγή της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ, ή να το θέσουμε σε περιπέτειες», είπε , προσθέτοντας ότι «επιθυμία μας είναι να διασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία και τη βιωσιμότητα του Σχεδίου, διορθώνοντας λάθη, στρεβλώσεις και παραλείψεις».
Ο κ. Πάζαρος αναφέρθηκε στις δηλώσεις του και στην απόφαση της Επιτροπής να δράσει άμεσα για θεραπεία των στρεβλώσεων, επισημαίνοντας ότι η απόφαση αυτή ήταν αναγκαία «γιατί θα πρέπει να δράσουμε από κοινού άμεσα και όχι να χαθούμε στις γραφειοκρατικές διαδικασίες».
Τέλος, χαιρέτισε την πρόθεση του ΟΑΥ να διαμορφώσει τα ποσοστά της αμοιβής των προσωπικών ιατρών σε 70% κατά κεφαλή και 30% με ποιοτικά κριτήρια, ενώ πρόσθεσε ότι οι προσωπικοί ιατροί θα πρέπει να διαθέτουν ιατρείο και να απασχολούν τουλάχιστον μία νοσηλεύτρια για να εξυπηρετούν περιπτώσεις που δεν αφορούν επείγοντα περιστατικά και όχι να περιορίζονται τα καθήκοντα τους μόνο στο να δίνουν παραπεμπτικά.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας, σημείωσε ότι στόχος είναι να βρεθεί μία «κοινή συνισταμένη, να κατατεθούν προτάσεις για τροποποίηση, είτε των κανονισμών, είτε των κείμενων νομοθεσιών, με τρόπο που να διορθώσουμε αυτά τα προβλήματα και να βελτιώσουμε την κατάσταση με τους προσωπικούς γιατρούς στο ΓεΣΥ».
Πάντως, με παρέμβασή του στη συνεδρίαση, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαϊδης, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει με κανένα τρόπο να επηρεαστεί η αρχιτεκτονική του Συστήματος και ότι πρέπει να παραμείνει ο θεσμός των προσωπικών ιατρών. Ζήτησε, επίσης, να εξεταστεί αν υπάρχουν περιπτώσεις διαφθοράς, όπου διαπιστώνονται υπέρογκες αποζημιώσεις γιατρών. Έθιξε, επίσης, και ένα κενό στη νομοθεσία που αφορά στη δυνατότητα να καλύπτονται από το ΓεΣΥ οι κοινοτικοί που παραμένουν στην Κύπρο, αλλά έχουν συνταξιοδοτηθεί.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε κατά την παρέμβασή του στην Επιτροπή ότι υπάρχουν προσωπικοί ιατροί που με «ιατρική από το τηλέφωνο» αμείβονται με 10.000-12.000. Σημείωσε, δε, ότι οι λίστες αναμονής στον ιδιωτικό τομέα εμφανίστηκαν λόγω του πλαφόν στις αποζημιώσεις.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ανέφερε ότι «πέρα από τις καταχρήσεις που γίνονται, έχει διαπιστωθεί ότι σε μεγάλο βαθμό έχει υποβαθμιστεί και υπονομευθεί η βασική φιλοσοφία του ΓεΣΥ, που αφορά στην ελεύθερη επιλογή γιατρού και νοσηλευτηρίου».
Διατύπωσε δε, μία πρόταση του κόμματος που αφορά τους προσωπικούς ιατρούς, λέγοντας ότι «πέραν από τα ποιοτικά κριτήρια που πρέπει να υπάρχουν για τη συμμετοχή του ιατρού στο σύστημα, όσον αφορά το θέμα της αμοιβής οι προσωπικοί γιατροί πρέπει να έχουν μία σταθερή ελάχιστη μηνιαία αμοιβή και από εκεί και πέρα να αμείβονται ανά επίσκεψη του ασθενή με δύο τρόπους, με ένα μέρος να καταβάλλεται από τον ασθενή, ώστε να μη γίνονται καταχρήσεις, και ένα μέρος από τον ΟΑΥ».
Πρόσθεσε ότι «έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε την ελεύθερη επιλογή γιατρού και νοσηλευτηρίου από τον ασθενή και ότι δεν θα υπάρχουν καταχρήσεις».
Ερωτηθείς γιατί να πληρώνει ο ασθενής, αφού ήδη πληρώνει συνεισφορά στο ΓεΣΥ, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε ότι πρέπει να δίνεται ένα μικρό ποσό, για να μη γίνονται καταχρήσεις, ενώ διαχώρισε τις περιπτώσεις ασθενών με χρόνιες παθήσεις.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις