Υπ. Εργασίας: Στόχος η πλήρης ισότητα ανδρών και γυναικών στην εργασία

Υπ. Εργασίας: Στόχος η πλήρης ισότητα ανδρών και γυναικών στην εργασία

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε ανακοίνωση για την Ημέρα Ίσης Αμοβής αναφέρει ότι αναγνωρίζει τις αρνητικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις του χάσματος αμοιβών και επιβεβαιώνει την προσήλωσή του στον στόχο της πλήρους και ουσιαστικής ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών στην εργασία, αναπόσπαστο μέρος του οποίου αποτελεί και η επίτευξη της ισότητας αμοιβών.

Αναφέρει ότι προσανατολίζει τις επόμενες του παρεμβάσεις σε δράσεις που θα ενισχύσουν τη μισθολογική διαφάνεια, οι οποίες έχουν συμπεριληφθεί και στην Εθνική Στρατηγική για την Ισότητα των Φύλων 2024-2026, διευκρινίζοντας ότι για την υλοποίηση των δράσεων αυτών, προσδοκεί στη συνεργασία εργοδοτών και εργαζομένων και στην ουσιαστική συμβολή των κοινωνικών εταίρων.

Το Υπουργείο προσθέτει ότι η 5η Φεβρουαρίου 2024 καθορίζει, σύμφωνα με την τρέχουσα διαφορά στις απολαβές ανδρών και γυναικών, την ημερομηνία μέχρι την οποία μια εργαζόμενη γυναίκα στην Κύπρο θα έπρεπε να εργαστεί, προκειμένου να λάβει τον μισθό που έλαβε ένας άντρας εργαζόμενος κατά το προηγούμενο έτος με τη μισθολογική διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Κύπρο το 2021 (πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία) να βρίσκεται στο 9,7%, σε σύγκριση με 12,7% που είναι ο μέσος όρος της Ε.Ε.

Σημειώνει ως σημαντικό το γεγονός ότι το ποσοστό του χάσματος παρουσιάζει διαχρονικά πτωτική πορεία, παρουσιάζοντας μείωση 35% την τελευταία δεκαετία.

Αναφέρει περαιτέρω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε τον Μάιο του 2023 στην υιοθέτηση νέας Οδηγίας που προωθεί τη μισθολογική διαφάνεια, αφού υτή φαίνεται να αποτελεί κλειδί για την επίτευξη περαιτέρω προόδου.

Προοσθέτει ότι η αυξημένη πληροφόρηση για τους μισθούς, την οποία υπαγορεύει η Οδηγία, αναμένεται να διευκολύνει τους εργαζομένους να διεκδικούν το δικαίωμά τους σε ίση αμοιβή, αλλά και τους εργοδότες και τους κοινωνικούς εταίρους να αναλάβουν κατάλληλες δράσεις για να διασφαλίσουν την εφαρμογή του δικαιώματος «ίσης αμοιβής για όμοια εργασία και εργασία ίσης αξίας».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΠτΔ για Ανεξαρτησία: Μοναδικός στόχος και επιδίωξη η επανένωση - Ευθύνες στον Ερντογάν για ανυπαρξία προόδου

ΠτΔ για Ανεξαρτησία: Μοναδικός στόχος και επιδίωξη η επανένωση - Ευθύνες στον Ερντογάν για ανυπαρξία προόδου

Για εμάς μοναδικός στόχος και επιδίωξη είναι η επανένωση επανένωση μέσω μιας λύσης που θα μετεξελίξει την Κυπριακή Δημοκρατία σε ένα σύγχρονο κράτος, κυρίαρχο σε όλη του την επικράτεια, χωρίς κατοχικό στρατό και χωρίς εγγυητές με επεμβατικά δικαιώματα, στο οποίο όλοι οι νόμιμοι πολίτες του θα έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα όπως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε τηλεοπτικό του μήνυμα για την επέτειο της Ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

BEST OF TOTHEMAONLINE