ΕΛΛΑΔΑ

Η αμυντική συνεργασία στο επίκεντρο συνάντησης ΥΠΑΜ Κύπρου-Ελλάδας

Η αμυντική συνεργασία στο επίκεντρο συνάντησης ΥΠΑΜ Κύπρου-Ελλάδας

Θέματα αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας και οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στη νεκρή ζώνη συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, κατά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα στην Αθήνα, ο Υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας, με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

Εκφράζοντας τη χαρά του για την παρουσία του στην Ελλάδα, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη, ο κ. Πάλμας, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα αναφέρθηκε στην άρρηκτη σχέση Κύπρου και Ελλάδας και στη μακρά φιλία και συνεργασία των δύο χωρών.

«Βασική συνιστώσα της αμυντικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί η ειλικρινής, στενή και διαρκής συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας. Σε αυτήν εδράζεται κάθε προσπάθειά μας για επίλυση του κυπριακού προβλήματος», τόνισε ο κ. Πάλμας.

Όπως σημείωσε, ενημέρωσε τον Έλληνα ομόλογό του για την «κατάσταση ασφάλειας στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, με ιδιαίτερη αναφορά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στη νεκρή ζώνη».

Παράλληλα, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν τη διμερή αμυντική και στρατιωτική συνεργασία, τις τριμερείς συνεργασίες με Ισραήλ, Αίγυπτο και Ιορδανία, καθώς και την τετραμερή με Γαλλία και Ιταλία. Ακόμα, οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις και για την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών με τις ΗΠΑ.

«Ως Κυπριακή Δημοκρατία, κυρίως μετά την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων, στοχεύουμε στην περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μας με τις ΗΠΑ, η οποία ενισχύει τον ρόλο μας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου», τόνισε ο κ. Πάλμας.

Τέλος, ανέφερε ότι συζητήθηκαν και τα ζητήματα συνεργασίας των δύο χωρών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και η κατάσταση στην Ουκρανία.

Ο κ. Πάλμας απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στον κ. Δένδια να επισκεφθεί την Κύπρο.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας ευχαρίστησε τον Κύπριο ομόλογό του για την ενημέρωση που του παρείχε σε σχέση με το Κυπριακό, το οποίο, όπως διαβεβαίωσε, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής Πολιτείας.

«Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, δηλαδή μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και βεβαίως στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου», τόνισε ο κ. Δένδιας.

«Ένα τέτοιο μέλλον δεν μπορεί να έχει κατοχικά στρατεύματα, δεν μπορεί να έχει εγγυήσεις», υπογράμμισε, χαιρετίζοντας τον διορισμό από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ απεσταλμένης για την Κύπρο.

«Ελπίζω οι επαφές που θα έχει με την τουρκοκυπριακή πλευρά να μας δώσουν ένα παράθυρο αισιοδοξίας. Ούτως ή άλλως εμείς είμαστε σταθεροί και αφοσιωμένοι στο πλευρό των Κύπριων αδελφών μας», τόνισε.

Παράλληλα, καταδίκασε τον αναθεωρητισμό από όπου κι αν προέρχεται, τονίζοντας ότι τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κύπρος υπερασπίζονται το διεθνές δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας, τις αρχές και τις αξίες του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Ακόμα, ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε τον Κύπριο ομόλογό του για την παραλαβή από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού σχετικής επιστολής του Ναυτικού των ΗΠΑ, σχετικά με την καταρχήν αποδοχή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Ελλάδας για τον σχεδιασμό και τη συμπαραγωγή στα ελληνικά ναυπηγεία έως 7 νέων φρεγατών κλάσης Constellation.

Επίσης, ενημέρωσε τον κ. Πάλμα για την ατζέντα «Ένοπλες Δυνάμεις 2030» και προσκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία να συμμετάσχει στο υπό δημιουργία ελληνικό οικοσύστημα αμυντικής καινοτομίας. Ενημέρωση υπήρξε και για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Τέλος, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον Κύπριο ομόλογό του και για την επιστολή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35.

Στην συνάντηση παρευρέθησαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνιος Οικονόμου, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης.

AΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Ύστατη προσπάθεια ελληνικών πανεπιστημίων για να «σώσουν» από τις διαγραφές τους φοιτητές που πέρασαν το όριο

• Έναρξη συναντήσεων για τις φορολογικές οφειλές ποδοσφαιρικών Σωματείων - O όρος για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή τους στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου

• Καταγγελία σοκ στη Θεσσαλονίκη: Μητέρα έδειρε τη 14χρονη κόρη της γιατί διαφωνεί με τη σχέση της - «Πήγε να με πνίξει» είπε η ανήλικη



Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Γιατί θέτει θέμα Λουρουτζίνας ο Τατάρ - Οι προτάσεις 4+4 του Προέδρου Χριστοδουλίδη

Εν αναμονή της δεύτερης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ίσως, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ερσίν Τατάρ για την διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ο κατοχικός ηγέτης έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι, το άνοιγμα του σημείου διέλευσης, Λουρουτζίνας- Λυμπιών, αντί Πυροίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top