Εντός ημερών αναμένεται η παρουσίαση πρωτοκόλλων που σκοπό έχουν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των μεγάλων λιστών αναμονής σε ειδικούς γιατρούς, όπως ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανού, κατά την πρώτη του παρουσία στη Βουλή μετά τον διορισμό του, συμμετέχοντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου συζητήθηκαν τα δικαιώματα των ασθενών και η κατοχύρωσή τους μέσω της Ευρωπαϊκής Χάρτας για τα Δικαιώματα των Ασθενών.
Εξάλλου, κατά τη συζήτηση που διεξήχθη, η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ, Ευγενία Ευσταθίου, μετέφερε στην Επιτροπή ότι το Γραφείο του Επιτρόπου έχει δεχθεί καταγγελίες που υποδεικνύουν, όπως είπε, ότι σε κάποιες ειδικότητες οι λίστες αναμονής γίνονται «μοχλός οικονομικής εκμετάλλευσης» των ασθενών, οι οποίοι, όπως είπε, παραπέμπονται εκτός ΓεΣΥ για να χρεώνονται για τις υπηρεσίες που λαμβάνουν. Σημείωσε, δε, ότι το πρόβλημα με τις λίστες αναμονής έχει επεκταθεί και εκτός ΓεΣΥ.
Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι ο καταρτισμός πρωτοκόλλων από τον ΟΑΥ για την κατηγοριοποίηση ραντεβού στις ειδικότητες ιατρών συμβεβλημένων με το ΓεΣΥ, ώστε να προγραμματίζονται κατά προτεραιότητα τα επείγοντα ραντεβού, αναμένεται να ολοκληρωθεί «εντός ημερών και όχι εβδομάδων».
«Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αναφέρθηκαν κατά τη σημερινή συζήτηση αφορά στις λίστες αναμονής για τη διενέργεια εξετάσεων ή επεμβάσεων», είπε ο κ. Δαμιανός. «Πρόκειται για ένα υπαρκτό πρόβλημα το οποίο κανένας δεν αρνείται», πρόσθεσε, και σημείωσε παράλληλα ότι σε ότι αφορά σ’ αυτό το ζήτημα «υπάρχουν θέματα τα οποία μπορεί να λυθούν άμεσα και θέματα που θα λυθούν στην πορεία».
Αναφερόμενος σε τρόπους οι οποίοι αναμένεται να βοηθήσουν στη μείωση των λιστών αναμονής σε κατοπινό στάδιο, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι η λειτουργία Πανεπιστημιακών Κλινικών αναμένεται να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, ειδικότερα στις περιπτώσεις εκείνες όπου οι λίστες δημιουργούνται λόγω έλλειψης ειδικών γιατρών (π.χ. ενδοκρινολόγων). Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε και στην κατηγοριοποίηση των παραπεμπτικών σε επείγοντα και μη, θέμα το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος θα βοηθήσει και η ενημέρωση των δικαιούχων του συστήματος είπε ο Υπουργός Υγείας, προσθέτοντας «Το ΓεΣΥ είμαστε όλοι εμείς και πρέπει να κατανοήσουμε πώς το χρησιμοποιούμε με τον σωστό τρόπο».
Εξάλλου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων που ζήτησαν τη θέση του σχετικά με τις καταγγελίες που μεταφέρθηκαν από την εκπρόσωπο του Γραφείου Εποπτείας του ΓεΣΥ, ο Υπουργός σημείωσε μετά τη συνεδρίαση ότι «οποιαδήποτε παρανομία στο πλαίσιο λειτουργίας του ΓεΣΥ, θα εξεταστεί σε συνεργασία με τον ΟΑΥ και πρέπει να υπάρχει παραδειγματική τιμωρία, ώστε να είναι και αποτρεπτικός παράγοντας για οποιεσδήποτε ατασθαλίες».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις