Σαράντα ένα χρόνια μετά την εισβολή δημιουργούνται τετελεσμένα που πολλές φορές είναι μη αναστρέψιμα, τα οποία, όμως, καταβάλλεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν έχοντας ως βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δήλωσε απόψε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Μιλώντας στο δείπνο της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του κυπριακού προβλήματος, υπενθυμίζοντας πως η Τουρκία, λόγω της στάσης που τηρεί μη αναγνωρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία, έχει επιβάλει από το 1985 ένα εμπάργκο στην αποδοχή/υποδοχή πλοίων σε τουρκικούς λιμένες. Συνεπώς, επεσήμανε, μια λύση του Κυπριακού θα ανοίξει νέες προοπτικές για τα υπό κυπριακή σημαία πλοία.
«Μέχρι στιγμής παρατηρείται σημαντική πρόοδος στο μεταξύ μας διάλογο. Υπάρχουν, βεβαίως, και τα προβλήματα. Σαράντα ένα χρόνια μετά αντιλαμβάνεστε ότι δημιουργούνται τετελεσμένα που πολλές φορές είναι μη αναστρέψιμα, τα οποία προσπαθούμε, όμως, παρά ταύτα, να αντιμετωπίσουμε έχοντας ως βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το γεγονός ότι είμαστε χώρα μέλος της ΕΕ. Και αυτό που είναι επιδίωξη μας είναι να απαλλαγούμε βεβαίως από τον κατοχικό στρατό, να επανενώσουμε τη χώρα στη βάση μιας ομοσπονδιακής δομής - όπως είχε συμφωνηθεί από παλαιότερα, διζωνικής, δικοινοτικής - με ισχυρές όμως τις εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης και με διασφάλιση, το σημαντικότερο, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
«Θέλω να ελπίζω ότι η προσπάθεια μας θα ευοδωθεί εάν ιδιαίτερα προς τούτο συμβάλει και η Τουρκία, η οποία συνεχίζει να είναι η κατέχουσα χώρα», πρόσθεσε, χωρίς να επεκταθεί, αφού όπως σημείωσε, οι συνομιλίες βρίσκονται «σε ένα στάδιο στο οποίο οι λεπτοί χειρισμοί είναι σημαντικότεροι από τη δημοσιοποίηση είτε προόδου είτε και προβλημάτων».
«Πιστεύω ότι τελικά η προσπάθεια που καταβάλλουμε θα ευοδωθεί και θα είμαστε σε μια ανάλογη περίπτωση σε θέση να εξαγγείλουμε αλλά και να διαφωτίσουμε επαρκώς τον Κυπριακό Ελληνισμό και όχι μόνον, για τη συμφωνία. Ούτως ή άλλως είναι βασική προϋπόθεση ότι η όποια συμφωνία δεν υπογράφεται από ηγέτες, αλλά εγκρίνεται μέσα από δημοψήφισμα από τον κυρίαρχο λαό», είπε.
Διαβεβαίωσε επίσης ότι «θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα σε αυτή την προσπάθεια», προσθέτοντας πως «η επικρατούσα κατάσταση είναι απαράδεκτη, όσο ο χρόνος περνά τόσο χειροτερεύουν τα δεδομένα στην κατεχόμενη πατρίδα μας και, τουλάχιστον, το όραμα μου δεν είναι να δω να χάνεται άλλη μια πατρίδα».
«Θα πρέπει να εργαστούμε όλοι, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με πραγματισμό και με διεκδικητικότητα, βεβαίως, αλλά αν αφήσουμε να εξελίσσεται ο χρόνος άπραγος, το μόνο που διασφαλίζουμε είναι τη θεμελίωση των τετελεσμένων, κάτι το οποίο θα είναι η απαρχή του τέλους», επεσήμανε ο Πρόεδρος.
Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή, συμπλήρωσε, «είναι εκτίμηση των δεδομένων, αξιοποίηση του γεωστρατηγικού και γεωπολιτικού ρόλου που απέκτησε η Κύπρος και που διαδραμάτιζε ανέκαθεν». Δεν είναι τυχαίο, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το γεγονός ότι πλην ελαχίστων εκατονταετηρίδων, τις υπόλοιπες της τρισχιλιετούς ιστορίας μας ήμασταν πάντοτε υπό κάποια κατοχή, διότι η Κύπρος είναι σε τέτοιο σημείο που εξυπηρετούσε τα στρατηγικά και όχι μόνο συμφέροντα των διαφόρων κατακτητών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• «Άναψαν τα φλας»: Πέρασαν με κόκκινο μετά από υπόδειξη αστυνομικού – Τι ισχύει με τα εξώδικα
• Τροχαίο με διπλοκάμπινο: Πώς συνέβη το ατύχημα - Η κατάσταση υγείας των δύο τραυματιών
• Έχετε κοινό κρυολόγημα ή μήπως hMPV; Πώς θα καταλάβετε τη διαφορά
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις