Να πάψει να ωραιοποιεί τις υποχωρήσεις του, κάλεσε τη Δευτέρα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αντί να αξιοποιεί τα εθνικά μνημόσυνα για σφυρηλάτηση της ενότητας τα αξιοποιεί για διάσπαση και καλλιέργεια κλίματος αντιπαράθεσης.
Παράλληλα σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιοκτητών ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι το δικαίωμα στην ιδιοκτησία είναι «αναπαλλοτρίωτο και ότι δεν θα πρέπει με κανένα τρόπο να αμφισβητηθεί είτε άμεσα, είτε έμμεσα με τη παρέμβαση του όρου `χρήστη`».
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών υποστήριξε ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αντί να αξιοποιεί τα εθνικά μνημόσυνα για σφυρηλάτηση της ενότητας, δυστυχώς τα αξιοποιεί για διάσπαση και καλλιέργεια κλίματος αντιπαράθεσης».
«Με αβάσιμες επικρίσεις κατά των πολιτικών δυνάμεων που διαφωνούν με την πολιτική του επιχειρεί να δικαιολογήσει τις διολισθήσεις του στις συνομιλίες», είπε, εκφράζοντας τη θέση ότι «αξιοποιεί τα εθνικά μνημόσυνα για παραπληροφόρηση του λαού σε μια προσπάθειά του να καλλωπίσει τις υποχωρήσεις του στο Κυπριακό».
«Ισχυρίστηκε χθες ο κ. Αναστασιάδης, ότι η λύση θα οδηγήσει, όπως είπε, σε μια ομοσπονδία με δύο περιφέρειες», ανέφερε. Προκαλώ τον κ. Αναστασιάδη, πρόσθεσε, «να δώσει στη δημοσιότητα έστω και ένα έγγραφο των συνομιλιών στο οποίο γίνεται αναφορά για περιφέρειες και όχι σε συνιστώντα κράτη».
Υπενθύμισε ότι «το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 που ο ίδιος συνέταξε με τον κ. Έρογλου γίνεται ρητή αναφορά σε συνιστώντα κράτη τα οποία θα ιδρύσουν το νέο συνεταιριστικό κράτος». Κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «να ζητήσει από τον κ. Ακιντζί όπως εκδώσουν νέο κοινό ανακοινωθέν με απάλειψη το όρου συνιστώντα κράτη και αντικατάστασή του με τον όρο περιφέρειες».
Αυτός, σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, «είναι ένας τρόπος να καταγραφεί με επίσημο τρόπο αυτή η πολύ ουσιώδης αλλαγή, εάν υπάρξει, αφού ο Πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι η ομοσπονδία θα αποτελείται από περιφέρειες». Πρόσθεσε ότι «αυτή θα ήταν πραγματικά μια πολύ θετική εξέλιξη την οποία και θα χαιρετίζαμε και θα στηρίζαμε ως Συμμαχία Πολιτών».
Γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Αναστασιάδης, είπε, «ότι κάτι τέτοιο δεν δέχεται ούτε καν να το συζητήσει ο κ. Ακιντζί και η Άγκυρα». Ας πάψει λοιπόν, πρόσθεσε, «να ωραιοποιεί τις υποχωρήσεις του γιατί η ίδια η πραγματικότητα τον αφήνει εκτεθειμένο, όπως εκτεθειμένο τον αφήνουν και οι θέσεις που καταθέτει σήμερα στις συνομιλίες αλλά και δημόσια ο κ. Ακιντζί».
Παράλληλα, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι «όσον αφορά τον αναληθή ισχυρισμό του Προέδρου ότι δεν του έχει κατατεθεί καμιά εναλλακτική στρατηγική, του απευθύνω σήμερα επιστολή επισυνάπτοντας την πρόταση 70 σελίδων που καταθέσαμε στο Εθνικό Συμβούλιο στις 18 Φεβρουαρίου και την οποία προφανώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν βρήκε χρόνο να τη διαβάσει».
Αναπαλλοτρίωτο το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία
«Έχουμε έντονες ανησυχίες όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις και το πλαίσιο στο οποίο συζητείται το περιουσιακό», είπε ο κ. Λιλλήκας μετά από τη συνάντηση που είχε με το Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Περιουσιών Κατεχομένων , προσθέτοντας ότι «πολύ φοβούμαστε ότι με την ιδέα της σύστασης της Επιτροπής Περιουσιών θα μετατραπεί το όλο ζήτημα σε ατομική υπόθεση του κάθε πρόσφυγα, ή του κάθε ιδιοκτήτη, να αγωνιστεί για να επανακτήσει, αν θα μπορέσει να επανακτήσει, ή για να αποζημιωθεί για την περιουσία του».
Σύμφωνα με τον ίδιο «ουσιαστικά αυτή η προσέγγιση θα οδηγήσει στο να λυθεί το περιουσιακό χωρίς να λυθεί ή όπως το είπε ο κ. Ταλάτ σε πρόσφατη συνέντευξή του, να παραμείνει ανοιχτό ζήτημα για μεγάλο χρονικό διάστημα και μετά τη λύση του Κυπριακού».
Εξέφρασε την ανησυχία της Συμμαχίας ότι «η αναγνώριση δικαιωμάτων στον λεγόμενο χρήστη και μεταξύ των δικαιωμάτων και του δικαιώματος να προσφύγει στην Επιτροπή Περιουσιών, ότι η Επιτροπή θα κατακλυστεί από δεκάδες για να μην πω εκατοντάδες χιλιάδες προσφυγές και ένας Θεός ξέρει πότε και πως θα εκδικάσει σε βάθος χρόνου αυτές τις υποθέσεις».
Ο κ. Λιλλήκας συνέχισε λέγοντας ότι «θεωρούμε ως απαράδεκτη την δημόσια τοποθέτηση του κ. Ακιντζί ότι για να προστατευτεί η διζωνικότητα, θα πρέπει να λεγόμενα συνιστώντα κράτη να έχουν πλειοψηφία γης και πλειοψηφία πληθυσμού πάνω σε εθνοτική και ρατσιστική βάση».
Αυτή η προσέγγιση είπε, «αν γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια όχι στο δικαίωμα επανάκτησης των περιουσιών, αλλά στην αποζημίωση των περιουσιών». Πρόσθεσε ότι «ακόμα πιο ακραία και προκλητική είναι η θέση του κ. Ακιντζί ότι για τις αποζημιώσεις – και μιλάμε για δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε τέτοια περίπτωση – την ευθύνη θα έχει το κάθε συνιστών κράτος να αποζημιώσει τους δικούς του πρόσφυγες ή τους δικούς του ιδιοκτήτες γης».
«Αντί να πληρώσει η Τουρκία για τα εγκλήματα της παράνομης κατοχής των περιουσιών των προσφύγων μας θα κληθούν να πληρώσουν οι Ε/κ γι αυτό το κόστος και όπως είναι γνωστό είναι αδύνατον με τα οικονομικά μας μέσα να μπορέσουμε να αποζημιώσουμε τους πρόσφυγες», ανέφερε.
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών επανέλαβε ότι θεωρεί «απόλυτο και αναπαλλοτρίωτο το δικαίωμα της ιδιοκτησίας». Και ως τέτοιο, υποστήριξε, «πρέπει να αντιμετωπιστεί στις συνομιλίες αν θέλουμε να έχουμε μια λύση η οποία θα μας οδηγήσει σε ασφάλεια, σε σταθερότητα αλλά και σε αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
«Εμάς το κύριο θέμα το οποίο μας ενδιαφέρει είναι το θέμα των χρηστών, το οποίο έχουμε πληροφορηθεί βέβαια και από κυβερνητικής πλευράς ότι δεν έχει γίνει αποδεκτό», ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γιώργος Ματθαίου στις δηλώσεις του. Εμείς, πρόσθεσε, «αποκλείεται να το αποδεχτούμε, διότι σημαίνει ότι ο χρήστης μπαίνει μέσα στο ατομικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας, κάτι που για μας δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αποδεκτό».
Σύμφωνα με τον ίδιο «χρήστες δεν μπορούν να θεωρηθούν αυτοί οι οποίοι με την δύναμη των όπλων μας έδιωξαν και κατακρατούν εδώ και 41 χρόνια τις περιουσίες μας, τις καρπούνται, τις εκμεταλλεύονται, πλουτίζουν από αυτές τις περιουσίες και εμείς δεν έχουμε τύχει καμιάς απολύτως εξασφάλισης από τις κυβέρνησης που πέρασαν εδώ και 41 χρόνια».
Ο κ. Ματθαίου ανέφερε ακόμη ότι «οι περιουσίες μας δεν λήφθηκαν καθόλου υπόψη στον διαμερισμό των τ/κ περιουσιών που βρίσκονται στο Νότο». Αντίθετα, είπε, «δόθηκαν με κομματικές ταυτότητες, με μέσα τα οποία είχαν, με φιλίες». Εμείς, πρόσθεσε, «δεν πρόκειται να αποδεχθούμε ούτες τους χρήστες του Βορρά, ούτε τους χρήστες του Νότου, ούτε και τους χρήστες οι οποίοι ήρθαν από την Ευρώπη ή από οποιεσδήποτε άλλες χώρες και είναι κλεπταποδόχοι και όχι χρήστες».
Συνέχισε λέγοντας ότι «επίσης διαφωνούμε κάθετα με το θέμα της δημιουργίας Επιτροπής, η οποία θα αποφασίσει για τις περιουσίες μας για το λόγο ότι είναι και πάλι επέμβαση στο ατομικό μας δικαίωμα της ιδιοκτησίας».
«Εμείς θέλουμε να μας αναγνωριστεί το δικαίωμα της ιδιοκτησίας το ατομικό, όπως αναγνωρίζεται από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, από το Ευρωπαϊκό δίκαιο και από όλα τα ευνομούμενα κράτη. Αυτό είναι που θέλουμε και επιμένουμε», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις