Ξεχασμένα και παρατημένα σκούτερ «γέμισαν» τα πεζοδρόμια της Κύπρου, γεγονός που προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό αφού πολλές φορές καθιστούν εμπόδια σε πολίτες με αναπηρίες.
Μιλώντας στο ThemaOnline, o Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών Μαρίνος Μουσιούττας, ανέφερε ότι η νομοθεσία για τα ηλεκτρικά σκούτερ εγκρίθηκε πριν από ενάμιση χρόνο, ωστόσο αρκετοί είναι αυτοί που δεν την ακολουθούν.
«Η νομοθεσία προνοεί ότι κάποιος για να κυκλοφορεί με το σκούτερ πρέπει να είναι 14 χρονών και πάνω. Αν το σκούτερ έχει δεύτερη θέση για δεύτερο άτομο, τότε αυτό πρέπει να είναι 12 χρονών και πάνω. Σύμφωνα με την νομοθεσία, ο οδηγός πρέπει να φέρει πάντα προστατευτικό κράνος και αν είναι βραδινές ώρες να φορά φωσφορούχο γιλέκο για να διακρίνεται. Επίσης το σκούτερ πρέπει να έχει άσπρο φως στο μπροστινό μέρος και κόκκινο φως στο πίσω μέρος καθώς και να υπάρχει κόφτης ταχύτητας», ανέφερε.
Αναφορικά με τους χώρους που μπορούν να διακινούνται τα σκούτερ, ο κ. Μουσιούττας ανέφερε ότι δικαιούνται να κυκλοφορούν μέσα σε ποδηλατολωρίδες, σε δρόμους με ανώτατο όριο τα 30χλμ ή όπου οι αρμόδιες αρχές όπως Δήμοι επιτρέπουν την χρήση τους. Άρα, οπουδήποτε αλλού κυκλοφορούν είναι παράνομα.
Όσο αφορά την στάθμευση τους, ο κ. Μουσιούττας σημείωσε ότι υπάρχουν προκαθορισμένα σημεία για στάθμευση των ενοικιαζόμενων σκούτερ από εταιρείες.
«Να τα σταθμεύσεις δεν είναι παράνομο, το θέμα είναι που το σταθμεύσεις. Οι Δήμοι εκδίδουν άδειες για χρήση αυτών των σκούτερ και υποδεικνύουν στις εταιρείες και στους ιδιώτες που έχουν δικά τους σκούτερ ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι χώροι οι οποίοι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για χώρους στάθμευσης», πρόσθεσε.
Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Μουσιούττας, βλέπουμε παρκαρισμένα και ξεχασμένα σκούτερ οπουδήποτε αποφασίσει ο καθένας να το αφήσει ενώ επίσης αρκετοί κυκλοφορούν χωρίς κράνος και σε δρόμους που δεν επιτρέπεται να διακινούνται.
«Φαίνεται ότι δεν προβληματίζει ούτε τις Αρχές ούτε την Κυβέρνηση ούτε τις εταιρείες ούτε τους χρήστες, πρέπει όμως να υπάρχει σεβασμός. Αφού υπάρχει νομοθεσία και μας δίνονται τα εργαλεία, πρέπει πιο έντονα πλέον ο καθένας μας να εφαρμόζει αυτά που πρέπει», σημείωσε.
Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ωστόσο αναφορικά με την κινητοποίηση που παρατηρήθηκε από τους Δήμους για επίλυση του ζητήματος.
«Είδα Δήμους, όπως τον Δήμο Λευκωσίας να εκδίδει ανακοίνωση προς τις εταιρείες και να αναφέρει τις υποχρεώσεις, τα δικαιώματα και τι θα κάνει σε περίπτωση που δεν συμμορφώνονται. Επίσης οι εταιρείες απάντησαν ότι είναι στην διάθεση τους να εφαρμόσουν όσα προνοούνται. Ενεργοποιήθηκαν για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα τους για να μην συνεχιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση», τόνισε.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Μουσιούττας ανέφερε ότι η χρήση του σκούτερ έχει αρκετά οφέλη όπως ότι κερδίζεις χρόνο και ότι η ατμόσφαιρα δεν μολύνεται από καύσιμα ωστόσο το σημαντικό είναι τα σκούτερ να χρησιμοποιούνται με τον σωστό τρόπο, στον σωστό χώρο και με τα μέτρα ασφάλειας που πρέπει να τα διέπουν.
«Στην Γαλλία που επιτρέπονταν αποφάσισαν ότι αίρεται η χρήση των σκούτερ και απαγορεύτηκαν. Άρα για να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο, ο καθένας πρέπει να κάνει αυτό που του αναλογεί μέσα στα πλαίσια της νομοθεσίας για να δείχνουμε σεβασμό προς τους συνανθρώπους μας. Το πιο σημαντικό είναι το αίσθημα ασφάλειας, δεν μπορώ να περπατώ στον πεζόδρομο με το παιδί μου και να έχω ον φόβο μήπως και ένα σκούτερ περάσει και με κτυπήσει», επεσήμανε.
«Εμείς σαν Επιτροπή Μεταφορών είμαστε ανοικτοί σε εισηγήσεις. Αν από την νομοθεσία προκύπτουν κάποια κενά τα οποία θα πρέπει να διορθωθούν εμείς είμαστε ανοικτοί σαν επιτροπή να ακούσουμε και να προχωρήσουμε», είπε καταληκτικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις