Στην Κύπρο ο Καγκελάριος της Αυστρίας: Θα συναντηθεί με ΠτΔ - Αναλυτικά το πρόγραμμα
Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη για την επίσημη επίσκεψη του Καγκελάριου της Αυστρίας στην Κύπρο
Σε μια περίοδο, μάλιστα, όπου η Λευκωσία αναμένει την κάθοδο στο νησί της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ για να αναζητήσει κοινό έδαφος και να παράσχει συμβουλές, για την πορεία προς τα εμπρός.
Παρά τις παραβιάσεις του τουρκικού στρατού κατά μήκος της νεκρής ζώνης, η «ποντιοπιλατική» στάση των ΗΕ στην έκθεση του Αντόνιο Γκουτέρες προκαλεί τη δυσαρέσκεια του Υπουργείου Εξωτερικών.
Το Υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως, για τα θέματα της Πύλας, της Δερύνειας, της νεκρής ζώνης στην περιοχή του Αγίου Δομετίου, τα Στροβίλια και το σπίτι της Μαρίας, δεν επιτυγχάνεται σαφής καταγραφή των γεγονότων στις εκθέσεις του ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και ακολουθείται μια διαχρονική τάση τήρησης ίσων αποστάσεων.
Το Υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει εξάλλου, ότι οι αναφορές στα ανθρωπιστικά θέματα παραμένουν υποτονικές.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες αφού κάνει λεπτομερή αναφορά στα περιστατικά στην νεκρή ζώνη, σημειώνει ότι η σημαντική αύξηση του αριθμού και της σοβαρότητας των στρατιωτικών παραβιάσεων στο νησί κατά την περίοδο αναφοράς «αποτελεί μείζονα ανησυχία για τις προοπτικές ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού». Οι αυξημένες παραβιάσεις και στις δύο πλευρές της νεκρής ζώνης, η καταπάτηση της ουδέτερης ζώνης τόσο των στρατιωτικών όσο και των πολιτικών κατασκευών και η προκλητική επίδραση μονομερών ενεργειών μόνο αυξάνουν τις εντάσεις και βαθαίνουν την αμοιβαία δυσπιστία.»
"Θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, έτσι ώστε το 2024 να είναι έτος απελευθέρωσης και επανένωσης της πατρίδας μας" ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας, στο ΡΙΚ.
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις