Κραυγή αγωνίας και απόγνωσης εκπέμπουν οι επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων της οικονομίας εξαιτίας της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, η οποία δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην βιωσιμότητα τους.
Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου(ΠΑΣΥΛΕ), Μάριος Αντωνίου, αναφέρθηκε στην διαδικασία εργοδότησης ατόμων από τρίτες χώρες καθώς και στο πόσο χρονοβόρα αλλά και δαπανηρή είναι.
Καταρχάς, όπως εξήγησε ο κ. Αντωνίου, αν έλαβες έγκριση για να εργοδοτήσεις άτομα από τρίτες χώρες πρέπει να εκδόσεις όλα τα απαιτούμενα έγγραφα, να σφραγίσεις συμβόλαια και να πας στο Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης.
«Υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση στην διαδικασία. Σήμερα, ακόμα και όταν σου απαντήσουν ότι δικαιούσαι να φέρεις προσωπικό από τρίτες χώρες, για να κάνεις την όλη διαδικασία χρειάζεσαι επτά μήνες. Αντιλαμβάνεστε είναι πολύ μεγάλο διάστημα την στιγμή που λειτουργούμε με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού», πρόσθεσε.
Όπως συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνίου, αν και υπάρχει μια ξεκάθαρη στρατηγική που σήμερα ορίζει το χρονικό πλαίσιο στο οποία πρέπει να δίνεται απάντηση στις αιτήσεις, αυτή δεν τηρείται.
«Οι σχεδιασμοί υπάρχουν, εκεί που πάσχουμε είναι στην εκτέλεση και στην εφαρμογή. Είχαμε αρκετές συναντήσεις και συζητήσεις με το Υπουργείο Εργασίας και είδαμε ότι επί τις πρακτικής δεν βελτιώθηκαν τα πράγματα. Η στρατηγική μπήκε από τον Μάρτη του 2023 ωστόσο δεν είμαστε κοντά σε αυτό το χρονικό πλαίσιο. Έχει εννιά μήνες που δυστυχώς δεν τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα», επεσήμανε.
Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού έχει αναγνωριστεί από την περίοδο της πανδημίας, εδώ και τέσσερα χρόνια δηλαδή, και δεν αποτελεί μόνο Κυπριακό πρόβλημα αλλά Πανευρωπαϊκό.
«Ήδη η Ευρώπη εδώ και χρόνια εισάγει προσωπικό από τρίτες χώρες γιατί υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις άρα το να αντλήσουμε εργατικό από την Ευρώπη δεν είναι δυνατό», ανέφερε.
Αναφορικά με την εργοδότηση Κύπριων ανέργων, ο κ. Αντωνίου σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις είναι πάντα ανοικτές για όσους ενδιαφέρονται.
«Θα ήταν χαρά μας να εργοδοτήσουμε Κύπριους γιατί τα έξοδα για να φέρεις προσωπικό από τρίτες χώρες είναι αυξημένα. Δεν είναι μόνο η εργοδότηση τους αφού υπάρχουν και έξοδα για στέγαση, σίτιση, διακίνηση κτλ. Ανέφερε και ο Υπουργός Εργασίας την εργοδότηση Κυπρίων αλλά δεν είδαμε να μας έχουν στείλει Κύπριους ανέργους», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορεί να καλυφθεί από την υφιστάμενη προσφορά.
«Είναι κρίμα γιατί στο τέλος της ημέρας είναι η οικονομία που πληρώνει. Υπάρχουν νέα ανοίγματα θέσεων και καταστήματα που καθυστερούν να ανοίξουν γιατί δεν βρίσκουν προσωπικό. Γι’ αυτό πρέπει να απλοποιήσουν τις διαδικασίες, να απαντούν εντός χρονικού πλαισίου που ορίζει η στρατηγική. Είναι σοβαρότατο το πρόβλημα πάμε ήδη προς την νέα χρονιά, αρχίζει σύντομα και η τουριστική σεζόν. Η επόμενη μέρα μας τρομάζει», είπε καταληκτικά.
Εξαγγελία μέτρων από Υπουργείο Εργασίας
Να υπενθυμίσουμε ότι μέτρα για την διαχείριση των αιτήσεων για άδειες εργασίας υπηκόων τρίτων χωρών λόγω της σοβαρής έλλειψης που παρατηρείται σε διαφόρους κλάδους της οικονομίας εξήγγειλε ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου.
Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι περιορίστηκε ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περιόδους κατά τα προηγούμενα χρόνια ενώ σημείωσε επίσης ότι εξορθολογίζεται η εσωτερική διαδικασία διαχείρισης των αιτήσεων για αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, μέσα από την επικαιροποίηση των σχετικών εντύπων που υποβάλλονται και την απλοποίηση των συνοδευτικών στοιχείων.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΥΠΕΡΓ: Αυτά είναι τα μέτρα για την αγορά εργασίας - Ενημερώθηκαν ΚΕΒΕ και ΟΕΒ
Επιπλέον, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι προγραμματίζεται η εφαρμογή διαδικασίας προέγκρισης αδειών εργασίας για αντικατάσταση αιτητών ασύλου εντός των προβλεπόμενων ορίων ενώ ανέφερε επίσης ότι εξελίσσεται η συνομολόγηση διμερών συμφωνιών με τρίτες χώρες για την έλευση εργαζομένων σε διακρατικό πλαίσιο που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη αποτελεσματικότερων λειτουργιών στελέχωσης και ελέγχου εφαρμογής των προνοιών του θεσμικού πλαισίου.
Παράλληλα επεσήμανε ότι ξεκίνησε η διαδικασία για την δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για την ηλεκτρονική υποβολή και διαχείριση των αιτήσεων για άδειες εργασίας υπηκόων τρίτων χωρών.
Δείτε ΕΔΩ όσα μέτρα εξήγγειλε ο Υπουργός Εργασίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Ο βίος του Αγίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις