ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Επικίνδυνες» οι διαδικτυακές αγορές: Τα εξαφανισμένα προϊόντα και οι εταιρείες «φαντάσματα» - Τι πρέπει να προσέξετε

«Επικίνδυνες» οι διαδικτυακές αγορές: Τα εξαφανισμένα προϊόντα και οι εταιρείες «φαντάσματα» - Τι πρέπει να προσέξετε

«Μύρισε» Χριστούγεννα και όλος ο κόσμος «τρέχει» να αγοράσει τα δώρα που θα χαρίσει στους αγαπημένους τους, με αρκετούς να επιλέγουν να κάνουν τις αγορές τους διαδικτυακά.

Ωστόσο δεν είναι λίγοι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στις διαδικτυακές αγορές, με πολλούς δυστυχώς να πέφτουν θύματα απατών.

Μιλώντας στο ThemaOnline, η Νομική λειτουργό του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Βιργινία Χρήστου, ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος Καταναλωτών λαμβάνει πάρα πολλές καταγγελίες σχετικά με διαδικτυακές αγορές από καταναλωτές, με τις περισσότερες να αφορούν προϊόντα που φαίνεται να «εξαφανίστηκαν» και δεν έφθασαν ποτέ στα χέρια των καταναλωτών, εταιρείες «φαντάσματα» που αφού έπαιρναν τα χρήματα, εξαφανίζονταν καθώς και την επιστροφή προϊόντων.

«Παρατηρούμε μια ανοδική πορεία σε σχέση με τις διαδικτυακές απάτες. Για παράδειγμα οι καταναλωτές μας παίρνουν τηλέφωνο για να τους επιβεβαιώσουμε ότι έχουν να κάνουν με πραγματική ιστοσελίδα και όχι εικονική», σημείωσε η κα. Χρίστου, εξηγώντας παράλληλα πως μπορεί ο καταναλωτής να ξεχωρίσει μια πραγματική ιστοσελίδα από μια εταιρεία «φάντασμα».

«Η νομοθεσία ορίζει κάποιους κανόνες του οποίους πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας όταν επιλέγουμε μια ιστοσελίδα για αγορές. Καταρχάς πρέπει να αναγράφεται η γεωγραφική διεύθυνση του εμπόρου, η ηλεκτρονική διεύθυνση και το τηλέφωνο επικοινωνίας», σημείωσε.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κα. Χρήστου, επειδή αρκετές καταγγελίες επικεντρώνονται κυρίως για προϊόντα που αφορούν την υγεία όπως πολυβιταμίνες ή αλλά σκευάσματα, πρέπει να αναγράφεται και μια περιγραφή σε σχέση με το προϊόν όπου θα αναγράφεται τι περιλαμβάνει, τι συστατικά έχει μέσα και άλλα στοιχεία που βοηθούν τον καταναλωτή να αντιληφθεί το προϊόν.

«Αν ελλείπουν αυτά τα στοιχεία καθώς επίσης και η πολιτική και οι όροι της επιχείρησης αλλά και το δικαίωμα υπαναχώρησης, τότε πρέπει να μας ανησυχήσει, αν μιλάμε για υπαρκτή εταιρεία ή εικονική», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κα. Χρήστου, σε περίπτωση που έχουμε να κάνουμε με εταιρεία που εξαφανίστηκε και δεν μπορούμε να την εντοπίσουμε, η μόνη δίοδος είναι να προσφύγουμε στην Αστυνομία για να καταγγείλουμε το περιστατικό, ωστόσο στις πλείστες περιπτώσεις δεν εντοπίζονται και χάνουν τα χρήματα τους οι καταναλωτές.

Αναφορικά με το δικαίωμα υπαναχώρησης, η κα. Χρήστου τόνισε ότι αφορά την επιστροφή προϊόντων και ότι πρέπει να υπάρχει και να παρουσιάζεται σε όλες τις διαδικτυακές αγορές σύμφωνα με τον νόμο.

«Αν αγοράσεις ένα προϊόν εντός 14 ημερών δικαιούσαι να το επιστρέψεις και να πάρεις πίσω τα χρήματα σου. Ωστόσο όταν αγοράσουμε κάτι με φυσική παρουσία σε ένα κατάστημα σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει νομοθεσία η οποία καθορίζει αν θα πάρουμε τα χρήματα μας πίσω ή όχι. Επαφίεται καθαρά στην πολιτική κάθε επιχείρησης. Όταν αγοράσουμε ένα προϊόν διαδικτυακά, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με τα στοιχεία της επιχείρησης για να μπορούμε να εντοπίσουμε το άτομο που διαχειρίζεται την επιχείρηση για να μπορέσει να μας επιστρέψει τα χρήματα μας πίσω», επεσήμανε.

Την ίδια στιγμή, η κα. Χρήστου ανέφερε οι διαδικτυακές απάτες δεν επικεντρώνονται μόνο στις διαδικτυακές αγορές.

«Καταναλωτές αναφέρουν ότι τους αποστέλλονται ηλεκτρονικά μηνύματα για να προχωρήσουν σε κάποιες συναλλαγές από ήδη υφιστάμενες εταιρείες που συνεργάζονται με αποτέλεσμα όταν ανοίγουν τον σύνδεσμο που έλαβαν, να τους αποκόπτουν χρηματικό ποσό από τον λογαριασμό τους ή να παραπλανώνται να δώσουν προσωπικά στοιχεία», εξήγησε, τονίζοντας ότι αυτό συμβαίνει κυρίως σε σχέση με τραπεζικά ιδρύματα, ημικρατικούς οργανισμούς ή εταιρείες μεταφορών.

Καταληκτικά, η κα. Χρήστου συμβούλευσε το κοινό όταν πραγματοποιεί διαδικτυακές αγορές σε κράτη μέλη της ΕΕ, τότε πρέπει να γνωρίζει ότι το νομοθετικό πλαίσιο είναι το ίδιο, αν όμως οι αγορές συντελούνται από ιστοσελίδες κρατών που δεν είναι από ΕΕ, εκεί υπάρχει ο κίνδυνος ότι μπορεί να μην εντοπιστεί ποτέ η ιστοσελίδα, αν χρειαζόμαστε επιστροφή χρηματων.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγική κατάληξη: Εντοπίστηκε νεκρή η 59χρονη που έψαχναν στη Λεμεσό - Την βρήκαν στην πολυκατοικία όπου διέμενε

• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή

• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών

• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη

• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»



ΠτΔ: Περήφανος για την διοργάνωση του Eurobasket 2025 στην Κύπρο - Παρέλαβε το τρόπαιο

ΠτΔ: Περήφανος για την διοργάνωση του Eurobasket 2025 στην Κύπρο - Παρέλαβε το τρόπαιο

Η διοργάνωση του Eurobasket που θα γίνει στην Κύπρο το 2025 θα είναι εξαιρετική δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top