ΕΛΛΑΔΑ

Economist: Χώρα της χρονιάς για το 2023 η Ελλάδα των μεταρρυθμίσεων

Economist: Χώρα της χρονιάς για το 2023 η Ελλάδα των μεταρρυθμίσεων

Την Ελλάδα ανακηρύσσει «χώρα της χρονιάς» για το 2023 ο Economist, μία άτυπη διάκριση που το βρετανικό περιοδικό θέσπισε το 2013. Όπως αναφέρει στο σκεπτικό του ο Economist, μετά από χρόνια επώδυνης αναδιάρθρωσης η Ελλάδα κατετάγη στην κορυφή της φετινής κατάταξης του περιοδικού για τις πλούσιες οικονομίες.

Επίσης, γράφει ότι η κεντροδεξιά Κυβέρνηση της χώρας επανεξελέγη τον Ιούνιο, με μια εξωτερική πολιτική που είναι φιλική προς την Αμερική και την ΕΕ και επιφυλακτική έναντι της Ρωσίας.

«Η Ελλάδα δείχνει πως από τα πρόθυρα της κατάρρευσης είναι δυνατό να εφαρμοστούν σκληρές, λογικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, να επανοικοδομηθεί το κοινωνικό συμβόλαιο, να επιδειχθεί συγκρατημένος πατριωτισμός και ακόμα να κερδηθούν εκλογές. Με τον μισό κόσμο να ετοιμάζεται να ψηφίσει το 2014, οι δημοκράτες παντού θα πρέπει να δώσουν προσοχή», αναφέρει το σχετικό άρθρο του περιοδικού.

Η σημερινή κατάσταση αντιπαραβάλλεται στο ίδιο άρθρο με μια Ελλάδα προ δέκα ετών που είχε «παραλύσει» από την κρίση χρέους και γινόταν αντικείμενο χλευασμού στη Wall Street, με εισοδήματα καταποντισμένα, το κοινωνικό συμβόλαιο να διαρρηγνύεται και εξτρεμιστικά κόμματα από αριστερά και δεξιά να προχωρούν ανεξέλεγκτα.

Προστίθεται ότι η Κυβέρνηση ήταν τόσο απεγνωσμένη που στράφηκε προς την Κίνα, σε εταιρεία της οποίας πωλήθηκε το λιμάνι του Πειραιά.

Σημειώνεται δε πως η Ελλάδα δεν είναι τέλεια, με αναφορά στο δυστύχημα των Τεμπών που αποκάλυψε «διαφθορά και πρόχειρες υποδομές», καθώς επίσης στο «σκάνδαλο των παρακολουθήσεων» και στην «κακή μεταχείριση μεταναστών» που δείχνουν περιθώρια βελτίωσης ως προς τις ατομικές ελευθερίες.

Μεταξύ άλλων χωρών που ο Economist εξέτασε ως πιθανές νικήτριες φέτος, για διάφορους λόγους, αναφέρονται η Βραζιλία, η Πολωνία, το Ανατολικό Τιμόρ, η Λιβερία, οι Φιλιππίνες, η Φινλανδία, η Μολδαβία και η περσινή νικήτρια Ουκρανία.

Ο Economist επιλέγει τη χώρα της χρονιάς με βάση την καλύτερη βελτίωση επίδοσης σε βασικούς τομείς. Στο παρελθόν αυτή η άτυπη διάκριση έχει απονεμηθεί στην Ιταλία (για μεταρρυθμίσεις υπό τον Μάριο Ντράγκι), την Τυνησία (για τον εκδημοκρατισμό της), το Ουζμπεκιστάν (για την κατάργηση της δουλείας) και την Κολομβία (για την ειρηνευτική συμφωνία με τους αντάρτες).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το να ηρεμήσετε είναι πιο εύκολο στα λόγια - Ο ανάδρομος Ερμής του Νοεμβρίου φέρνει δράματα σε αυτά τα ζώδια

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Επεισοδιακή καταδίωξη στους δρόμους της Λευκωσίας – Περιπολικό συγκρούστηκε με όχημα καταζητούμενου για υπόθεση απαγωγής

• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι

• Παγκύπριας κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους μετανάστες - Χειροπέδες σε 24 πρόσωπα - Προχωρούν οι διαδικασίες για επαναπατρισμό τους

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top