Η πιτυρίδα είναι ένα ενοχλητικό σύμπτωμα των μαλλιών, που συχνά προκαλεί αμηχανία σε όσους την αντιμετωπίζουν. Το φαινόμενο, μάλιστα, γίνεται ακόμη πιο εμφανές κατά τους χειμερινούς μήνες, οπότε το κρύο είναι πιο έντονο. Ο ψυχρός αέρας της ατμόσφαιρας, σε συνδυασμό με την ξηρή ζέστη, προκαλούν ξεφλούδισμα και κνησμό στο τριχωτό της κεφαλής, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πιτυρίδα.
Σύμφωνα με τη δερματολόγο, δρ. Mona Sadeghpour, λανθασμένα η πιτυρίδα συσχετίζεται την καθαριότητα και την προσωπική υγιεινή του ατόμου που την αντιμετωπίζει: «Είναι μια κοινή παρανόηση ότι η πιτυρίδα προκαλείται από κακή υγιεινή. Στην πραγματικότητα, οι πιθανές αιτίες κυμαίνονται από λιπαρό δέρμα, λανθασμένες συνήθειες περιποίησης μαλλιών μέχρι ορισμένες ιατρικές παθήσεις».
Όση δυσφορία κι αν προκαλεί η πάθηση, τα καλά νέα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD), είναι ότι υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος και μάλιστα αρκετά απλοί. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αντιμετωπίσουν την πιτυρίδα μόνοι τους, στο σπίτι, ακολουθώντας τις κατάλληλες πρακτικές. Βασικά βήματα αποτελούν η τακτική καθαριότητα των μαλλιών, καθώς και η επιλογή ενός σαμπουάν σχεδιασμένου για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, τα σαμπουάν κατά της πιτυρίδας πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον ένα από τα εξής συστατικά: Ψευδαργυρούχο πυριθειόνη, σαλικυλικό οξύ, θείο, θειούχο σελήνιο, κετοκοναζόλη ή λιθανθρακόπισσα. Ό,τι κι αν επιλέξετε, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τις οδηγίες της συσκευασίας. Ορισμένα σαμπουάν, για παράδειγμα, πρέπει να παραμείνουν στα μαλλιά μερικά λεπτά για να δράσουν. Παράλληλα, είναι σημαντικό να επιλέξετε σαμπουάν ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών σας. Εάν δείτε ότι ένα προϊόν δεν αποδίδει, η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συμβουλεύει να δοκιμάσετε να εναλλάσσετε διαφορετικά προϊόντα, που θα εμπεριέχουν και διαφορετικά συστατικά.
Επιπλέον, διαφορετικές είναι οι συνήθειες καθαριότητας που πρέπει να ακολουθούν οι άνθρωποι ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών τους. Για παράδειγμα, άτομα με λεπτά ή φυσικά ίσια μαλλιά ή όσοι έχουν λιπαρό τριχωτό της κεφαλής θα πρέπει να πλένουν πιο τακτικά τα μαλλιά τους. Μπορεί να χρειαστεί να λούζονται καθημερινά ή κάθε δεύτερη μέρα και να χρησιμοποιούν ένα σαμπουάν για την πιτυρίδα δύο φορές την εβδομάδα.
Όσοι έχουν χοντρά ή φυσικά σγουρά μαλλιά, από την άλλη, καλό είναι να λούζονται λίγο πιο αραιά, χρησιμοποιώντας το σαμπουάν κατά της πιτυρίδας μόλις μία φορά την εβδομάδα. Παράλληλα, αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να προσπαθήσουν να εφαρμόσουν το ειδικό σαμπουάν στο τριχωτό της κεφαλής και όχι στα μαλλιά, καθώς τα συστατικά που αντιμετωπίζουν την πιτυρίδα τείνουν να προκαλούν ξηρότητα στα μαλλιά.
Όσοι χρησιμοποιούν σαμπουάν για την πιτυρίδα είναι επίσης καλό να γνωρίζουν ότι θα πρέπει να προστατεύουν το τριχωτό της κεφαλής τους από τον ήλιο, καθώς ένα πιθανό ηλιακό έγκαυμα μπορεί να ενισχύσει το ξεφλούδισμα της πιτυρίδας. Επιπλέον, ορισμένα προϊόντα, όπως αυτά που περιέχουν λιθανθρακόπισσα, καθιστούν το τριχωτό της κεφαλής πιο ευαίσθητο στις επιβλαβείς ακτίνες UV.
«Εάν δοκιμάσετε αυτές τις πρακτικές και δείτε ότι δεν αποδίδουν, τότε απευθυνθείτε σε έναν γιατρό, ο οποίος μπορεί να σας κατευθύνει προς πιο δραστικές λύσεις», καταλήγει η δρ. Sadeghpour.
ΠΗΓΗ: Ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• «Έσβησε» 43χρονος: Πρώτος θάνατος από Γρίπη Α για φέτος στην Κύπρο
• Θάνατος 62χρονου στη Λεμεσό: Δεν σκότωσε τελικά η 63χρονη τον σύζυγο της - Αφέθηκε ελεύθερη
• Δρ.Καραγιάννης: Σε έξαρση οι ιώσεις στην Κύπρο - Πως θα επηρεάσει το άνοιγμα των σχολείων
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις