H πράσινη μετάβαση αποτελεί μια από τις πιο σύγχρονες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μας. Δεν πρόκειται όμως απλώς για μια πολιτική δέσμευση και μια ακόμα ευρωπαϊκή υποχρέωση.
Η περιβαλλοντική βιωσιμότητα είναι μια αναγκαιότητα, η οποία στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας της καθημερινότητάς μας, διασφαλίζοντας ένα υγιές και αειφόρο μέλλον για όλους μας. Οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες και οι μεγάλες αναπτύξεις που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη αυτού του συλλογικού στόχου.
Τον Ιούλιο του 2020, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας του COVID-19 και παράλληλα να συμβάλουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας, συμφώνησαν στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ένα έκτακτο μέσο χρηματοδότησης, το οποίο στοχεύει σε μια βιώσιμη, ψηφιακή και ανθεκτική μελλοντική οικονομία για τα κράτη μέλη της. Από το συνολικό ποσό των €750 δις, η Κύπρος δικαιούται να αντλήσει από χορηγίες και δάνεια το ποσό των €1.2 δις, για τη χρονική περίοδο 2021-2026.
Οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη αυτού του σκοπού, καθώς πέραν από τη συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές, αποτελεί μια ευκαιρία για τον μετασχηματισμό της Κύπρου σε μια χώρα πράσινη, ανταγωνιστική, χαμηλών εκπομπών αερίων, η οποία θα είναι σε θέση να διαχειρίζεται βιώσιμα και αποδοτικά τους φυσικούς της πόρους, έχοντας ενεργειακή αυτάρκεια.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΗΕ αναφορικά με την «Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», η Κύπρος έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει στην πορεία υλοποίησης των στόχων SDGs και των κριτηρίων ESG (Environmental, Social, Governance). Γι’ αυτό, η οικονομική κρατική στήριξη και όχι μόνο, είναι επιτακτική για την επιτυχημένη μετάβαση της χώρα μας στην πράσινη επιχειρηματικότητα.
Τα 19 μέλη του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων με τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που εκπροσωπούν, κινούνται πιστά μέσα στο πλαίσιο που καθορίζει η πράσινη βιώσιμη μετάβαση και ανάπτυξη. Έχουν υιοθετήσει και ενσωματώσει πράσινες πρακτικές στην υλοποίηση των αναπτυξιακών τους έργων, ενισχύοντας αυτή την προσπάθεια. Μέσα από βιώσιμα οικιστικά έργα και γραφειακούς χώρους, μεγάλες αναπτύξεις που περιλαμβάνουν φωτοβολταϊκά πάρκα, χώρους πρασίνου και σταθμούς βιολογικού καθαρισμού του νερού, των οποίων ο σχεδιασμός, η κατασκευή και λειτουργία έχουν γίνει βάσει περιβαλλοντικών μελετών, στοχεύουν στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στο κλίμα. Πρόκειται για αναπτύξεις οι οποίες ενισχύουν την οικολογική πρόοδο της χώρας και παρέχουν πολλαπλά οφέλη στους επενδυτές, τους κατασκευαστές, το κοινό και κυρίως στο περιβάλλον.
Ο δρόμος για την επίτευξη των στόχων της πράσινης μετάβασης, είναι δρόμος συλλογικός. Οι μεγάλες αναπτύξεις με τη διαχρονική συμβολή τους στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, μπορούν σε συνεργασία με το κράτος να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί. Μαζί μπορούμε να πετύχουμε μετάβαση σε μία πράσινη βιώσιμη εποχή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις