ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεταναστευτικό: Αυτά είναι τα νέα μέτρα που αποφάσισε η Κυβέρνηση - «Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα»

Μεταναστευτικό: Αυτά είναι τα νέα μέτρα που αποφάσισε η Κυβέρνηση - «Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε το πρωί σύσκεψης για αποτελεσματικότερη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν, ο Υπουργός Εσωτερικών, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, ο Υπουργός Εργασίας, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω , η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας και ο Αρχηγός Αστυνομίας, αφού έγινε ανασκόπηση των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα και διαπιστώθηκε μεγάλη βελτίωση στην κατάσταση, στη συνέχεια, ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά και αποφασίστηκε η λήψη επιπρόσθετων μέτρων και ενεργειών, ούτως ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω η καλή εικόνα που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση διαπιστώθηκε ότι η έγκαιρη υλοποίηση αποφάσεων που έχουν ληφθεί συνέβαλε καθοριστικά στη βελτίωση της κατάστασης.

Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα, λήφθηκαν και εφαρμόστηκαν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα αποτελεσματικά μέτρα:

Εκπόνηση Νομοσχεδίου για ίδρυση Υφυπουργείου Μετανάστευσης και κατάθεση στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Υπερδιπλασιασμός των εξεταστών αιτήσεων ασύλου, από 31 σε 82 με αποτέλεσμα οι εκκρεμούσες αιτήσεις από 30.188 τον Μάρτιο 2023 να μειωθούν σε 26.875 μέχρι τέλος Νοεμβρίου.
Μείωση της περιόδου εξέτασης των αιτήσεων σε 1 μέχρι 3 μήνες το μέγιστο.
Ενίσχυση του Γραφείου Επιστροφών με επιπρόσθετο προσωπικό.
Ενίσχυση αριθμού μετεγκαταστάσεων και εξασφάλιση χρονικής επέκτασης του προγράμματος.
Τροποποίηση των περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και γενικότερα Περί Κοινωνικών Παροχών Νόμων και προώθησή τους στη Βουλή, ώστε πολίτες τρίτων χωρών που κατέχουν νομικό καθεστώς που προβλέπεται από τον περί Προσφύγων Νόμο, να έχουν υποχρέωση για περίοδο 5 ετών νόμιμης και συνεχούς διαμονής στην Κυπριακή Δημοκρατία που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής αίτησης για ΕΕΕ.
Τοποθέτηση Λειτουργού της Υπηρεσίας Ασύλου σε μόνιμη βάση και πραγματοποίηση αριθμού συνεντεύξεων καθημερινά, βάσει προγράμματος που συμφωνείται με τη Διεύθυνση, στον χώρο των Κεντρικών Φυλακών.
Διενέργεια ενημερωτικής εκστρατείας σε χώρες προέλευσης – Νιγηρία, Καμερούν, Λαϊκή Δημοκρατία του Κόγκο. Η ενημερωτική εκστρατεία έχει συμβάλει στη σημαντική μείωση στον αριθμό αφίξεων από τις χώρες αυτές, 79 αφίξεις τον Νοέμβριο 2023 σε σχέση με 595 αφίξεις τον αντίστοιχο μήνα του 2022.
Αύξηση του διαστήματος παρέλευσης για δικαίωμα εργοδότησης αιτητών ασύλου από 1 σε 9 μήνες.
Ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση της περίφραξης στο Πουρνάρα για καλύτερο έλεγχο των ατόμων που διαμένουν εκεί και μεγαλύτερη ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής.
Ολοκλήρωση της διασύνδεσης του Μηχανογραφημένου Συστήματος της Υπηρεσίας Ασύλου με το Μηχανογραφημένο Σύστημα “Εργάνη” του Υπουργείου Εργασίας.
Εντατικοποίηση επιχειρήσεων της Αστυνομίας σε συνεργασία με το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας για ελέγχους αδήλωτης εργασίας.
Ενίσχυση με 3 επιπλέον σκάφη της Λιμενικής Αστυνομίας για φύλαξη θαλασσίων συνόρων.
Επίσπευση διαδικασιών αναδοχής ασυνόδευτων ανηλίκων που βρίσκονται στο Πουρνάρα και έχουν συγγενείς στην Κύπρο.
Εκτέλεση και εφαρμογή του διατάγματος της Έπαρχου Πάφου, ημερομηνίας 17 Νοεμβρίου 2021, για απαγόρευση χρήσης και κατοίκησης του συγκροτήματος ‘’Άγιος Νικόλαος’’ στην κοινότητα της Χλώρακας, δυνάμει του άρθρου 15 του Περί Οδών και Οικοδομών Νόμου, σύμφωνα με τις αποφάσεις της ειδικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο 2023.
Διπλασιασμός των κοινών πτήσεων, σε σχέση με αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αναγκαστικής επιστροφής του FRONTEX, στις οποίες συμμετέχει η Αστυνομία Κύπρου.
Αύξηση κατά 200% του ρυθμού απελάσεων από τον χώρο κράτησης στη Μενόγεια.
Αύξηση εντοπισμών και συλλήψεων διακινητών παράτυπων μεταναστών.
Ενίσχυση Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας Κύπρου με ουσιαστική αύξηση προσωπικού.
Στοχευμένες επιχειρήσεις της Αστυνομίας Κύπρου, ανά το Παγκύπριο.

Τα μέτρα που έχουν μέχρι σήμερα ληφθεί απέδωσαν, με αποτέλεσμα οι αιτήσεις ασύλου για τους μήνες Μάρτιο με Νοέμβριο του 2023 να ανέρχονται σε 9.091, σε σχέση με 17.065 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ενώ οι επιστροφές για την περίοδο από 1η Ιανουαρίου μέχρι 15 Δεκεμβρίου 2023 ανέρχονται σε 9.324 σε σύγκριση με 5.166 κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 80% στις επιστροφές, ενώ τον μήνα Νοέμβριο έγιναν 930 επιστροφές/απελάσεις, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ. Αν ακόμα προσθέσουμε και τις μετεγκαταστάσεις 1.716 ατόμων τότε ο συνολικός αριθμός επιστροφών ανέρχεται σε 11.040 άτομα και για πρώτη φορά στην ιστορία μεταναστευτικού στην Κύπρο έχουν αναχωρήσει περισσότεροι από όσοι έχουν έρθει την αντίστοιχη περίοδο.

Πέραν των μέτρων που ήδη έχουν υλοποιηθεί, κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκαν και επιπρόσθετα μέτρα και ενέργειες που μπορούν να ληφθούν το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε όπως:

Η Κυπριακή Δημοκρατία, σε συνεργασία με άλλα κράτη, προωθήσει περαιτέρω συζήτηση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο της ανάγκης επανεξέτασης του καθεστώτος της Συρίας και ειδικότερα κάποιων περιοχών που έχουν ήδη χαρακτηριστεί από διεθνείς οργανισμούς ως ασφαλείς.

Να προωθηθεί η αυστηροποίηση και ο διπλασιασμός των προβλεπόμενων ποινών που αφορούν αδικήματα που σχετίζονται με διακίνηση παράτυπων μεταναστών.

Να γίνουν παραστάσεις στην Interpol όπως ενισχυθεί η συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές, και ανταλλαγή πληροφοριών.

Σύσταση ειδικού κλιμακίου καταπολέμησης κυκλωμάτων διακίνησης παράτυπων μεταναστών στην Αστυνομία Κύπρου.
Καταβολή επιδομάτων αιτητών ασύλου μέσω προπληρωμένης κάρτας προς διασφάλιση ότι τα επιδόματα πράγματι αξιοποιούνται για κάλυψη αναγκών διαβίωσης.

Επίσπευση διαδικασιών του Κανονισμού του Δουβλίνου για επανένωση οικογενειών που βρίσκονται σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η αποτελεσματική διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών παραμένει στους άξονες προτεραιότητας της διακυβέρνησής του Προέδρου Χριστοδουλίδη και στο επίκεντρο των πολιτικών που προωθούνται από τα αρμόδια Υπουργεία, με στόχο την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος».

Οι δηλώσεις Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου για τη σύσκεψη για το μεταναστευτικό

Η παρούσα κατάσταση, η βελτίωση στα αποτελέσματα εξαιτίας των μέτρων που εφαρμόστηκαν, καθώς και τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό, βρέθηκαν σήμερα στο επίκεντρο διυπουργικής σύσκεψης υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη. Σε δηλώσεις του στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στα ενθαρρυντικά αποτελέσματα που καταγράφονται μέχρι στιγμής.

Όπως είπε ο κ. Ιωάννου, το 2023 έχουν μειωθεί στο μισό οι αφίξεις μεταναστών, ως αποτέλεσμα των μέτρων που έχουν ληφθεί. Τα μέτρα αυτά αφορούν, μεταξύ άλλων, τις διελεύσεις από την Πράσινη Γραμμή, διαβήματα μέσω Βρυξελλών προς την Τουρκία και την ενημερωτική καμπάνια που έχουμε κάνει σε χώρες όπως η Νιγηρία, το Κονγκό και το Καμερούν. «Υπάρχει μια αύξηση στις θαλάσσιες ροές, αλλά παρόλη την αύξηση στις αφίξεις διά θαλάσσης, μέχρι στιγμής υπάρχει μείωση 50% στις συνολικές αφίξεις και 80% αύξηση στις επιστροφές που είναι ακόμα πιο σημαντικό. Πέρσι οι επιστροφές ήταν περίπου 5.500, φέτος έχουμε ξεπεράσει τις 11.000 και για πρώτη φορά στην ιστορία του μεταναστευτικού έχουν φύγει περισσότερα άτομα από όσα έχουν έρθει, και το ποσοστό των επιστροφών επί των αφίξεων φτάνει στο 105%», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εσωτερικών.

Επιπλέον, ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στη συνεργασία με άλλα Υπουργεία και Αρχές, όπως τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Εργασίας, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και την Αστυνομία Κύπρου, για τη λήψη διάφορων ενεργειών, όπως είναι οι εντατικοί έλεγχοι σε χώρους εργασίας για να εντοπίζονται οι παράτυποι μετανάστες που εργοδοτούνται παράνομα, ώστε να ασκηθεί πίεση για αποχώρηση από την Κύπρο μέσω του σχεδίου εθελούσιων επιστροφών, αποφάσεις για τους διακινητές και τις συλλήψεις, κτλ.

Επανέλαβε δε πως τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής είναι ενθαρρυντικά, παρά τις πιέσεις από τις αφίξεις Σύρων, οι οποίοι δεν μπορούν να επαναπατριστούν ή να απελαθούν λόγω των διεθνών συμβάσεων και του γεγονότος ότι η Συρία παραμένει μη ασφαλής χώρα. «Αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας και το τονίζω από το περασμένο καλοκαίρι σε δύο περιπτώσεις Συμβουλίων στις Βρυξέλλες και θα σταλεί επίσημα και επιστολή στους Υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ, όπως επανεξεταστεί το καθεστώς στην Συρία. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη», είπε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Κληθείς να σχολιάσει την έγκριση του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο από το Ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Ιωάννου χαρακτήρισε την απόφαση «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», διευκρινίζοντας πως οι σχεδιασμοί της Δημοκρατίας δεν επηρεάζονται από την εξέλιξη αυτή. Όπως εξήγησε, η Κύπρος δεν έχει χερσαία σύνορα και, συνεπώς, δεν μπορεί να εφαρμόσει πρακτικές που εφαρμόζουν η Ελλάδα, η Ισπανία και οι άλλες χώρες όπου υπάρχουν χερσαία σύνορα.

«Επίσης, πάγιο αίτημα των χωρών πρώτης γραμμής είναι όπως γίνει υποχρεωτική η μετεγκατάσταση. Αυτό, ξέρετε, δεν έγινε αποδεκτό και υπάρχει πλέον η εθελοντική μετεγκατάσταση. Αυτό είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αναγνωρίζεται πλέον η αλληλεγγύη, αναγνωρίζεται το γεγονός ότι τα κράτη μέλη πρέπει να βοηθούν το ένα το άλλο, που ήταν αυτό που ζητούσαμε εμείς», υπογράμμισε. Συνεχίζοντας, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι η Κύπρος «σαν χώρα μέλος με τις περισσότερους κατ’ αναλογία πληθυσμού παράτυπους μετανάστες –6% και τώρα έχουμε πέσει στο 5,3% εξαιτίας των ενεργειών που έχουμε κάνει-, ήταν κάτι το οποίο ζητούσαμε. Δεν έγινε υποχρεωτικό, έγινε εθελοντικό και σε περιπτώσεις κρίσεων γίνεται υποχρεωτικό. Δεν είναι το ιδεατό, αλλά είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και το χαιρετίζουμε».

Ακολούθως, ερωτηθείς εάν έχει προχωρήσει το θέμα που είχε θίξει η Κύπρος προς την ΕΕ για παροχή οικονομικής στήριξης στον Λίβανο, ο κ. Υπουργός απάντησε καταφατικά και είπε ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση από την ΕΕ και άλλους θεσμούς, αναμένεται ότι θα ενισχυθεί οικονομικά ο Λίβανος. Αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε την περασμένη βδομάδα στην Γενεύη με αξιωματούχους του Λιβάνου, ο κ. Ιωάννου είπε ότι μετέφερε εκ νέου την πρόθεση για στήριξη του αιτήματος του Λιβάνου. «Οι ίδιοι μας ανέφεραν ότι βοηθούν στην επιτήρηση των θαλασσίων οδών. Κάτι που θέλω να αναφέρω είναι ότι εμείς γνωρίζουμε τις βάρκες που έρχονται στην Κύπρο. Δεν έχουμε υπόψη μας τι έχει ανακοπεί από πλευράς Λιβάνου. Αντιμετωπίζουν κι εκείνοι πρακτικές δυσκολίες λόγω και των γεγονότων στην Γάζα και με την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, είναι περιορισμένες οι δυνατότητές τους», δήλωσε ο κ. Υπουργός.

Κληθείς να επιβεβαιώσει δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» για επικείμενη επίσκεψη της Επιτρόπου Γιόχανσον, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι προγραμματίζεται επίσκεψη τον Ιανουάριο.

Τέλος, σε σχέση με την επανεξέταση του καθεστώτος της Συρίας, ο Υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε ότι δεν είναι εύκολο να γίνει αποδεκτό, αλλά η Κύπρος θα συνεχίσει την προσπάθεια για προώθηση της πρότασης. Τυχόν εξέλιξη στο θέμα, ανέφερε, θα δώσει ένα επιπλέον εργαλείο για τα κράτη, εκείνο των απελάσεων και των επιστροφών, στις περιοχές που θα αξιολογηθούν ως ασφαλείς.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τέσσερις αστυνομικοί σε διαθεσιμότητα μετά την απόδραση του 39χρονου - Διέταξε έρευνα ο Αρχηγός

• Πέρασαν χειροπέδες σε αστυνομικό μετά από καταγγελία 48χρονης - Τα αδικήματα που αντιμετωπίζει

• Ξεπουλήματα: Έφυγαν οι γιορτές και ξεκίνησαν οι εκπτώσεις - Οι «παγίδες» και οι καταγγελίες από καταναλωτές

• Δρ Καραγιάννης: Πόσο επικίνδυνος είναι ο νέος ιός από την Κίνα - Απαντά αν υπάρχει ανησυχία για την Κύπρο

• Λος Άντζελες - Φωτιές: Σε 29.000 στρέμματα το μέτωπο, απομακρύνθηκαν 30.000 κάτοικοι - Συγκλονιστικά βίντεο

• Κλήρωση Κυπέλλου: Βγήκαν τα ζευγάρια - Μεγάλα ματς στη φάση των «8»



Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top