ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΥ για έλεγχο Ακάμα: «Η νομική συμβουλή να μην καθυστερεί στοιχεία»

ΕΥ για έλεγχο Ακάμα: «Η νομική συμβουλή να μην καθυστερεί στοιχεία»

Το αναφαίρετο δικαίωμα οποιουδήποτε ελεγχόμενου να αναζητεί νομική συμβουλή κατά την κρίση του, δεν μπορεί να οδηγεί σε καθυστέρηση στην παραχώρηση των ζητηθέντων στοιχείων, αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία σε ανακοίνωσή της για το θέμα του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα.

Οπως εξηγεί, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, κατά τη συνεδρία της ημερ. 29.11.2023, ζήτησε από την Υπηρεσία  όπως προβεί σε έλεγχο σε σχέση με τα έργα που διεξάγονται στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα, στο πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων που έχει συνάψει το Τμήμα Δασών.

Προσθέτει ότι με βάση τα διεθνή ελεγκτικά πρότυπα, ανάμεσα στα ελεγκτικά τεκμήρια που συλλέγονται για τη διεξαγωγή ενός ελέγχου, περιλαμβάνονται τυχόν εκθέσεις εσωτερικών ελεγκτών ή παρόμοιας φύσης έγγραφα.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει, έκρινε  ως απαραίτητο στοιχείο για τη διεξαγωγή του ελέγχου αυτού, μεταξύ άλλων, την έκθεση της διοικητικής έρευνας που διεξήχθη από το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος σε σχέση με το θέμα, αντίγραφο της οποίας ζήτησαν από τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Υπουργείου.

"Λόγω της καθυστέρησης που παρατηρείτο, το θέμα τέθηκε, από τον Γενικό Ελεγκτή, ενώπιον του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ο οποίος μας πληροφόρησε ότι ζήτησε σχετική γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και συνεπώς, πριν την έχει, δεν μπορεί να μας προωθήσει την έκθεση", προσθέτει η ΕΥ.

Σημειώνει ότι "έχουμε πολλές φορές εκφράσει την άποψη ότι το αναφαίρετο δικαίωμα οποιουδήποτε ελεγχόμενου να αναζητεί νομική συμβουλή κατά την κρίση του, δεν μπορεί να οδηγεί σε καθυστέρηση στην παραχώρηση των ζητηθέντων στοιχείων. Άλλωστε, η σχετική νομοθεσία επιβάλλει όπως τα ζητηθέντα στοιχεία παραχωρούνται στην Υπηρεσία μας το 'ταχύτερο δυνατό'", αναφέρει.

Σήμερα, προσθέτει, η Υπηρεσία ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος ότι, "αν και σέβεται την παράκλησή της για την όσο το δυνατό ταχύτερη ολοκλήρωση του υπό αναφορά ελέγχου, δεν θα ξεκινήσει τον έλεγχο πριν να έχει ενώπιόν της όλα τα στοιχεία που κρίνει απαραίτητα για τη διεξαγωγή του".

Με βάση, αναφέρει, τα διεθνή ελεγκτικά πρότυπα, ο Ελεγκτής δεν πρέπει να εκφράζει γνώμη όταν αδυνατεί να αποκτήσει επαρκή και κατάλληλα ελεγκτικά τεκμήρια επί των οποίων να βασίσει τη γνώμη, και συμπεραίνει ότι τα τεκμήρια αυτά θα μπορούσαν δυνητικά να επηρεάσουν ουσιωδώς τη γνώμη του.

Συνεπώς, σημειώνει, η τυχόν έναρξη ελέγχου, χωρίς τη διασφάλιση πρόσβασης σε όλη την αναγκαία πληροφόρηση που κρίνουμε απαραίτητη, μπορεί να οδηγήσει στη σπάταλη των πόρων που θα έχουμε στο μεταξύ διαθέσει.

"Εκφράζουμε την ελπίδα ότι αυτή δεν θα είναι ακόμη μία περίπτωση στην οποία η Κυβέρνηση, κατ’ επίκληση υιοθέτησης γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα, θα προβάλει εμπόδια στο έργο μας", αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top