LIKE ONLINE

«Η αρχαιότερη πυραμίδα στον κόσμο δεν χτίστηκε από ανθρώπους»: Τι ισχυρίζονται οι ειδικοί

«Η αρχαιότερη πυραμίδα στον κόσμο δεν χτίστηκε από ανθρώπους»: Τι ισχυρίζονται οι ειδικοί

Μια νέα έρευνα έρχεται να ταράξει τον κόσμο της αρχαιολογίας.

Στον κόσμο της αρχαιολογίας, τα νέα ευρήματα συχνά αμφισβητούν μακροχρόνιες πεποιθήσεις για την ανθρώπινη ιστορία. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η πυραμίδα Gunung Padang στην Ινδονησία, η οποία, σύμφωνα με μια εργασία που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο, μπορεί να έχει ένα στρώμα που χρονολογείται από το 25.000 π.Χ. Ο ισχυρισμός αυτός, αν επαληθευτεί, θα την καθιστούσε πολύ παλαιότερη από την πυραμίδα Djoser Step Pyramid της Αιγύπτου, η οποία αναγνωρίζεται σήμερα από τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες ως η αρχαιότερη πυραμίδα του κόσμου, που χρονολογείται γύρω στο 2.630 π.Χ. Ωστόσο, τίθεται το ερώτημα: ήταν αυτή η δομή ανθρωπογενής ή ένας φυσικός σχηματισμός;

Η έρευνα, με επικεφαλής τον Danny Hilman Natawidjaja του Ινστιτούτου Επιστημών της Ινδονησίας, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Archaeological Prospection, υποδηλώνει μια συναρπαστική πιθανότητα. Η ομάδα θεωρεί ότι ο πυρήνας της πυραμίδας, κατασκευασμένος από «σχολαστικά σμιλεμένη μαζική λάβα», υποδηλώνει προηγμένες δεξιότητες λιθοτεχνίας που χρονολογούνται από την τελευταία παγετώδη περίοδο. Προτείνουν ότι το παλαιότερο τμήμα της πυραμίδας μπορεί αρχικά να ήταν ένας φυσικός λόφος λάβας, ο οποίος αργότερα διαμορφώθηκε και μεταμορφώθηκε αρχιτεκτονικά από ανθρώπινα χέρια.

Η θεωρία αυτή αμφισβητεί τη συμβατική πεποίθηση ότι οι προηγμένες κατασκευαστικές τεχνικές και ο ανθρώπινος πολιτισμός εμφανίστηκαν μόλις πριν από περίπου 11.000 χρόνια με την έλευση της γεωργίας. Τα ευρήματα στο Gunung Padang, μαζί με άλλες τοποθεσίες όπως το Gobekli Tepe στην Τουρκία, υποδηλώνουν ότι προηγμένες κατασκευαστικές πρακτικές υπήρχαν ακόμη και πριν αναπτυχθεί η γεωργία.

Ωστόσο, το έγγραφο έχει προκαλέσει διαμάχη και σκεπτικισμό στην αρχαιολογική κοινότητα. Ο Flint Dibble, αρχαιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι η εργασία δημοσιεύθηκε στη σημερινή της μορφή. Μιλώντας στο Nature, ο Dibble υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις που να υποδηλώνουν ανθρώπινη κατασκευή στα θαμμένα στρώματα του Gunung Padang. Επεσήμανε την έλλειψη ενδείξεων εργασίας ή άλλων ενδείξεων ότι η δομή είναι ανθρώπινης κατασκευής.

Ο Bill Farley, αρχαιολόγος στο Southern Connecticut State University, εξέφρασε επίσης τη γνώμη του, σημειώνοντας ότι ενώ τα δείγματα χώματος ηλικίας 27.000 ετών από το Gunung Padang χρονολογήθηκαν με ακρίβεια, δεν εμφανίζουν τυπικά σημάδια ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως κάρβουνο ή θραύσματα οστών.

ΠΗΓΗ: Gazzetta.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Οδηγοί προσοχή: Κατολισθήσεις βράχων και συσσώρευση νερού σε διάφορα σημεία του δρόμου - Οι περιοχές που επηρεάζονται

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top