Έρευνα του Πανεπιστημίου Frederick, που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου το 2022, έδειξε ότι ένας στους τέσσερις φοιτητές ή/και φοιτήτριες βιώνει συναισθηματική βία στη σχέση του και ότι ο/η σύντροφός του/της, τον/την κάνει να νιώθει ανασφάλεια.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας «Δείξε κόκκινη κάρτα, αναφορικά με την ύπαρξη βίας στις ρομαντικές σχέσεις των νέων».
Επίσης σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ίδιας έρευνας, τα οποία ανακοινώθηκαν από το Πανεπιστήμιο, ένας στους πέντε φοιτητές/τριες βιώνει ζήλεια, ένας στους δέκα φοιτητές/τριες βιώνει σωματική βία και ένας στους εννέα φοιτητές/τριες βιώνει σεξουαλική βία. Ακόμα, σύμφωνα με τις απαντήσεις των φοιτητών, ένας στους τέσσερις έχει δηλώσει ότι έχει ασκήσει συναισθηματική βία (gaslighting) και ένας στους οχτώ έχει δηλώσει ότι έχει εκδηλώσει ζήλεια στη σχέση του (stalking).
Σε ανακοίνωσή του, το Πανεπιστήμιο Frederick σημειώνει ότι στο πλαίσιο των 16 δράσεων της εκστρατείας "See the red flags", που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 25 Νοεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών και 10 Δεκεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), προτρέπονται οι φοιτητές «να αντιληφθούν πως οι σημαίες και τα σημάδια είναι εκεί, μαζί με το πρόβλημα της μη υγιούς σχέσης, ακόμη κι αν εμείς δεν το βλέπουμε ή/και επιλέγουμε να το αγνοήσουμε». Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα έρευνας παρουσιάζονται σε μεγάλες οθόνες και διαδικτυακά, ώστε να μπορούν να τα δουν όλα τα μέλη της κοινότητας του Πανεπιστημίου.
«Κύριος στόχος είναι να βοηθήσουμε τους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας να αναγνωρίζουν τη βία στις διάφορες μορφές της, είτε τη βιώνουν οι ίδιοι/ες είτε τη βιώνουν φίλοι/ες τους και να μιλούν, να ζητούν βοήθεια», αναφέρει η Νατάσσα Φρειδερίκου, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου. Επίσης, βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, το Πανεπιστήμιο θα πραγματοποιήσει τους επόμενους μήνες στοχευμένα βιωματικά εργαστήρια για τη φοιτητική κοινότητα.
Καταγράφηκαν 486 κλήσεις για οικογενειακή βία σε 15 ημέρες
Αναφέρεται, ακόμα, ότι πέρα από τις εκδηλώσεις για αυτό το θέμα, το Πανεπιστήμιο Frederick σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο για την Πρόληψη της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), καταγράφει κάθε χρόνο από τις 25 Νοεμβρίου μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου τον αριθμό κλήσεων που δέχεται ανά μέρα η γραμμή βοήθειας 1440 του Συνδέσμου. Για το 2023, κατά τη διάρκεια των 16 αυτών ημερών καταγράφηκαν 486 κλήσεις, που αντιστοιχούν σε ένα τηλεφώνημα ανά 47 λεπτά. Σημειώνεται ότι το 2022 καταγράφηκαν 596 κλήσεις και το 2021 541 κλήσεις.
«Όσο υπάρχει ανισότητα των φύλων, η βία κατά των γυναικών θα είναι η πραγματικότητά μας», επισημαίνει η κ. Φρειδερίκου. «Καλούμε την πανεπιστημιακή μας κοινότητα αλλά και την κοινωνία να σκεφτεί τι αλλαγές στην καθημερινή μας συμπεριφορά πρέπει να κάνουμε, ποια στερεότυπα πρέπει να αμφισβητήσουμε ώστε να μη συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της προβληματικής κουλτούρας και νοοτροπίας που υπάρχει και που πάνω σε αυτήν βασίζονται οι θύτες, πάνω σε αυτήν σιωπούν τα θύματα, και πάνω σε αυτήν εκκολάπτονται, ευδοκιμούν και αναπτύσσονται ανισότητες», προσθέτει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις