Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης απάντησε σήμερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στο πλαίσιο της ενημέρωσης του προς τα ΜΜΕ, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ερωτηθείς για την εκδήλωση διαμαρτυρίας των πατατοπαραγωγών και των σιτοπαραγωγών και για τα αιτήματά τους, ο κ. Λετυμπιώτης είπε: «Η Κυβέρνηση έκανε μια πρόταση χορηγίας ύψους 4.3 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 6 ευρώ ανά το δεκάριο στους σιτοκαλλιεργητές και 55 ευρώ το δεκάριο στους πατατοπαραγωγούς. Θεωρούμε ότι η πρόταση είναι πολύ καλή. Είναι σεβαστό το δικαίωμα ως προς τη λήψη των όποιων μέτρων, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι αυτά τα μέτρα δεν βοηθούν και δεν είναι ό,τι καλύτερο εν μέσω συζητήσεων ή διαβουλεύσεων να λαμβάνονται τέτοια μέτρα όπως τα σημερινά, που αποκλείονται και οι δρόμοι πέριξ του Προεδρικού αλλά ταλαιπωρείται και ο κόσμος».
Ερωτηθείς αν η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δώσει συγκατάθεση σε κανονισμό που εισηγήθηκε η Ισπανική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για παρακολούθηση λειτουργών των ΜΜΕ υπό προϋποθέσεις, ο Εκπρόσωπος είπε: «Εξ όσων αντιλαμβάνομαι η πληροφόρηση αντλείται από ένα εσωτερικό πρακτικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σίγουρα δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα. Είναι ακριβώς το αντίθετο που συμβαίνει. Αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζητούν τη διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου για τις υπηρεσίες των ΜΜΕ, το European Media Freedom Act. Αυτή η πρόταση είναι ένα σύνολο κανόνων που στοχεύει στην προστασία των ΜΜΕ και η Κυπριακή Δημοκρατία, μαζί με 24 άλλα κράτη μέλη, έχει ταχθεί υπέρ του άρθρου 4 που προνοεί την προστασία των δημοσιογραφικών πηγών και την απαγόρευση της χρήσης λογισμικών παρακολούθησης, με την εξαίρεση για λόγους διερεύνησης πολύ σοβαρών εγκλημάτων και υπό πολύ σοβαρές προϋποθέσεις. Άρα αυτό που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συζητήσει είναι την περαιτέρω θωράκιση των λειτουργών των ΜΜΕ και των ιδίων των ΜΜΕ. Έχει διαρρεύσει ένα πρακτικό το οποίο δεν αποτυπώνει την τοποθέτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα ήταν ορθότερο να ζητηθεί και η επίσημη τοποθέτηση γιατί θα μπορούσε να αποφευχθεί η παρανόηση από την αρχή».
Ερωτηθείς αν νιώθει η Κυβέρνηση ότι απειλείται από δημοσιογράφους, ο Εκπρόσωπος είπε: «Δεν είναι ζήτημα που αφορά τους δημοσιογράφους, δεν είναι ζήτημα της Κυβέρνησης. Στη συζήτηση υπήρχε το ζήτημα για εξαιρέσεις σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις που αφορούν θέματα εθνικής ασφάλειας – όπως άλλωστε υπάρχει και σχετική νομοθεσία και στην Κύπρο, όχι μόνο για τους δημοσιογράφους, για ζητήματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας ή τρομοκρατίας – να προκρίνεται αυτή η διαδικασία. Η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν ανάμεσα στα κράτη μέλη που είχε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις και ισχυρές δικλείδες ασφαλείας για να προστατεύονται και να θωρακίζονται τα ΜΜΕ».
Διευκρίνισε ότι «η συζήτηση που διεξάγεται αυτή τη στιγμή είναι ως προς την προστασία των ΜΜΕ, ως προς τον τρόπο που θα διασφαλίσουν τον πλουραλισμό, την ελευθεροτυπία. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, ένα από τα ζητήματα που προέκυψαν ήταν σε ποιες εξαιρετικές περιπτώσεις θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αυτή η μέθοδος».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αυτό θα είναι αυθαίρετο αν γίνει χωρίς την παρέμβαση της δικαιοσύνης, ο Εκπρόσωπος είπε: «Για να είμαστε συγκεκριμένοι, στη συνεδρία της Επιτροπής, στις 22 Νοεμβρίου, η Κυπριακή Δημοκρατία, μαζί με την Ισπανική Προεδρία, στήριξε τη συμπερίληψη των εξής δύο δικλείδων ασφαλείας υπέρ των δημοσιογράφων. Το πρώτο είναι η υποχρέωση εξασφάλισης προηγούμενης δικαστικής εξουσιοδότησης για θέματα παρακολούθησης, και δεύτερο, την υποχρέωση περιοδικής αναθεώρησης της χρήσης παρεμβατικού λογισμικού. Στην Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες πρόνοιες της νομοθεσίας που πρέπει να άπτονται ζητημάτων εθνικής ασφάλειας και τρομοκρατίας».
Πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία, ότι ο οποιοσδήποτε θα μπορεί να συμβάλλει στην απειλή της εθνικής ασφάλειας ή τρομοκρατικών επιθέσεων για να τεθεί σε εφαρμογή αυτή η πρόνοια».
Ερωτηθείς αν αυτές οι πρόνοιες καλύπτουν τον κάθε πολίτη, τότε γιατί γίνεται λόγος για δημοσιογράφους, ο Εκπρόσωπος είπε: «Αυτό το οποίο συζητούμε είναι η αποσπασματική περιθωριοποίηση πτυχής μιας μεγάλης προσπάθειας που γίνεται από πλευράς ΕΕ ως προς την προστασία και την ανεξαρτησία των ΜΜΕ. Πτυχή που δεν αποδίδεται ορθά ως προς τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού ακριβώς το αντίθετο έχει εκφράσει η Κυπριακή Δημοκρατία με την προστασία των λειτουργών των ΜΜΕ. Αυτό το οποίο συζητείται είναι ένα πλαίσιο κανονισμών που θα προστατεύει και τα ΜΜΕ και τους λειτουργούς τους από παρεμβάσεις στις συντακτικές αποφάσεις, τη διαφάνεια του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ΜΜΕ και στην κατανομή της κρατικής διαφήμισης. Είναι συζήτηση που ξεκίνησε πριν δυο χρόνια στην Επιτροπή και τώρα συνεχίζεται σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Σε ερώτηση ποιοι θα είναι οι όροι εντολής του απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) και αν θα υπάρχει χρονοδιάγραμμα της αποστολής, ο Εκπρόσωπος είπε: «Δεν έχουμε ενημέρωση ως προς το χρονικό περιθώριο του διορισμού. Οι όροι εντολής, όπως απορρέουν από τα ψηφίσματα των ΗΕ, είναι η διερεύνηση της προοπτικής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων εντός του συμφωνημένου πλαισίου, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) των ΗΕ. Τα ίδια ψηφίσματα του ΣΑ είναι αυτά που δεσμεύουν και τον ίδιο τον ΓΓ, πόσω μάλλον τον απεσταλμένο του. Με ειλικρινή πολιτική βούληση αναμένουμε το συντομότερο δυνατόν τον διορισμό και ευελπιστούμε να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο, από το σημείο όπου είχαν διακοπεί».
Πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει χρονικό όριο (στην αποστολή). Αυτό που ευελπιστούμε εμείς είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις πιο σύντομα από έξι μήνες».
Ερωτηθείς αν ο απεσταλμένος του ΓΓ των ΗΕ μόνο θα καταγράψει τις θέσεις ή αν θα προσπαθήσει γεφυρώσει και διαφορές, ο Εκπρόσωπος είπε: «Αποστολή θα είναι να διερευνήσει την προοπτική επανέναρξης μέσα από εντατικές προσπάθειες, με ύψιστη προτεραιότητα να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου είχαν διακοπεί».
Σε ερώτηση αν ο διορισμός θα αποδειχθεί χάσιμο χρόνου δεδομένων των θέσεων της τουρκικής πλευράς, ο Εκπρόσωπος είπε: «Βρισκόμαστε μετά από μια παρατεταμένη περίοδο τέλματος, μετά από πάροδο έξι ετών χωρίς απεσταλμένο από πλευράς του ΓΓ των ΗΕ. Πριν από λίγους μήνες μας έλεγαν για χάσιμο χρόνου ως προς την προσπάθεια για διορισμό απεσταλμένου. Σήμερα βρισκόμαστε ενώπιον μιας σημαντικής εξέλιξης ως προς τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Ας μην προκαταβάλλουμε το αποτέλεσμα και να μην υιοθετούμε αυτά που λέει η άλλη πλευρά. Χαιρετίζουμε αυτή τη σημαντική εξέλιξη και θα εργαστούμε με απόλυτη ειλικρίνεια».
Ερωτηθείς για τα ευρωτουρκικά και την πρόοδο στο Κυπριακό, ο κ. Λετυμπιώτης είπε: «Εκ των πραγμάτων, δεν παύει να διασυνδέεται η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας με την πρόοδο στο Κυπριακό. Το είπαμε και εμείς και οι θεσμοί της ΕΕ.
Την ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (ΕΣ) θα μονοπωλήσουν άλλα θέματα. Δεν θα υπήρχε σε αυτά ο απαραίτητος χρόνος για ενδελεχή συζήτηση των ευρωτουρκικών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει εκφράσει την ετοιμότητά του να τεθεί το ζήτημα προς συζήτηση σε προσεχές ΕΣ όταν και εφόσον θα διοριστεί και απεσταλμένος. Ελπίζουμε να υπάρχουν τότε και εξελίξεις στο Κυπριακό».
Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος θα επαναφέρει το θέμα διορισμού απεσταλμένου και από την ΕΕ, ο Εκπρόσωπος είπε: «Είναι κάτι που συζητήσαμε και στο παρελθόν, ότι αυτό που τίθετο ως το βασικό βήμα ήταν ο διορισμός απεσταλμένου από τον ΓΓ των ΗΕ, και αυτό θα αποτελούσε και το βασικό εφαλτήριο για τα επόμενα βήματα που, μεταξύ άλλων, είναι και η ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ».
Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η Chevron ζήτησε παράταση 12 μηνών, ο Εκπρόσωπος είπε: «Υπάρχει συμφωνία για τα επόμενα βήματα, και τα δύο μέρη, μέσα από τις συγκλίσεις που προνοεί η συναντίληψη, προχωρούν στην επικαιροποίηση του υφιστάμενου σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγής. Κάθε εταιρεία μπορεί να επιλέξει τη χρονική στιγμή που θα προβαίνει στις ανακοινώσεις που εκείνη επιθυμεί. Εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία επαναλαμβάνουμε την πεποίθησή μας ότι μια τέτοια εταιρεία στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης και δεν κατανοούμε την επιμονή κάποιων να αμφισβητούν τα όσα αναφέρουμε.
Βρισκόμαστε σε πολύ καλή πορεία σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη των ενεργειακών μας σχεδιασμών. Θα συνιστούσα υπομονή αν πράγματι αυτό που επιθυμούμε είναι το καλώς νοούμενο συμφέρον του ενεργειακού μας σχεδιασμού, και θα υπάρξουν και επίσημες ανακοινώσεις με την ολοκλήρωση των συζητήσεων».
Ερωτηθείς αν οι Ιρανοί που συνελήφθησαν στη Λεμεσό θα απελαθούν, ο Εκπρόσωπος είπε: «Δεν μπορώ να σχολιάσω οποιοδήποτε θέμα άπτεται της εθνικής ασφάλειας».
Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποταθεί στον Γενικό Εισαγγελέα για το θέμα νομικών ερμηνειών από πλευράς Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι θα αποταθεί.
Ερωτηθείς αν για το θέμα της παραβίασης της νεκρής ζώνης από πλευράς του κατοχικού καθεστώτος υπάρχει κάτι νεότερο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέφερε τις εξελίξεις στη νεκρή ζώνη στον ΓΓ των ΗΕ κατά την πρόσφατη επικοινωνία τους. Πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε διαρκώς σε επικοινωνία με την ειρηνευτική δύναμη από την οποία εμείς αναμένουμε να διασφαλίσει το καθεστώς της νεκρής ζώνης και να αποκαταστήσει το στάτους κβο όπως ήταν πριν» τις παραβιάσεις.
Τέλος, ερωτηθείς για πληροφορίες σε σχέση με ενδεχόμενη παρουσία τρομοκρατικών οργανώσεων στα κατεχόμενα και κατά πόσο στις ελεύθερες περιοχές θα έπρεπε να υπάρχει αίσθημα ανασφάλειας, ο Εκπρόσωπος είπε: «Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διατηρηθεί το αίσθημα ασφάλειας και η ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας από όλες τις αρμόδιες Αρχές».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις