Το ψηφιακό ευρώ δεν θα είναι απειλή για τον ρόλο των τραπεζών ως χρηματοοικονομικοί διαμεσολαβητές, δήλωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) Κωνσταντίνος Ηροδότου, τονίζοντας ότι το ψηφιακό ευρώ θα τυγχάνει εγγύησης από την ΕΚΤ και όχι ανά κράτος.
Σε ομιλία στο Χριστουγεννιάτικου γκαλά του Συνδέσμου Ελλήνων Τραπεζιτών Ηνωμένου Βασιλείου, στο Λονδίνο, αναφέρθηκε στην πρόκληση της ψηφιοποίησης και τεχνολογίας, τονίζοντας πως «είναι κρίσιμο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να συμβαδίζουν με τις τεχνολογικές εξελίξεις σε ένα ολοένα και πιο ανταγωνιστικό και κορεσμένο περιβάλλον, στο οποίο συνυπάρχουν οι τράπεζες, οι εταιρείες fintechs, οι bigtechs και τρίτοι παροχείς υπηρεσιών».
Τόνισε μεν ότι δεν πρέπει να είμαστε κατά της εξέλιξης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «ορισμένες τεχνολογικές εξελίξεις μπορεί να οδηγήσουν σε αστάθεια και σύγχυση για το τι είναι χρήμα και δεν είναι χρήμα».
Αναφέρθηκε στα κρυπτοπεριουσιακά στοιχεία όπως τα stablecoins, που δεν στηρίζονται από αποθεματικά ώστε να θεωρούνται ως νόμισμα, αλλά επιζητούν να διατηρούν μια σταθερή αξία μέσω αλγόριθμων και πρωτοκόλλων.
«Καθώς οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας (Bightechs) επεκτείνονται περαιτέρω στην ψηφιακή χρηματοδότηση, υπάρχουν κίνδυνοι στο σύστημα πληρωμών, καθώς τη νομισματική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ιδιαίτερα από μια δυνητική έκδοση δικού τους νομίσματος», είπε.
Αναφέρθηκε στην προσπάθεια της ΕΚΤ για το ψηφιακό ευρώ, λέγοντας ότι ο στόχος της ΕΚΤ είναι η παροχή στους καταναλωτές της επιλογής της χρήσης του πιο ασφαλούς χρήματος, «που είναι χρήμα κεντρικής τράπεζας σε ψηφιακή μορφή, που θα συμπληρώνει τα υφιστάμενα τραπεζογραμμάτια και νομίσματα».
Σημείωσε ότι το ψηφιακό ευρώ θα εξυπηρετεί τους 347 εκατ. Ευρωπαίους κατοίκους της ευρωζώνης. «Το ψηφιακό ευρώ θα είναι μια δωρεάν και μια πραγματικά μια ευρωπαϊκή λύση για τις καθημερινές πληρωμές, διαδικτυακά και στα μαγαζιά ή από άτομο σε άτομο, εύχρηστο και προσβάσιμο παντού», πρόσθεσε.
Όπως είπε, σήμερα κανένα άλλο μέσο πληρωμών δεν προσφέρει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά ταυτόχρονα. «Εν τέλει η εμπιστοσύνη στο ψηφιακό ευρώ θα είναι η ίδια με τα ρευστά, ίση αξία με το τραπεζογραμμάτιο ευρώ και θα εκδίδεται και θα τυγχάνει εγγύησης από την ΕΚΤ και όχι σε επίπεδο κράτους μέλους, κάτι που θα το διακρίνει από μια τυπική τραπεζική κατάθεση», τόνισε.
Ο κ. Ηροδότου διαβεβαίωσε ότι το ψηφιακό ευρώ δεν θα είναι απειλή στον ρόλο των τραπεζών ως οργανισμοί χρηματοοικονομικής διαμεσολάβησης.
«Η απόδοση και οι περιορισμοί στην ποσότητα ανά άτομο δεν θα επιτρέπουν στο ευρώ να ανταγωνίζεται τις τράπεζες για καταθέσεις», σημείωσε, προσθέτοντας ακόμη ότι εφόσον ληφθούν οι αποφάσεις σε επίπεδο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, θα αντιμετωπιστούν κάποιες από τις προκλήσεις που έχουν προκύψει από τη τεχνολογική επανάσταση.
Σημείωσε τέλος ότι ένα ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να συνεισφέρει στη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, παρέχοντας στους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών μια πλατφόρμα για καινοτομία, που θα μπορεί να επεκταθεί άμεσα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις