Με τη μαρτυρία της αρχιαστυφύλακα, που μετέφερε τα πλακίδια οστών στην Ελλάδα και όχι με την κατάθεση του ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού συνεχίστηκε, τη Δευτέρα, η θανατική ανάκριση για τις συνθήκες θανάτου του 26χρονου εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου.
Η κατάθεση της μαρτυρίας του ιατροδικαστή Σταυριανού, ο οποίος παρευρέθηκε το πρωί στο δικαστήριο, αναβλήθηκε για τις 20 και 22 Δεκεμβρίου, καθώς αφενός απουσίαζε, λόγω ασθένειας, μια εκ των δυο δικηγόρων της οικογένειας και αφετέρου, η άλλη δικηγόρος της οικογένειας αιτήθηκε όπως, κατά τη μαρτυρία Σταυριανού, παρευρίσκεται συγκεκριμένη ιατροδικαστής από την Ελλάδα, για να συνδράμει σε θέματα που άπτονται της ιατροδικαστικής επιστήμης.
Με δεδομένο ότι η εξ Ελλάδος δικηγόρος, που σήμερα εκπροσωπούσε την οικογένεια, δεν κατέχει άδεια άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος στην Κυπριακή Δημοκρατία, το δικαστήριο διέκοψε για λίγα λεπτά, ώστε να παρευρίσκεται νόμιμα και τυπικά στη διαδικασία και άλλος δικηγόρος.
Ακολούθησε η μαρτυρία από την αρχιαστυφύλακα της Αστυνομίας, η οποία είχε αναλάβει, με οδηγίες του τότε Βοηθού Αρχηγού Επιχειρήσεων της Αστυνομίας, να μεταφέρει στην Ελλάδα τα πλακίδια με το υοειδές οστό για εξετάσεις.
Η δικηγόρος της οικογένειας έθεσε θέμα παραβίασης του διατάγματος μεταφοράς των οστών, το οποίο ανέφερε πως με την επιστροφή τους θα έπρεπε να παραδοθούν, εντός τριών ημερών, πίσω στην ΑΔΕ Λεμεσού και διερωτήθηκε γιατί κρατήθηκαν για εννέα μέρες στη Λευκωσία πριν επιστραφούν.
Από την πλευρά της, η μάρτυρας εξήγησε πως η σχετική αναφορά του διατάγματος ήρθε εκ των υστέρων εις γνώση της και ότι τα πλακίδια οστών τα είχε υπό τη φύλαξη της στο Αρχηγείο Αστυνομία και πως για όλες τις ενέργειες της ήταν ενήμερος ο τότε Βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων, ο οποίος βρισκόταν σε συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία.
Ερωτηθείσα σχετικά, η μάρτυρας διευκρίνισε ότι χρειάστηκε να μεταβεί για δεύτερη φορά στην Αθήνα, για να παραλάβει αριθμό πλακιδίων που παρέμειναν στην κατοχή του ιατροδικαστή Εμμανουήλ Αγαπητού.
Εξάλλου, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ζήτησε από την αρχιαστυφύλακα ν’ αναφέρει κατά πόσο υπήρχε σκοπιμότητα από κάποιον για να παραμείνουν τα πλακίδια υπό τη φύλαξη της και αν έπαθαν οτιδήποτε κατά διάρκεια αυτή, με την ίδια να απαντά «σε καμία περίπτωση». Αρνητική ήταν επίσης η απάντηση της, στο κατά πόσο γνώριζε οποιοσδήποτε ή η Νομική Υπηρεσία για το υπό αναφορά διάταγμα.
Κατά τη σημερινή διαδικασία, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός, που θα καταθέσει στις 20 και θα αντεξεταστεί στις 22 Δεκεμβρίου, προτίθεται να υποβάλει και γραπτή κατάθεση.
Επιφυλάχθηκε επίσης να ενημερώσει το δικαστήριο, κατά πόσο θα μπορέσει να παρευρεθεί, ως μάρτυρας, ο ιατροδικαστής Εμμανουήλ Αγαπητός. Το αίτημα για να καταθέσει ως μάρτυρας και ο κ. Αγαπητός, εξήγησε η δικηγόρος της Δημοκρατίας, προκύπτει μετά την απόρριψη του αιτήματος για κατάθεση της μαρτυρίας του Δρ. Αντρέα Μαρνερίδη, ο οποίος κλήθηκε πρόσφατα από τον Γενικό Εισαγγελέα να συνδράμει στο έργο της Νομικής Υπηρεσίας.
Η θανατική ανάκριση θα συνεχιστεί την ερχόμενη Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου, με τη μαρτυρία της ανθρωπολόγου Ελευθερίας Χαριλάου, η οποία εξέτασε τα οστά του Θανάση Νικολάου, μετά την εκταφή τους.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις