Το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει πρόταση με συγκεκριμένα βήματα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το πώς μπορεί να διαρρηχθεί το αδιέξοδο στο Κυπριακό, ανέφερε ο Γ.Γ του κόμματος Στέφανος Στεφάνου στον επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο μνημόσυνο του αγωνιστή της αντίστασης Αντώνη Ανδρονίκου που τελέστηκε το πρωί στην εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην Παρεκκλησιά Λεμεσού.
«Το πρώτο βήμα είναι η συνεχής υπογράμμιση της συνέπειας και της επιμονής μας στη συμφωνημένη βάση λύσης και της ετοιμότητάς μας για συνέχιση των διαπραγματεύσεων απ' εκεί που διακόπηκαν το 2017 στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες, διαφυλάσσοντας όλες τις συγκλίσεις», είπε.
Επιπρόσθετα, ανέφερε, «πρέπει να προχωρήσουμε στη διαμόρφωση μιας θετικής ατζέντας σε σχέση με την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή κοινότητα θέτοντας το θέμα της ενέργειας στο επίκεντρό της, δίχως ασφαλώς να παραβιάζουμε κόκκινες μας γραμμές».
Τέλος, πρόσθεσε, «χρειάζεται να προωθηθούν και να εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας».
«Δεν ισχυριζόμαστε ότι τα όσα προτείνουμε θα οδηγήσουν απαραίτητα στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Θα βάλουν όμως πίεση στην Τουρκία και θα υποχρεωθεί να εκθέσει τις προθέσεις της έναντι της διεθνούς κοινότητας», σημείωσε.
Ο κ. Στεφάνου υπογράμμισε την ανάγκη για επίτευξη λύσης η οποία όπως είπε «γίνεται ακόμα πιο επιτακτική αν αναλογιστούμε σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα το Κυπριακό. Αυτή δεν είναι απλώς δύσκολη, είναι πρωτόγνωρα κρίσιμη».
«Ουδέποτε προηγουμένως υπήρξε τόσο μεγάλο διάστημα στασιμότητας και αδιεξόδου. Αδιέξοδο το οποίο η τουρκική πλευρά εκμεταλλεύεται για να δημιουργεί νέα διχοτομικά τετελεσμένα επί του εδάφους ενώ την ίδια ώρα έχει επιτρέψει στην απαράδεκτη πολιτική των δύο κρατών», είπε ο κ. Στεφάνου. Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, επισήμανε, «δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Ούτε κι είναι αρκετό να διακηρύττουμε τις καλές μας προθέσεις και να επαναλαμβάνουμε την ετοιμότητα μας για επανέναρξη συνομιλιών».
Όπως είπε, χρειάζεται ανάληψη συγκεκριμένων πειστικών πρωτοβουλιών καθώς όσο το Κυπριακό παραμένει άλυτο, όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη τόσο το χρέος μας προς αυτούς που θυσιάστηκαν για την υπεράσπιση της νομιμότητας, της δημοκρατίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας μεγαλώνει. «Εμείς πλήρως κατανοούμε ότι για να δικαιώσουμε όσους θυσιάστηκαν πρέπει να μην επιτρέψουμε να ολοκληρωθεί το έγκλημα που διατάχθηκε σε βάρος της Κύπρου το 1974 και να διχοτομηθεί οριστικά η Κύπρος. Γι' αυτό και παρά την απαισιοδοξία εμείς συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τη λύση που θα απελευθερώσει και θα επανενώσει τη χώρα μας», ανέφερε.
Σε σχέση με τον Αντώνη Ανδρονίκου, ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ , αναφέρθηκε στη ζωή και τη θυσία του ήρωα ο οποίος θυσίασε τη ζωή του προασπιζόμενος την Κυπριακή Δημοκρατία το 1973. «Οι ΕΟΚΑΒητατζήδες τον απήγαγαν στις 10 Δεκεμβρίου του 1973. Τρεις μέρες αργότερα εντοπίστηκε νεκρός. Τον δολοφόνησαν. Οι δολοφόνοι του δεν εντοπίστηκαν ποτέ. Και πώς να εντοπιστούν, όταν οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, η αστυνομία, τα δικαστήρια και πολλοί άλλοι θεσμοί ήταν διαβρωμένοι από χουντικούς και ΕΟΚΑβητατζήδες», είπε.
Ο κ. Στεφάνου πρόσθεσε ότι «η δολοφονία του Αντώνη είναι ακόμα μια πολιτική δολοφονία που έμεινε ατιμώρητη. Αυτή η ατιμωρησία εξέθρεψε το θράσος με το οποίο ορισμένοι σήμερα επιχειρούν να εξισώσουν τους προδότες με τους ήρωες, τους θύτες με τα θύματα». «Καθήκον και χρέος δικό μας είναι να μην επιτρέψουμε να θαφτεί η ιστορική αλήθεια κάτω από τη σκόνη της λήθης, κάτω από το μελάνι της παραχάραξης της Ιστορίας» ανέφερε.
Όπως είπε μεταξύ άλλων, «η Κύπρος έπεσε θύμα των άνομων σχεδίων του αγγλο-αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και των ανδρείκελων του, της Χούντας των Αθηνών. Όμως ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε η Χούντα θα είχαν πετύχει να βάλουν σ' εφαρμογή το σχέδιό τους αν δεν βρίσκονταν Κύπριοι να λειτουργήσουν ως πειθήνια όργανά τους. Η Κύπρος προδόθηκε διπλά. Προδόθηκε από έξω αλλά προδόθηκε και από μέσα. Η σημαία του ψευδοκράτους που ματώνει τον Πενταδάκτυλο είναι και δικό τους έργο, έργο του Γρίβα και της ΕΟΚΑ Β' που με το πραξικόπημα άνοιξαν τον δρόμο στον Αττίλα για να εισβάλει».
«Εκατοντάδες νεκροί, τραυματίες, αγνοούμενοι, χιλιάδες πρόσφυγες που περιμένουν τη μέρα της επιστροφής, μαυροντυμένες μανάδες που ακόμα θρηνούν, η μισή Κύπρος αλυσοδεμένη. Αυτό είναι το έργο τους», ανέφερε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τέσσερις αστυνομικοί σε διαθεσιμότητα μετά την απόδραση του 39χρονου - Διέταξε έρευνα ο Αρχηγός
• Πέρασαν χειροπέδες σε αστυνομικό μετά από καταγγελία 48χρονης - Τα αδικήματα που αντιμετωπίζει
• Κλήρωση Κυπέλλου: Βγήκαν τα ζευγάρια - Μεγάλα ματς στη φάση των «8»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις