«E-kalathi»: Τίθεται σε εφαρμογή καλοκαίρι του 2024 - Θα περιλαμβάνει τα προϊόντα με την ψηλότερη ζήτηση

«E-kalathi»: Τίθεται σε εφαρμογή  καλοκαίρι του 2024 - Θα περιλαμβάνει τα προϊόντα με την ψηλότερη ζήτηση

Γύρω στο καλοκαίρι του 2024 τίθεται σε εφαρμογή η ψηφιακή πλατφόρμα e-kalathi, η οποία αποσκοπεί στο να προσφέρει στους καταναλωτές την αναγκαία διαφάνεια και άμεση πληροφόρηση, σε καθημερινή βάση για τις τιμές βασικών προϊόντων.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο Κωνσταντίνος Καραγιώργης, Διευθυντής Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, είπε ότι έπειτα από την χθεσινή έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου και μετά τη δημοσίευση του νόμου στην επίσημη εφημερίδα, η Υπηρεσία θα προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη διαγωνισμού.

Ο διαγωνισμός εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε διάστημα δύο μηνών από την ημέρα της δημοσίευσης, ενώ ακολούθως θα χρειαστεί μία περίοδος 3 με 5 μήνες για ολοκλήρωση των αναγκαίων διεργασιών. «Συνεπώς η εκτίμηση είναι ότι πλατφόρμα θα τεθεί σε εφαρμογή γύρω στο καλοκαίρι», πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε, το «e-kalathi» θα αφορά σε μια εφαρμογή σε κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες (android και iOS), αλλά και διαδικτυακή εφαρμογή, προσβάσιμη μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Ο στόχος μας, σημείωσε ο κ. Καραγιώργης, είναι «ειδικά σε περιόδους κρίσεων, ο καταναλωτής να έχει στη διάθεσή του ένα εργαλείο που να του παρέχει διαφάνεια και άμεση πληροφόρηση σε καθημερινή βάση, ώστε να μπορεί να κάνει τις πιο συμφέρουσες επιλογές αναλόγως με τα οικονομικά του δεδομένα».

Σε σχέση με τα προϊόντα που θα περιληφθούν στην πλατφόρμα, ο κ. Καραγιώργης ανέφερε ότι τα προϊόντα που θα επιλεγούν θα είναι αυτά με την ψηλότερη ζήτηση και βαρύτητα στο καλάθι του νοικοκυριού, βάσει στατιστικών δεδομένων και θα περιληφθούν στο διάταγμα που αναμένεται να εκδώσει ο Υπουργός Εμπορίου.

Ο κ. Καραγιώργης ευχαρίστησε τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την θέσπιση του σχετικού νομοσχεδίου σε νόμο, καθώς και για τη συνεργασία που είχε με την Υπηρεσία όλο αυτό το διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν τροπολογιών που εγκρίθηκαν στην Ολομέλεια της Παρασκευής, ο ελάχιστος ετήσιος κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων, που υποχρεώνει μια υπεραγορά να υποβάλει τιμές πώλησης προϊόντων στην πλατφόρμα, αυξήθηκε από €2 εκατομμύρια σε €5 εκατ., ενώ προστέθηκε ο ορισμός του όρου «κωδικός προϊόντος», ώστε να διασαφηνιστεί ότι η σύγκριση θα γίνεται στη βάση του ιδίου κωδικού (barcode).

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προανήγγειλε τρεις διακρατικές συμφωνίες που θα ωθήσουν εξωστρέφεια επιχειρήσεων

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προανήγγειλε τρεις διακρατικές συμφωνίες που θα ωθήσουν εξωστρέφεια επιχειρήσεων

"Η εξωστρέφεια φέρνει ευκαιρίες", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στην ομιλία του στην 98η Γενική Συνέλευση του ΚΕΒΕ, το βράδυ της Δευτέρας, προαναγγέλλοντας, μεταξύ άλλων, ότι το επόμενο διάστημα η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει σε "τρεις πολύ σημαντικές συμφωνίες" που αναμένεται να ωθήσουν και την εξωστρέφεια των κυπριακών επιχειρήσεων.