ΔΙΕΘΝΗ

Τζόνσον: «Συγνώμη για το partygate και διάψευση για το «αφήστε τον ιό να θερίσει»

Τζόνσον: «Συγνώμη για το partygate και διάψευση για το «αφήστε τον ιό να θερίσει»

Σε ανάληψη ευθύνης και σε εκ νέου απολογία για τις παράτυπες συναθροίσεις στην Ντάουνινγκ Στριτ, εν μέσω απαγορευτικών λόγω πανδημίας μέτρων, προέβη ο πρώην Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον. Είπε, ωστόσο, ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική από αυτή που έχει σχηματιστεί στη συλλογική συνείδηση των πολιτών.

Κατά τη δεύτερη και τελευταία ημέρα της κατάθεσής του στην ανεξάρτητη έρευνα για τον χειρισμό της πανδημίας ρωτήθηκε επίσης για τη φράση που του έχει αποδοθεί «αφήστε τον ιό να θερίσει».

Ο κ. Τζόνσον απάντησε ότι είχε δημοσίως αντιταχθεί σε μια τέτοια στρατηγική και ότι αυτή ήταν μια φράση που είχε ειπωθεί από πολλούς ανθρώπους γύρω του. «Δυστυχώς ήταν διαδεδομένη», σχολίασε.

Όταν ρωτήθηκε ξανά για τον ισχυρισμό του επικεφαλής επιστημονικού συμβούλου του πως η άποψη του τότε Πρωθυπουργού ήταν ότι ούτως ή άλλως «είχε έρθει η ώρα» κάποιων ηλικιωμένων πολιτών, ο κ. Τζόνσον απάντησε, εμφανώς αναστατωμένος, πως η έρευνα θα πρέπει να κοιτάξει όσα πραγματικά έκανε και είπε. «Ειλικρινά δεν είναι δίκαιο για όσα κάναμε να λέτε ότι ήμασταν έστω κατά διάνοια συμφιλιωμένοι με θανάτους στη χώρα ή ότι πίστευα πως ήταν αποδεκτό να τον αφήσουμε να θερίσει», επεσήμανε.

Αναφορικά με το σκάνδαλο ‘partygate’ είπε ότι συνεχίζει να μετανιώνει για αυτά που συνέβησαν στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Πρόσθεσε όμως πως «η εκδοχή των γεγονότων που έχει εισέλθει στη λαϊκή συνείδηση για το τι υποτίθεται ότι έχει συμβεί στην Ντάουνινγκ Στριτ απέχει ένα εκατομμύριο μίλια από την πραγματικότητα». Συμπλήρωσε ότι οι «δραματικές» περιγραφές του τι γινόταν από μέλη του πρωθυπουργικού γραφείου είναι «απολύτως άτοπες».

Είπε, επίσης, πως λόγω της διαρρύθμισης του κτιρίου της Ντάουνινγκ Στριτ ήταν «δύσκολο να τηρείται το γράμμα των κανονισμών» κατά της πανδημίας.

Αναφορικά με το ταξίδι του κορυφαίου συμβούλου του, Ντόμινικ Κάμινγκς, στο Ντάραμ και στο Barnard Castle, εν μέσω περιορισμών στις μετακινήσεις το Πάσχα του 2020, ο κ. Τζόνσον επιβεβαίωσε μήνυμα της περιόδου που είχε στείλει σε συνεργάτη του πως ο κ. Κάμινγκς έλεγε «ψέματα» όταν επέμενε πως τον είχε ενημερώσει εκ των προτέρων για αυτό το ταξίδι.

«Αυτό είναι που θυμάμαι», είπε ο Μπόρις Τζόνσον, παραδεχόμενος ότι ήταν «μία κακή στιγμή».

Η υπόθεση εκείνη είχε θεμελιώσει στη συνείδηση των πολιτών την αίσθηση της μη τήρησης των κανόνων από την Ντάουνινγκ Στριτ την περίοδο της πανδημίας.

Η βασική γραμμή των ερωτήσεων προς τον κ. Τζόνσον στη σημερινή κατάθεση αφορούσε το κατά πόσον αποδέχεται ότι καθυστέρησε στη λήψη της απόφασης για το δεύτερο lockdown, που τελικά ήρθε τον Νοέμβριο του 2020.

Ισχυρίστηκε ότι η πρόταση για ένα μίνι lockdown νωρίτερα, τον Σεπτέμβριο, βασιζόταν σε «ασαφείς επιστημονικές συστάσεις». Πρόσθεσε ότι ούτως ή άλλως υπήρχαν σε ισχύ περιφερειακοί περιορισμοί εκείνο φθινόπωρο.

Υπερασπίστηκε, επίσης, την ενθάρρυνση των πολιτών να αρχίσουν «να τρώνε έξω» μετά την άρση του πρώτου lockdown, το καλοκαίρι του 2020, λέγοντας ότι δεν του είχε παρουσιαστεί ως μία παράτολμη ιδέα, αλλά ως μια κίνηση αξιοποίησης της προόδου που είχε επιτευχθεί μέχρι τότε στην αντιμετώπιση του ιού.

Η ιδέα ήταν πρωτοβουλία του τότε Υπουργού Οικονομικών και νυν πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, ο οποίος θα καταθέσει στην έρευνα τη Δευτέρα.

Ο κ. Τζόνσον για δεύτερη φορά σε δύο ημέρες κόμπιασε και βούρκωσε όταν θέλησε να αντικρούσει το επιχείρημα του δικηγόρου της έρευνας ότι η στάση του έδειξε πως δεν νοιαζόταν για τα δεινά που υπέφεραν οι πολίτες λόγω της πανδημίας.

Για πρώτη φορά δημοσίως, όπως είπε, περιέγραψε την εικόνα στη μονάδα εντατικής θεραπείας όπου είχε νοσηλευτεί ο ίδιος έχοντας προσβληθεί από την COVID-19. Είπε πως έβλεπε τριγύρω του μεσήλικες ανθρώπους, σαν τον ίδιο. «Κάποιοι από εμάς θα τα καταφέρναμε και κάποιοι όχι. Αλλά γνώριζα από προσωπική εμπειρία τι αποτρόπαια ασθένεια ήταν. Το να λέτε ότι δεν νοιαζόμουν για τα δεινά που υφίσταντο η χώρα πολύ απλά δεν είναι σωστό», αντέτεινε.

Η έρευνα υπό τη βαρόνη Χάλετ δεν θα αποδώσει ευθύνες, αλλά θέλει να εξαγάγει διδάγματα από τον χειρισμό της πανδημίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top