Γαλλία: Ποιος είναι ο 25χρονος δράστης της αιματηρής επίθεσης στο Παρίσι – Εξτρεμιστής και γνωστός στις αρχές

Γαλλία: Ποιος είναι ο 25χρονος δράστης της αιματηρής επίθεσης στο Παρίσι – Εξτρεμιστής και γνωστός στις αρχές

Γεννημένος στη Γαλλία από Ιρανούς γονείς το 1997 είναι ο 26χρονος Armand R., που το βράδυ του Σαββάτου εξαπέλυσε επίθεση, προκαλώντας τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό άλλων δύο.

Ο δράστης είναι γνωστός ήδη από το 2016 στις Αρχές για ριζοσπαστικό εξτρεμισμό και θεωρείται εξαιρετικά επιρρεπής και ασταθής.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ο δράστης φώναξε «ο Αλλάχ είναι μεγάλος», σύμφωνα με αστυνομική πηγή, που επιβεβαίωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών.

Ο Ζεράλντ Νταρμανέν ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου πως ο συλληφθείς είπε στους αστυνομικούς πως ήταν οργισμένος επειδή «τόσοι πολλοί μουσουλμάνοι πεθαίνουν στο Αφγανιστάν και στην Παλαιστίνη».

Αποφυλακίστηκε το 2020 υπό διοικητικό έλεγχο

Ο δράστης μένει με τους γονείς του Οι μυστικές υπηρεσίες τον εντόπισαν το 2016 όταν στόχευε σε τρομοκρατική απόπειρα στο προάστιο La Defense. Καταδικάστηκε σε 5 έτη φυλάκισης (το ένα με αναστολή), αποφυλακίστηκε το 2020 υπό διοικητικό έλεγχο. Στο σωφρονιστικό ίδρυμα του δόθηκε φαρμακευτική θεραπεία για ψυχιατρική διαταραχή και συνέχισε τη θεραπεία και μετά την αποφυλάκιση του.

Το καλοκαίρι του 2022 οι αρχές εντόπισαν έντονη διαδικτυακή δραστηριότητα και τον έθεσαν υπό παρακολούθηση. Λίγο πριν την τρομοκρατική επίθεση στο σταθμό μετρό Bir-Hakeim, στο 15ο διαμέρισμα του Παρισιού, το Σάββατο βράδυ που στοίχισε τη ζωή σε Γερμανό τουρίστα και τραυμάτισε δύο άτομα, είχε καταγράψει σε βίντεο προκήρυξη όπου καταγγέλλει την γαλλική κυβέρνηση. Επίσης, σχολιάζει την επικαιρότητα και καταδικάζει τη μεταχείριση των μουσουλμάνων στον κόσμο.

 

Η επίθεση έγινε σε κεντρικό σημείο της γαλλικής πρωτεύουσας, σε διάστημα λιγότερο από οκτώ μήνες πριν το Παρίσι φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με αποτέλεσμα να εντείνονται οι ανησυχίες για την ασφάλεια της διοργάνωσης. Οι αρχές του Παρισιού σχεδιάζουν μια φαντασμαγορική τελετή έναρξης στον ποταμό Σηκουάνα, η οποία αναμένεται να προσελκύσει έως και 600.000 θεατές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Θέλει κοινή συνάντηση με Έρχιουρμαν στην παρουσία Ολγκίν ο Πρόεδρος - «Καμία αδράνεια, τρέχουν οι εξελίξεις»

Θέλει κοινή συνάντηση με Έρχιουρμαν στην παρουσία Ολγκίν ο Πρόεδρος - «Καμία αδράνεια, τρέχουν οι εξελίξεις»

Στην Κύπρο πριν το τέλος του μήνα αναμένεται να έρθει η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι στην παρουσία της θα πρέπει να γίνει κοινή συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

BEST OF TOTHEMAONLINE