Συχνά συνδέουμε το στρες με μια κατάσταση διαρκούς επαγρύπνησης και εγρήγορσης. Οι ανησυχίες σας μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε στρες και ανησυχία, οδηγώντας σε αϋπνία.
Αλλά μπορεί να ισχύει και το αντίστροφο: μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι το στρες τους κάνει να νυστάζουν.
Μπορεί το στρες να σας κάνει να κοιμάστε περισσότερο;
Ναι, το αυξημένο στρες μπορεί να σας κάνει να νυστάζετε. Και υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για αυτό:
Στρες, λειτουργία μάχης ή φυγής και εξάντληση
Όταν είμαστε αγχωμένοι, μπαίνουμε σε λειτουργία “μάχης ή φυγής”.
Όταν αντιμετωπίζετε μια απειλή, όπως ένα παραλίγο ατύχημα ή μια διαμάχη με το αφεντικό σας, το συμπαθητικό νευρικό σας σύστημα μπαίνει σε λειτουργία. Το σώμα σας πλημμυρίζει από ορμόνες, συμπεριλαμβανομένης της κορτιζόλης, της “ορμόνης του στρες”. Αυτές οι ορμόνες βασίζονται στην ενέργειά σας για να μπορέσετε “να φύγετε ή να πολεμήσετε” σε μια επικίνδυνη κατάσταση.
Όταν κυριαρχεί το συμπαθητικό νευρικό σας σύστημα, μπορεί να εμφανίσετε τα ακόλουθα:
αυξημένος καρδιακός ρυθμός
πόνος στο στήθος
γρήγορη, ρηχή αναπνοή
ξηροστομία
μυϊκή ένταση
ορμή ενέργειας
ζάλη
πόνος στο στομάχι ή πεπτικά προβλήματα
Όλη αυτή η δραστηριότητα επιβαρύνει το σώμα. Όταν αυτές οι ορμόνες “μάχης ή φυγής” συνθλίβονται, μπορεί να δυσκολευτείτε να εστιάσετε ή να μείνετε ξύπνιοι, ακόμα κι αν είναι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτή η διαδικασία μπορεί να εξαντλήσει το σώμα σας, προκαλώντας σας υπνηλία.
Στρες, αϋπνία και κούραση
Το στρες μπορεί να οδηγήσει και σε αϋπνία. Και εάν σας κρατά ξύπνιους τη νύχτα, πιθανότατα θα νιώσετε πιο κουρασμένοι την επόμενη μέρα.
Με την σειρά της η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει το στρες. Έτσι μπαίνετε σε έναν καταστροφικό φαύλο κύκλο άγχους, υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας και αϋπνίας τα βράδια.
Εάν δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε, προσπαθήστε να βελτιώσετε την υγιεινή του ύπνου σας. Είναι επίσης καλή ιδέα να μιλήσετε με έναν γιατρό εάν δεν κοιμάστε αρκετά.
Όταν ο ύπνος λειτουργεί σαν έξοδος διαφυγής από το στρες
Εάν συνειδητοποιείτε ότι συχνά έχετε την τάση να νυστάζετε όταν είστε αγχωμένοι, μπορεί απλώς να είναι ένας τρόπος για να ξεφύγετε προσωρινά από όλα όσα σας πιέζουν.
Δυστυχώς, μακροπρόθεσμα, αυτό μπορεί να προκαλέσει ακόμα περισσότερο άγχος, ειδικά αν παραμελείτε τις ευθύνες σας προκειμένου να κοιμηθείτε. Αν και η αποφυγή των προβλημάτων μπορεί να είναι δελεαστική, σημαίνει επίσης ότι δεν αντιμετωπίζετε άμεσα τη ρίζα του άγχους σας.
Το στρες και το σώμα
Τα άτομα που έχουν αγχώδεις διαταραχές μπορεί να παράγουν ακανόνιστες ποσότητες κορτιζόλης ως αποτέλεσμα του διαρκούς στρες. Με την σειρά τους τα σταθερά υψηλά επίπεδα κορτιζόλης μπορεί να προκαλέσουν σωματικά συμπτώματα.
Οι σωματικές επιπτώσεις του στρες μπορεί να είναι:
πόνος στο στήθος
πεπτικά προβλήματα (όπως ναυτία ή διάρροια)
πονοκέφαλοι
καρδιακά προβλήματα (όπως υπέρταση)
χαμηλή λίμπιντο
δύσπνοια ή γρήγορη αναπνοή
Τα καλά νέα είναι ότι οι αγχώδεις διαταραχές μπορούν να αντιμετωπιστούν και είναι εφικτό να μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε το άγχος με υγιή και αποτελεσματικό τρόπο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαρκόπουλο: «Είδα να πυροβολούν την οικογένεια μου - Υπάρχει βεντέτα με τους συμπέθερους»
• Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι σε αυτές τις περιοχές - Έρχεται πτώση της θερμοκρασίας
• Προσλήψεις στην Αστυνομία: Ιδού τα αποτελέσματα των ψυχομετρικών εξετάσεων - Δείτε τον κατάλογο
• Ανείπωτη θλίψη στη Ξυλοφάγου - Απεβίωσε ο πρωτοπρεσβύτερος ΠαπαΕλευθέριος Πιερίδης
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις