Η Κύπρος είναι ο πιο σθεναρός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πορείας της Σερβίας, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι, μετά από συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Σερβίας κ. Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος με τη σειρά του υπογράμμισε ότι η Κύπρος είναι αδελφή χώρα της Σερβίας.
Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, στην πρώτη του επίσκεψη ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο Βελιγράδι, ο Πρόεδρος Βούτσιτς είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ότι «η Κύπρος είναι ειλικρινής φίλος της χώρας μας, όπως και εμείς είμαστε ειλικρινής φίλος και του κυπριακού λαού και της Κύπρου.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είναι μεγάλος φίλος της Σερβίας και είμαστε χαρούμενοι και ευγνώμονες που ήρθε στη χώρα μας. Να αισθάνεστε στη Σερβία σαν στο σπίτι σας, όπως αισθανόμαστε και εμείς όταν βρισκόμαστε στην Κύπρο», είπε απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη.
Αναφερόμενος στο Συμβούλιο Συνεργασίας Κύπρου – Σερβίας (Διακυβερνητική Σύνοδος), η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο, ο Πρόεδρος Βούτσιτς είπε ότι έχουν, ήδη, πραγματοποιηθεί δύο Σύνοδοι στο παρελθόν, το 2013 και το 2018, «και τέτοιου είδους Συνόδους η Κύπρος έχει μόνο με την Ελλάδα και την Αίγυπτο, οπότε αυτό αποδεικνύει πόσο σημαντική είναι η σχέση μας.
Σήμερα έχουμε επιβεβαιώσει ότι θέλουμε να εντατικοποιήσουμε περαιτέρω τις σχέσεις των δύο χωρών μας. Έχω εκφράσει την ευγνωμοσύνη μου στην Κύπρο και στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, λόγω της υποστήριξης που μας παρέχουν όσον αφορά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Σερβίας, την τήρηση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ιδιαίτερα του 1214.
Επίσης, η Δημοκρατία της Σερβίας τηρεί το διεθνές δίκαιο και στηρίζει τα ψηφίσματα των ΗΕ για την κυριαρχία και την ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, και στο έδαφος και στη θάλασσα. Η πολιτική της χώρας μας δεν πρόκειται να αλλάξει».
Ο Πρόεδρος της Σερβίας σημείωσε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και την επιθυμία της Σερβίας να επιλύσει με διάλογο και με συμβιβασμό τα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με αυτό το πολύ δύσκολο θέμα και του έχω εκφράσει τη δύσκολη θέση που βρίσκεται η Κυβέρνηση και λαός της χώρας μας, διότι αυτή τηρεί το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα των ΗΕ».
Εξέφρασε, επίσης, ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τη «συνεχή και πολύ σημαντική στήριξη που παρέχει η χώρα του στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.
Η Κύπρος», είπε, «είναι μια από τις χώρες που υποστηρίζει πολύ δυνατά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας μας και συνεργάζεται μαζί μας σε όλους τους τομείς».
Αναφέρθηκε, εξάλλου, στα Μνημόνια Συναντίληψης που θα υπογραφούν αύριο ανάμεσα στις δύο χώρες, τονίζοντας ότι «θα προσπαθήσουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των επισκέψεων των Σέρβων πολιτών στην Κύπρο και των Κυπρίων στη Σερβία και να αυξήσουμε το επίπεδο των υπηρεσιών, και του εμπορίου.
Θα ήθελα, επίσης, να ενθαρρύνω τους επενδυτές από την Κύπρο, οι οποίοι έως τώρα έκαναν επενδύσεις στη βιομηχανία τροφίμων και γεωργικών προϊόντων».
Πρόσθεσε ότι η Σερβία παρέχει ευκαιρίες και διευκολύνσεις για επενδύσεις, σημειώνοντας ότι το ίδιο επιθυμεί και για τους Σέρβους επενδυτές σε σχέση με την Κύπρο. Υπογράμμισε ακόμη ότι υπάρχουν ευκαιρίες στον τομέα της Ενέργειας στο πλαίσιο της MED.
Είπε, εξάλλου, ότι θεωρεί πολύ σημαντική τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της Άμυνας.
«Εδώ και πολλά χρόνια έχουμε πολύ καλή συνεργασία στον τομέα της στρατιωτικής βιομηχανίας και πιστεύω ότι μπορούμε να ενισχύσουμε αυτή τη συνεργασία», είπε ο Πρόεδρος Βούτσιτς.
Πρόσθεσε ότι «εντός 48 ωρών θα σας παρουσιάσω και κάποια θέματα που αφορούν τον στρατό μας και τι έχουμε κάνει με τους Κύπριους φίλους μας.
Οι Κύπριοι είναι περισσότερο από φίλοι μας, είναι αδέλφια μας», τόνισε, σημειώνοντας ότι «αγαπάμε αυτή τη χώρα, αγαπάμε αυτό τον λαό και γνωρίζω πολύ καλά πόσο αγαπάνε και οι Κύπριοι τη Σερβία και τον λαό μας».
Εξέφρασε, ακόμη, ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη βοήθεια που παρέχει η Κύπρος στη Σερβία «παντού, και στις Βρυξέλλες, και στις διμερείς σχέσεις».
Τέλος, κάλεσε τόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και τους Υπουργούς της Κυπριακής Κυβέρνησης να επισκέπτονται πιο συχνά τη Σερβία, αφού, όπως είπε, «έχουμε να μάθουμε από εσάς», σημειώνοντας ότι η Κύπρος «είναι το μόνο παράθυρο που έχουμε στην Ευρώπη».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι με αισθήματα χαράς και οικειότητας που βρίσκομαι σήμερα στο Βελιγράδι. Χαράς, γιατί παρόλο που επισκέφθηκα τη Σερβία πολλές φορές στο παρελθόν, υπό διαφορετικές ιδιότητες, ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ως Υπουργός Εξωτερικών, έχω σήμερα το τιμητικό προνόμιο να την επισκέπτομαι για πρώτη φορά ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε τόσο σύντομο διάστημα μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου.
Νιώθω οικειότητα γιατί εγώ, αλλά είμαι σίγουρος ότι εκφράζω και τα αισθήματα του κυπριακού λαού, νιώθουμε τη Σερβία και τους ανθρώπους της πάρα πολύ κοντά μας, τόσο ιστορικά, πολιτικά και πολιτιστικά όσο και σε ανθρώπινο επίπεδο. Σήμερα, νιώθω πως βρίσκομαι μεταξύ φίλων και είμαι βέβαιος, φίλε Πρόεδρε, πως το ίδιο νιώθετε και εσείς.
Βρισκόμενος στο Βελιγράδι δεν θα μπορούσα να παραλείψω να αναφερθώ και στην ανώτατη τιμή που μου αποδώσατε όταν ήμουν Υπουργός Εξωτερικών, (με το παράσημο της Σερβικής Σημαίας Α΄ βαθμού) κατά την επίσκεψη εργασίας μου στο Βελιγράδι τον Απρίλιο του 2021. Σας ευχαριστώ και πάλι για την πολύ σημαντική τιμή που είχατε επιφυλάξει τότε.
Με τον Πρόεδρο Βούτσιτς είχαμε σήμερα μια πολύ ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων, συζητήσαμε συγκεκριμένα πώς μπορούμε να εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο τις διμερείς μας σχέσεις, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια σχεδόν σε όλους τους τομείς, αλλά πάντοτε υπάρχουν προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη, και θέλω να αναφερθώ συγκεκριμένα για τον τομέα της Άμυνας, όπου είχαμε αρκετές συζητήσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν και αύριο, στον τομέα του Εμπορίου και του Τουρισμού.
Αύριο θα επισκεφθώ μια κυπριακή εταιρεία που έχει επενδύσει στη Σερβία, ως ένδειξη της στήριξης τέτοιου είδους κυπριακών επενδύσεων στη Σερβία. Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια υπό τη δική σου ηγεσία, φίλε Πρόεδρε, η οικονομική ανάπτυξη της χώρας έχει ενισχυθεί σε σημαντικό βαθμό, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στις συζητήσεις και στις Εκθέσεις των Βρυξελλών».
Αναφερόμενος στη συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι είναι σημαντικό ότι υπάρχουν απευθείας πτήσεις, προσθέτοντας ότι «η Κύπρος είναι έτοιμη να φιλοξενήσει περισσότερο τουρισμό, ειδικότερα από τη Σερβία».
Αναφερόμενος στην αυριανή Σύνοδο του Συμβουλίου Συνεργασίας, με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών, Άμυνας και Παιδείας της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι στο πλαίσιο της θα υπογραφούν τρία πολύ ουσιαστικά Μνημόνια Συναντίληψης στον τομέα της Εκπαίδευσης, της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, καθώς και για την περαιτέρω συνεργασία των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.
Πρόσθεσε ότι με τον Σέρβο ομόλογό του συζήτησαν τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, αλλά και στο Κυπριακό, σημειώνοντας «τη δική μας δέσμευση για επίλυση του προβλήματος που σχεδόν για μισό αιώνα ταλαιπωρεί τη χώρα μας και από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου εργάζομαι για την επανέναρξη των συνομιλιών. Και θέλω να εκφράσω σήμερα την ευγνωμοσύνη μου για τη στάση της Σερβίας στις προσπάθειες μας, όχι μόνο σε σχέση με τη βάση λύσης του Κυπριακού, αλλά και για επανέναρξη των συνομιλιών».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμα ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Βούτσιτς για τις πρωτοβουλίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εκκένωση πληθυσμών από την περιοχή, αλλά και για τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
«Ελπίζουμε οι τελευταίες εξελίξεις που είναι θετικές, συνδέονται περισσότερο με το θέμα της απελευθέρωσης των ομήρων και χαιρετίζουμε αυτή την εξέλιξη, να βοηθήσουν και στην υλοποίηση του σχεδιασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας που τυγχάνει στήριξης τόσο από την ΕΕ όσο και από τις ΗΠΑ και τα γειτονικά κράτη».
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε, ακόμη, ότι «σήμερα συζητήσαμε, επίσης, τις εξελίξεις εν σχέσει με τον διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας, όπου και εξέφρασα τη στήριξή μας στις προσπάθειές της Σερβικής Κυβέρνησης. Η θέση της Κύπρου είναι σταθερή και δεν μπορεί να μεταβληθεί σε ό,τι αφορά τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Δημοκρατίας της Σερβίας».
Τέλος, σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η Κύπρος όντως είναι ο πιο σθεναρός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής πορείας της Σερβίας και θεωρούμε ότι η χώρα έχει κάνει σημαντικότατα βήματα, ειδικότερα το τελευταίο διάστημα, τόσο σε ό,τι αφορά μεταρρυθμίσεις όσο και (πρόοδο) σε πολλούς άλλους τομείς και αυτό θα πρέπει να αναγνωριστεί από πλευράς της ΕΕ και να αντικατοπτρίζεται στα Συμπεράσματα που θα εκδοθούν μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δεκέμβριου.
Η Κύπρος ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Σερβίας».
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε πρόσκληση στον Πρόεδρο Βούτσιτς να επισκεφθεί την Κύπρο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις