Λίμνη στη Χαβάη έγινε ροζ - Τι εξετάζουν οι επιστήμονες

Λίμνη στη Χαβάη έγινε ροζ - Τι εξετάζουν οι επιστήμονες

Στο χρώμα της… τσιχλόφουσκας, στο ροζ, βάφτηκε λίμνη καταφυγίου άγριας ζωής στη Χαβάη, σε ένα φαινόμενο που οι επιστήμονες θεωρούν πως είναι αποτέλεσμα «αλοβακτηρίων» που αναπτύσσονται σε νερά με ασυνήθιστα υψηλές συγκεντρώσεις άλατος, λόγω ξηρασίας. Οι επιστήμονες του Εθνικού Καταφυγίου Αγριας Ζωής Kealia του Μάουι παρακολουθούν από τις 30 Οκτωβρίου την αλλαγή χρώματος των νερών της λίμνης.

Οπως τόνισε ο διαχειριστής του καταφυγίου, Μπρετ Γουόλφ, ενημερώθηκε από πολίτη που περπατούσε στις όχθες πως «κάτι περίεργο συμβαίνει εδώ». O Γουόλφ θορυβήθηκε πιστεύοντας πως το ροζ χρώμα είναι ένδειξη περίσσειας φυκιών. Ωστόσο, οι εργαστηριακοί έλεγχοι έδειξαν ως «υπεύθυνο» της αλλαγής έναν οργανισμό που αποκαλείται αλοβακτήριο (halobacteria).


Σύμφωνα με τη Guardian, τα αλοβακτήρια είναι μονοκύτταροι οργανισμοί που ευδοκιμούν σε υδάτινα σώματα με υψηλές συγκεντρώσεις αλατιού, γι’ αυτό και θεωρούνται «ακραιόφιλα» – δηλαδή οργανισμοί που ευδοκιμούν σε συνθήκες ακραίες για τα περισσότερα έμβια όντα.

Η αλατότητα στη λίμνη Κεάλια είναι αυτή τη στιγμή διπλάσια από εκείνη του θαλασσινού νερού.


Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ξηρασία του Μάουι πιθανώς συμβάλλει στο φαινόμενο αυτό. Υπό κανονικές συνθήκες, σύμφωνα με τον Γουόλφ τα νερά του ρέματος Waikapu καταλήγουν στην Κεάλια, ανεβάζοντας τη στάθμη της, ωστόσο κάτι τέτοιο έχει να συμβεί καιρό. Μια βροχή, που θα μειώσει τα επίπεδα αλατότητας του νερού, ίσως επαναφέρει το φυσιολογικό χρώμα του, εκτιμά ο Γουόλφ.

Κανείς στο καταφύγιο αλλά ούτε και εθελοντές δεν έχουνι δει ξανά τέτοιο χρώμα στη λίμνη τα τελευταία εβδομήντα χρόνια, παρότι υπήρξαν στο παρελθόν περίοδοι ξηρασίας και αυξημένης αλατότητας.
 
ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Νέα κινητικότητα για το GSI στην Ανατολική Μεσόγειο – Πότε αναμένεται να ξεκινήσουν οι έρευνες

Νέα κινητικότητα για το GSI στην Ανατολική Μεσόγειο – Πότε αναμένεται να ξεκινήσουν οι έρευνες

Στην τελική ευθεία φαίνεται πως βρίσκεται η διαδικασία επανέναρξης των ερευνών για την πόντιση καλωδίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, το υπό γαλλική σημαία ερευνητικό σκάφος «Αμπέιγ Μαρανγκό» (Abeille Marengo) απέπλευσε από το λιμάνι της Νάπολης με προορισμό το Ηράκλειο, όπου αναμένεται να φτάσει την Τρίτη 27/10.

BEST OF TOTHEMAONLINE