LIKE ONLINE

Η Ιαπωνία απέκτησε ένα... νέο νησί - «Γεννήθηκε» μετά την έκρηξη ηφαιστείου - Δείτε βίντεο

Η Ιαπωνία απέκτησε ένα... νέο νησί - «Γεννήθηκε» μετά την έκρηξη ηφαιστείου - Δείτε βίντεο

Η Ιαπωνία απέκτησε ένα νέο νησί μετά την έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου 1.200 χλμ. νότια του Τόκιο.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το μικροσκοπικό νησί που προστέθηκε στα χιλιάδες της Ιαπωνίας, δημιουργήθηκε έπειτα από μια σειρά εκρήξεων που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο κοντά στο νησί Iwoto, στον δυτικό Ειρηνικό.

Ο Φουκάσι Μαένο, αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Ερευνών για τους σεισμούς του Πανεπιστημίου του Τόκιο, επιβεβαίωσε πως οι φρεατομαγματικές εκρήξεις- τύπος που προκύπτει από αλληλεπίδραση μάγματος με το νερό- συνέβησαν περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από το Iwoto, σχηματίζοντας μια ξηρά μάζα μήκους περίπου 100 μέτρων.

Ο ίδιος πέταξε πάνω από την τοποθεσία στα τέλη Οκτωβρίου, και είπε πως τέφρα συνέχισε να εκτινάσσεται σε ύψος άνω των 50 μέτρων κατά τη διάρκεια των εκρήξεων. Παράλληλα, είδε μεγάλους βράχους να πετάγονται στον αέρα καθώς και ελαφρόπετρες να επιπλέουν στη θάλασσα, οι οποίες είχαν αλλάξει χρώμα, λόγω της έκρηξης.

Στην συγκεκριμένη περιοχή της Ιαπωνίας οι εκρήξεις ηφαιστείων είναι συχνό φαινόμενο. Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας ανέφερε ότι παρόμοιες εκρήξεις είχαν παρατηρηθεί κοντά στο Iwoto μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου του περασμένου έτους και τον φετινό Ιούνιο.

Σύμφωνα με τον Φουκάσι Μαένο ο πρόσφατος σχηματισμός του νησιού ήταν απόδειξη ότι η μαγματική δραστηριότητα είχε επιστρέψει στην περιοχή. Το νέο νησί θα μπορούσε να μεγαλώσει και να αλλάξει σχήμα εάν συνεχιστούν οι εκρήξεις, αλλά θα μπορούσε επίσης να εξαφανιστεί κάτω από τα κύματα. Άλλωστε, τα νησιά που σχηματίστηκαν με παρόμοιο τρόπο στην εν λόγω περιοχή της Ιαπωνίας το 1904, το 1914 και το 1986 εξαφανίστηκαν όλα λόγω διάβρωσης.

Να σημειωθεί πως τα νέα νησιά που αποτελούνται από τέφρα και θραύσματα βράχου δύσκολα θα μπορούσαν να αντισταθούν στους συνεχείς κυματισμούς της θάλασσας. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη ηφαιστειακή δραστηριότητα θα μπορούσε να δημιουργήσει ροές λάβας που τελικά θα σχηματίσουν μια σκληρότερη, πιο ανθεκτική επιφάνεια.

Νωρίτερα φέτος, οι γεωγράφοι ανέφεραν ότι το ιαπωνικό αρχιπέλαγος, που προηγουμένως θεωρούνταν ότι περιλαμβάνει τέσσερα κύρια νησιά και περίπου 6.000 πολύ μικρότερα και ως επί το πλείστον ακατοίκητα, στην πραγματικότητα αποτελούνταν από διπλάσια. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ψηφιακής χαρτογράφησης, η Αρχή Γεωχωρικών Πληροφοριών της Ιαπωνίας είπε ότι είχε εντοπίσει συνολικά 14.125 νησιά, δηλαδή 7.273 περισσότερα από ό,τι θεωρητικά ίσχυε προηγουμένως.

Δείτε βίντεο εδώ

 

Πηγή: lifo.gr/Με πληροφορίες από Guardian

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top