Χειρουργούν τους τραυματίες ακόμα και στο πάτωμα στο νοσοκομειο αλ Σίφα της Γάζας όπου η εισροή τραυματιών από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ είναι πρωτοφανής.
Εικόνες που σοκάρουν κάνουν τον γύρο του κόσμου από τα νοσοκομεία της Γάζας, όπου οι γιατροί αναγκάζονται να χειρουργήσουν ακόμα και χωρίς αναισθησία ή στο πάτωμα εν μέσω των πολεμικών συγκρούσεων που μαίνονται μεταξύ Χαμάς-Ισραήλ.
Νοσηλευτής χρειάστηκε να κάνει ράμματα στο κεφάλι σε ένα μικρό κορίτσι χωρίς να της χορηγηθεί αναισθησία, καθώς το φάρμακο είναι σε έλλειψη στο νοσοκομείο αλ Σίφα μέσα στην πόλη της Γάζας, με το παιδί να κλαίει από τον πόνο φωνάζοντας «μαμά, μαμά».
Ο νοσηλευτής Αμπού Εμάντ Χασανέιν περιγράφει τις χειρότερες στιγμές που θυμάται από τη μάχη που δίνει το προσωπικό του νοσοκομείου για να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή εισροή τραυματιών και την έλλειψη των φαρμάκων αναισθησίας από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα.
«Δεν έχουμε άλλη επιλογή»
«Μερικές φορές τους δίνουμε αποστειρωμένες γάζες (για να δαγκώνουν) ώστε να μειώνεται ο πόνος», εξήγησε ο Χασανέιν.
«Γνωρίζουμε ότι ο πόνος που νιώθουν είναι μεγαλύτερος από ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί, πέρα από αυτό που θα μπορούσε να αντέξει κάποιος στην ηλικία τους», πρόσθεσε αναφερόμενος στα παιδιά, όπως το κορίτσι με το τραύμα το κεφάλι.
Ένας μεσήλικας, ο Νέμερ Αμπού Τάιρ, δήλωσε ότι όταν του έκαναν ράμματα στην πληγή που έχει στην πλάτη του, που προκλήθηκε από αεροπορική επιδρομή δεν του χορηγήθηκε αναισθησία. «Απήγγειλα το Κοράνι μέχρι να τελειώσουν», είπε.
Από τα αντίποινα του Ισραήλ στην αιματηρή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 10.800 Παλαιστίνιοι σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
Ο διευθυντής του νοσοκομείου αλ Σίφα, Μοχάμαντ Αμπντού Σελμεγιάχ, δήλωσε ότι όταν φτάνει στο νοσοκομείο μεγάλος αριθμός τραυματιών δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να τους εξετάσουν και να τους δώσουν τις πρώτες βοήθειες στο πάτωμα, χωρίς τη χορήγηση αναισθητικού.
Όπως αναφέρει, όταν έγινε η έκρηξη στο νοσοκομείο αλ Άχλι αλ Άραμπ περίπου 250 τραυματίες έφτασαν ταυτόχρονα στο αλ Σίφα, το οποίο διαθέτει 12 χειρουργεία.
«Αν περιμέναμε για να τους χειρουργήσουμε έναν έναν, θα είχαμε χάσει πολλούς από τους τραυματίες», εξήγησε. «Αναγκαστήκαμε να κάνουμε επεμβάσεις στο πάτωμα χωρίς γενική αναισθησία, ή χρησιμοποιώντας απλή αναισθησία ή παυσίπονα, προκειμένου να σώσουμε ζωές», τόνισε ο Αμπού Σελμεγιάχ.
Μεταξύ των επεμβάσεων που έχουν κάνει υπό αυτές τις συνθήκες οι γιατροί στο νοσοκομείο αλ Σίφα είναι ο ακρωτηριασμός δακτύλων ή μελών, ράμματα σε σοβαρά τραύματα και η αντιμετώπιση σοβαρών εγκαυμάτων, διευκρίνισε.
Καισαρικές τομές χωρίς αναισθησία
«Είναι οδυνηρό για την ιατρική ομάδα. Δεν είναι απλό. Είτε ο ασθενής θα υποφέρει, είτε θα χάσει τη ζωή του», επεσήμανε ο Αμπού Σελμεγιάχ.
Στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ο γιατρός Μοχάμαντ Ζάκουτ δήλωσε ότι για μια περίοδο, στις αρχές του πολέμου, είχαν εξαντληθεί εντελώς τα αποθέματα των αναισθητικών, μέχρι που εισήλθαν στον θύλακα φορτηγά με βοήθεια.
«Κάποιες επεμβάσεις έγιναν χωρίς αναισθησία, περιλαμβανομένων καισαρικών τομών σε εγκύους, ενώ αναγκαστήκαμε να κάνουμε το ίδιο και σε εγκαυματίες», πρόσθεσε.
Το προσωπικό έκανε ό,τι μπορούσε για να μειώσει τον πόνο των ασθενών με πιο ελαφρά φάρμακα, ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό. «Δεν είναι η ιδανική λύση για έναν ασθενή στο χειρουργείο τον οποίο θέλουμε να χειρουργήσουμε υπό πλήρη αναισθησία», τόνισε.
Κατά τις 12 πρώτες ημέρες του πολέμου δεν επιτρεπόταν να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας οποιαδήποτε βοήθεια. Το πρώτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας πέρασε από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα στα σύνορα του θύλακα με την Αίγυπτο. Έκτοτε έχουν εισέλθει στη Γάζα αρκετά κομβόι, όμως ο ΟΗΕ και διεθνείς οργανώσεις αρωγής τονίζουν ότι η βοήθεια που περνά στον θύλακα δεν επαρκεί για να αποτρέψει μια ανθρωπιστική καταστροφή.
Ο Ζακούτ συμπλήρωσε ότι παρόλο που οι ελλείψεις σε φάρμακα αναισθησίας περιορίστηκαν χάρη στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας εξακολουθούν να είναι σοβαρές στο αλ Σίφα όπως και στο Ινδονησιακό νοσοκομείο που βρίσκονται στο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου πλήττονται από σφοδρούς βομβαρδισμούς.
Πηγή: newsbomb.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις