ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Η έκθεση Κομισιόν αντικατοπτρίζει θέσεις Ε/κ και Ελλάδας»

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Η έκθεση Κομισιόν αντικατοπτρίζει θέσεις Ε/κ και Ελλάδας»

Η Έκθεση της Κομισιόν για την πρόοδο της Τουρκίας αντικατοπτρίζει τις παράνομες, μη ρεαλιστικές και μαξιμαλιστικές θέσεις των Ελληνοκυπρίων/Ελλάδας για την ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κύπρο, υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ αλλά και πως στην έκθεση περιλαμβάνονται αβάσιμοι ισχυρισμοί και αδικαιολόγητες επικρίσεις εναντίον της Τουρκίας, ιδιαίτερα στις ενότητες που αφορούν τα πολιτικά κριτήρια και το δικαστικό σύστημα.

Σε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι «παρά το γεγονός ότι η Έκθεση του 2023 για την Τουρκία είναι η 25η έκθεση που συντάσσει η Επιτροπή για την Τουρκία, η συνεχιζόμενη άδικη και προκατειλημμένη προσέγγιση της ΕΕ απέναντι στη χώρα μας είναι ανησυχητική για το μέλλον της ηπείρου μας, η οποία αντιμετωπίζει πολλές απειλές».

«Απορρίπτουμε πλήρως τους αβάσιμους ισχυρισμούς και τις αδικαιολόγητες επικρίσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση, ιδιαίτερα τις ενότητες που αφορούν τα πολιτικά κριτήρια και το δικαστικό σύστημα καθώς και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Παρ’ όλες τις προσπάθειες που καταβάλαμε από το 2009, εξαιτίας πολιτικών εμποδίων εκ μέρους μιας χώρας-μέλους δεν κατέστη δυνατό να ανοίξουν τα κεφάλαια 23 για τη Δικαιοσύνη και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και 24 για τη Δικαιοσύνη, την Ελευθερία και την Ασφάλεια. Η διατύπωση διάφορων άδικων ισχυρισμών κατά της χώρας μας, αναφορικά με πολλά ζητήματα στον τομέα των θεμελιωδών δικαιωμάτων, τα οποία είναι διαμφισβητούμενα ακόμα και μεταξύ των ίδιων των κρατών μελών, αποτελεί ένδειξη της ανειλικρινούς προσέγγισης και των βασισμένων σε δυο μέτρα και δυο σταθμά προτύπων που ακολουθεί η ΕΕ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται πως «το ότι εμποδίζονται, από την μία πλευρά, οι μηχανισμοί διαλόγου και συνεργασίας για τις τοπικές και τις περιφερειακές εξελίξεις που αφορούν την ασφάλεια, την άμυνα και θέματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχει ο ισχυρισμός ότι φθίνει η συμπόρευσή μας με τις πολιτικές της ΕΕ σε αυτούς τους κρίσιμους τομείς είναι τουλάχιστον αντιφατικό. Ομοίως, ενώ διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι η Τουρκία δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της Τελωνειακής Ένωσης και ότι αυτό αποτελεί εμπόδιο στις διμερείς εμπορικές σχέσεις, παρεμποδίζεται μέσω της πολιτικοποίησης η άρση των εμποδίων που θα επέτρεπαν να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την επικαιροποίηση και αυτό είναι μια ακόμα από παρόμοιες αντιφάσεις της ΕΕ».

Για την ισραληνο-παλαιστινιακή σύγκρουση, αναφέρεται: «Αξιολογούμε ως έπαινο το ότι διατυπώνεται σαν κριτική το γεγονός πως η θέση της χώρας μας για τον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ είναι εντελώς ασύμβατη με την ΕΕ. Απέναντι σε μια σφαγή αμάχων που αναδύθηκε από τα σκοτάδια του Μεσαίωνα στον 21ο αιώνα, αισθανόμαστε την ανάγκη να υπενθυμίσουμε ότι οι πολιτικές που βασίζονται σε οικουμενικές αξίες, στο διεθνές δίκαιο και τις ανθρωπιστικές αρχές δεν πρέπει να εφαρμόζονται μόνο στην Ουκρανία ή σε κάποια άλλη περιοχή της Ευρώπης, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Μέσης Ανατολής».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι «πως πάντα, η Έκθεση για την Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κύπρο αντικατοπτρίζει τις παράνομες, μη ρεαλιστικές και μαξιμαλιστικές θέσεις των Ελληνοκυπρίων, ενώ παράλληλα αγνοεί τις δίκαιες πολιτικές της χώρας μας και της ‘τδβκ’ αγνοώντας τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, γεγονός που καταδεικνύει για άλλη μια φορά στα μάτια όλου του κόσμου τη μεροληπτική και άδικη στάση που ακολουθεί η ΕΕ υπό το πρόσχημα της αλληλεγγύης».

«Με αυτή την αφορμή θα θέλαμε να τονίσουμε ότι το σχήμα της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος είναι να υπάρξουν δύο πλευρές στο νησί, τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών. Επίσης, σε καμία περίπτωση, όπως και στις προηγούμενες διαδικασίες, η ΕΕ δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τον ρόλο του παρατηρητή, εφόσον υπάρξει συναίνεση των μελών. Θα πρέπει πλέον να γίνει αντιληπτό ότι στα μάτια της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς δεν έχουν ούτε αξία ούτε δεσμευτική ισχύ δηλώσεις της ΕΕ που συνίστανται στην άνευ όρων υπεράσπιση των ελληνοκυπριακών θέσεων για μια πιθανή λύση του Κυπριακού, καθώς περισσότερο βλάπτουν παρά εξυπηρετούν τη διαδικασία επίλυσης», αναφέρεται.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ «η έμφαση που δίνεται στην ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας και την ικανότητά της να ανταπεξέλθει στις ανταγωνιστικές πιέσεις και τις δυνάμεις της αγοράς εντός της Ένωσης καθώς και το γεγονός ότι η Τουρκία έχει εναρμονίσει τη νομοθεσία της με το κεκτημένο της ΕΕ μετά τη σύσταση της Τελωνειακής Ένωσης, έχοντας προσαρμοστεί στα πρότυπα της ΕΕ σε πολλούς τομείς, αντανακλά τις αποφασιστικές πολιτικές που ακολουθούμε. Στην παρούσα διεθνή συγκυρία, είναι αναγκαίο για την ΕΕ να ασκήσει μια δίκαιη και συμπεριληπτική πολιτική διεύρυνσης».

«Η ίδια η ΕΕ αποδέχεται την πραγματικότητα της ανάγκης ενίσχυσης των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ σε όλους τους τομείς, η οποία είναι τώρα ακόμη πιο σημαντική από ό,τι στο παρελθόν. Αντί για μονομερή και άδικη κριτική είμαστε πάντα ανοιχτοί στο να θεμελιώσουμε τις σχέσεις μας με την ΕΕ σε πιο στέρεες βάσεις και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με γνώμονα τα κοινά μας συμφέροντα, υπό την προϋπόθεση ότι θα ενεργούμε με πνεύμα συνεργασίας και διαλόγου. Δεν αντιμετωπίζουμε την υποψηφιότητά μας ως μια τυπική διατύπωση στα χαρτιά, αλλά θέλουμε να την δούμε σε πράξεις, σε συζητήσεις και σε συγκεκριμένα βήματα εκ μέρους της ΕΕ», αναφέρεται.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ «είναι σημαντική και πολύτιμη η αλληλεγγύη που έδειξε η ΕΕ προς τη χώρα μας το 2023 στις δύσκολες στιγμές που ζήσαμε λόγω του καταστροφικού σεισμού. Στο ίδιο πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας, καλούμε την ΕΕ να άρει τα εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της χώρας μας, να αναλάβει περισσότερες ευθύνες και να τηρήσει τους όρους της αρχής της τήρησης των συμφωνιών».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top