ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το 14,4% του πληθυσμού στα κατεχόμενα ζει κάτω από το όριο της φτώχειας

Το 14,4% του πληθυσμού στα κατεχόμενα ζει κάτω από το όριο της φτώχειας

Το 14,4% του πληθυσμού στα κατεχόμενα βρίσκεται κάτω κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της «έρευνας οικογενειακών προϋπολογισμών», που ανακοίνωσε η «στατιστική υπηρεσία».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει ότι η έρευνα κατέδειξε επίσης ότι το 20% των νοικοκυριών με το χαμηλότερο εισόδημα κατέχουν μερίδιο της τάξης του 6,5% επί του συνόλου και το 20% των νοικοκυριών υψηλότερου εισοδήματος κατέχουν μερίδιο της τάξης του 43,6%. Σε αυτό το πλαίσιο, το μέτρο ανισότητας καταγράφηκε στις 6,7 φορές.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της «έρευνας οικογενειακών προϋπολογισμών» που διεξήχθη μεταξύ 1 Ιουλίου 2021-30 Ιουνίου 2022, στα κατεχόμενα παρατηρείται αύξηση της ανισότητας ανάμεσα στους χαμηλά αμειβόμενους και τους υψηλά αμειβόμενους.

Οι δαπάνες στέγασης, νερού, ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και άλλων καυσίμων είχαν το υψηλότερο μερίδιο στις συνολικές καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών με ποσοστό 21,6%. Ακολουθούν τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά με 20,5% και οι μεταφορές με 18,5%, ενώ το μερίδιο των δαπανών για εκπαιδευτικές υπηρεσίες καταγράφηκε στο 6,1%.

Αξιοσημείωτο είναι το ότι η έρευνα κατέδειξε ότι σημειώθηκε αύξηση του ποσοστού που διατίθεται για τρόφιμα το 2021-2022 σε σύγκριση με το 2014-2015, ενώ μειώθηκε το μερίδιο που διατέθηκε για την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία και τον πολιτισμό και τις δαπάνες στέγασης.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό των δαπανών για τρόφιμα (εξαιρουμένων των αλκοολούχων ποτών και του καπνού), ήταν 16% το 2014-2015, ενώ αυξήθηκε στο 20,5% το 2021-2022.

Το ποσοστό των δαπανών για την εκπαίδευση μειώθηκε από 7,1% σε 6,1%, το μερίδιο των δαπανών ψυχαγωγίας και πολιτισμού μειώθηκε από 8,9% σε 2,6% και το μερίδιο των δαπανών στέγασης μειώθηκε από 25,1% σε 21,6%.

Εξάλλου, η συντεχνία «δημοσίων υπαλλήλων» (KTAMS) ανακοίνωσε ότι το όριο της φτώχειας για μια τετραμελή οικογένεια στα κατεχόμενα τον Οκτώβριο, υπολογίστηκε στις 17.424 ΤΛ.

Στη γραπτή δήλωση ο πρόεδρος της KTAMS, Γκιουβέν Μπενγκινχάν ανέφερε ότι η διαφορά μεταξύ του κατώτατου μισθού και του ορίου πείνας αυξήθηκε σε 1.722 ΤΛ.

Υπογραμμίζεται ότι ο κατώτατος μισθός είναι 445.16 στερλίνες και το όριο της πείνας είναι 493.83 στερλίνες.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία της «στατιστικής υπηρεσίας», ο πληθωρισμός στα κατεχόμενα για τον Οκτώβριο σημείωσε αύξηση 1,92% έναντι του προηγούμενου μήνα. Ο πληθωρισμός των τελευταίων 4 μηνών που θα έχει επίδραση στους μισθούς, υπολογίστηκε στο 33,46%.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Ως μία εξέλιξη στρατηγικής σημασίας, που διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αεροδρομίων της χώρας, χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Hermes Airports, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top