Εργαζόμαστε με συγκεκριμένο πλάνο και σχεδιασμό, έτσι ώστε να καταστήσουμε δυνατή την άρση του αδιεξόδου και να οδηγηθούμε μέσα από την επίλυση του Κυπριακού, σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, δήλωσε τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Μιλούσε στην τελετή των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων Ζώδιας στο οίκημα της Ζώδιας στην παρουσία της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, Άννας Κουκκίδη-Προκοπίου, πολιτειακών, κομματικών αξιωματούχων και πλήθους κόσμου.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι η παρούσα απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού προσθέτοντας ότι «όπως βλέπουμε από τις εξελίξεις στη γειτονιά μας, δεν υπάρχουν παγωμένες κρίσεις».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η πάροδος του χρόνου δημιουργεί νέα τετελεσμένα και τα νέα τετελεσμένα, δυστυχώς, απομακρύνουν ακόμη περισσότερο την προοπτική μιας λύσης η οποία να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον κυπριακό λαό.
«Και είναι μέσα από αυτή τη συλλογιστική που εργαζόμαστε με συγκεκριμένο πλάνο και σχεδιασμό, έτσι ώστε να καταστήσουμε δυνατή την άρση του αδιεξόδου και να οδηγηθούμε μέσα από την επίλυση του Κυπριακού, σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη», είπε.
Πρόσθεσε ότι παρ’ όλα τα προβλήματα, τις δυσκολίες και τις απογοητεύσεις «συνεχίζουμε την προσπάθειά μας για να πετύχουμε τον στόχο μας», λέγοντας ότι «για εμάς δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την απελευθέρωση, την επανένωση, τη λύση στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Μιλώντας για τους αγνοούμενους ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι οι συγγενείς σωστά ζητούν από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να «πάει να τους φέρει» προσθέτοντας ότι «μακάρι να μπορούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να πάει να τους φέρει». Αυτό που κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία διαχρονικά από τότε που τόλμησε να ανοίξει αυτή την τραγική ιστορία της, το 1999, είπε, είναι να γίνεται ό,τι είναι δυνατόν, ενισχύοντας τη ΔΕΑ ακριβώς για να γνωρίζουν οι συγγενείς τη τύχη των αγνοουμένων τους».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε ονομαστικά στους πεσόντες και τους αγνοούμενους της Ζώδιας από τα Οκτωβριανά του 1931 μέχρι και την τουρκική εισβολή του 1974 σημειώνοντας ότι ο φόρος αίματος που πλήρωσε η Ζώδια είναι βαρύς, ενώ ο κατάλογος των ηρώων και των αγνοουμένων που η μαρτυρική κοινότητα πρόσφερε απλόχερα στον βωμό της ελευθερίας, είναι μακρύς και υπέρλαμπρος.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι «έχουμε ιερό καθήκον προς όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για τούτο τον τόπο, όλους αυτούς που ακόμα αγνοούνται, και έχουμε ύψιστη υποχρέωση προς τις μελλοντικές γενιές του τόπου να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο, για μια πατρίδα ελεύθερη και επανενωμένη, για μια πατρίδα που θα παρέχει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της ασφάλεια και προοπτική για ένα μέλλον ευοίωνο και ειρηνικό».
Αυτό, συνέχισε, θα είναι και το καλύτερο μνημόσυνο και η πιο ουσιαστική απόδοση τιμής σε αυτούς που τιμώνται σήμερα, σε όλους που με τις πράξεις και τη θυσία τους, έδειξαν τον δρόμο του ήθους, της αφοσίωσης και της αγωνιστικότητας.
Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, το οποίο φιλοτεχνήθηκε από τον Γιώργο Μωυσή, προς τιμή των ηρώων και αγνοουμένων της Ζώδιας, τέλεσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κάτω Ζώδιας, Χριστάκης Καττιρτζής.
Ο κ. Καττιρτζής στον χαιρετισμό του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το μνημείο, όπως και κάθε μνημείο, τιμά όσους θυσιάστηκαν διαχρονικά για την ελευθερία της Κύπρου και θα είναι εδώ «για να μας υπενθυμίζει σε όλους εμάς την οφειλή μας».
Πρόσθεσε ότι το μνημείο «θα μας προτρέπει σε εγρήγορση ώστε να μην αφήσουμε τις προσδοκίες για μια ειρηνική, δημοκρατική και ευημερούσα Κύπρο να λεηλατηθούν».
Επικαλούμενος τον Κύπριο λογοτέχνη, Γιώργο Φιλίππου Πιερίδη, είπε ότι «μαζί με τις καλές προθέσεις και τις ελπίδες κρυφοπαραμονεύουν μέσα μας η κούραση, ο πειρασμός να ξεχάσουμε, να κοιτάξουμε πώς να βολευτούμε» προσθέτοντας ότι η «συνήθεια στη συμφορά, είναι χειρότερη και από την ίδια την συμφορά».
Η εκδήλωση περιελάβανε επίσης μεταφορά φλόγας από τους δρομείς του Σωματείου «Περικλής Δημητρίου» από τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στον χώρο της τελετής, προσκλητήριο πεσόντων, ενώ τελέστηκε και τρισάγιο για τους ήρωες από την Ζώδια καθώς και δέηση για εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.
Ακολούθως έγινε κατάθεση στεφάνων και δόθηκαν τιμητικές πλακέτες σε συγγενείς πεσόντων και αγνοουμένων, ενώ η εκδήλωση πλαισιώθηκε με μουσικό αφιέρωμα από τη χορωδία «Η φωνή της Ζώδιας».
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις