Συνέρχεται σήμερα (6/11) το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα, κατά τη διάρκεια του οποίου αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς η πρόταση του Υπουργού Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου, για το πέναλτι 12% στις συντάξεις, η αναθεώρηση του κατώτατου μισθού, καθώς επίσης και κάποια άλλα θέματα διαδικαστικού χαρακτήρα.
Όσον αφορά ειδικότερα την πρόταση για το πέναλτι 12% στις συντάξεις, η οποία παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου, την περασμένη εβδομάδα, αυτή φαίνεται πως δεν ικανοποιεί τις Συντεχνίες, οι οποίες θα επιδιώξουν αλλαγές, με το αρμόδιο Υπουργείο να δηλώνει ναι μεν ανοιχτό για συζητήσεις, αλλά υπό προϋποθέσεις.
Από πλευράς Συντεχνιών, η ΣΕΚ ήδη έχει απορρίψει την πρόταση του Υπουργού Εργασίας, τονίζοντας πως αυτή παρουσιάζει αδυναμίες.
Η εισήγηση του Υπουργού, που αφορά την αναλογιστική αναπροσαρμογή του 12%, «όπως προκύπτει από τη μελέτη της, δεν καλύπτει εργαζόμενους με 40 μονάδες εισφορών στο βασικό μέρος, (πραγματικών και πιστωμένων), αλλά καλύπτει μόνο τους εργαζόμενους που έχουν 44 μονάδες εισφορών και πιστώσεων στο βασικό μέρος, εξαιρουμένης της εκπαίδευσης», αναφέρει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΣΕΚ σε ανακοίνωση, ενώ «υπενθυμίζει πως, από το 2019 έχει αναδείξει την ανάγκη διαχείρισης της αναλογιστικής αναπροσαρμογής του 12% στα πλαίσια μιας συνολικής μεταρρύθμισης του Συνταξιοδοτικού συστήματος».
Προσθέτει ότι «επί της ουσίας, εισηγήθηκε και εξακολουθεί να επιμένει πως η αναλογιστική αναπροσαρμογή του 12% που επιβάλλεται σε συνταξιούχο, που επιλέγει να συνταξιοδοτηθεί στο 63ο, θα πρέπει κλιμακωτά και σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο να μειώνεται, μέχρι την πλήρη απάλειψη του».
Η ΣΕΚ αναφέρει επίσης ότι θα αναπτύξει τη θέση της ενώπιον του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, που συνέρχεται την ερχόμενη Δευτέρα, 6/11/2023, «με σκοπό όπως, η όποια ρύθμιση να έχει δίκαιο και καθολικό χαρακτήρα, στο πλαίσιο της φιλοσοφίας του συνταξιοδοτικού μας συστήματος που είναι η αναλογικότητα και η ανταποδοτικότητα».
ΓΓ ΠΕΟ: «Προβληματική και μη ικανοποιητική η πρόταση»
Η ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, σε δηλώσεις της στο ThemaOnline τόνισε πως «η πρόταση του Υπουργού Εργασίας είναι προβληματική και μη ικανοποιητική».
Ερωτηθείσα εάν υπάρχουν πιθανότητες για αλλαγές ή βελτίωση, εξέφρασε την άποψη πως «δυστυχώς από την ώρα που ο Υπουργός Εργασίας καθόρισε ότι το περιθώριο μου σε ό,τι αφορά τα οικονομικά δεδομένα είναι συγκεκριμένο, αυτό κάνει πάρα πολύ δύσκολη τη δυνατότητα να γίνει μία ολοκληρωμένη συζήτηση, η οποία να απαντά αποτελεσματικά στα ζητήματα που εμείς θεωρούμε ότι είναι και προβληματικά και ότι δεν οδηγούν σε μία ρύθμιση που να ανοίγει ουσιωδώς την πορεία για να φύγουμε από τα προβλήματα που δημιουργεί το πέναλτι του 12%».
«Για εμάς κάτι τέτοιο δεν έπρεπε να είχε τεθεί», επεσήμανε υπογραμμίζοντας ότι «έπρεπε πρώτα να γίνει συζήτηση του τι θέλουμε να αντιμετωπίσουμε και να βάλουμε σενάρια κάτω για πως θα τα αντιμετωπίσουμε».
Παραδείγματος χάριν, εξήγησε στο «Τ» η κ. Χαραλάμπους, «η πρόταση όπως είναι, τα 40 χρόνια είναι λίγο παραπλανητικά, διότι είναι δύο οι προϋποθέσεις. 40 χρόνια πληρωμένα, στα οποία περιλαμβάνονται και οι πιστώσεις σε περίπτωση θητείας για τους άνδρες και για παιδιά σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, και 44 χρόνια περιλαμβανομένων άλλων πιστώσεων, που αυτό για εμάς είναι ακόμη πιο περιοριστικό. Δηλαδή ένα άτομο μπορεί ένα άτομο στα 63 του να έχει 40 χρόνια δεδουλευμένα, να μην πληροί την προϋπόθεση για 44 χρόνια με τις πιστώσεις και τελικά να μένει εκτός».
«Για εμάς ένα άλλο πρόβλημα αποτελεί και η κατάργηση του 12% που είναι μόνο στο βασικό μέρος της σύνταξης, το ότι το σύστημά μας είναι αναλογικό, κ.ά. Συνεπώς, θεωρούμε ότι υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα και στοιχεία στην πρόταση που την κάνουν προβληματική. Εμείς θα καταθέσουμε αυτά τα ζητήματα και ελπίζω πως θα υπάρξει διάθεση να βρεθούν πιο ορθολογιστικές και ολοκληρωμένες λύσεις», κατέληξε η ΓΓ της ΠΕΟ.
Στάση αναμονής από εργοδότες
Την ώρα, πάντως, που οι συντεχνίες βλέπουν αρνητικά την πρόταση, η εργοδοτική πλευρά τηρεί διαφορετική στάση, με την ΟΕΒ να την παραδίδει στους αναλογιστές της Ομοσπονδίας για να την αναλύσουν και να εντοπίσουν σημεία που μπορεί να χρήζουν προσοχής.
Μιλώντας στην ιστοσελίδα μας ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, είπε ότι «σε γενικές γραμμές, εκείνο το οποίο μας διαβεβαιώνουν οι αναλογιστές, είναι ότι η λογική της πρότασης είναι εναρμονισμένη με τις καλές πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών και χωρών του Κόλπου, που διαθέτουν πολύ καλά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης».
Σημειώνεται πως, οι αναλογιστές της ΟΕΒ θα ετοιμάσουν έκθεση, η οποία θα τεθεί στο μικροσκόπιο της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας κατά την καθορισμένη συνεδρία της στις 27 Νοεμβρίου και βάσει αυτής της αξιολόγησης, θα λάβει και τις τελικές της αποφάσεις επί της πρότασης του Υπουργού Εργασίας.
«Οι δυνατότητες είναι συγκεκριμένες»
Πηγή του Υπουργείου Εργασίας σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των συντεχνιών, δήλωσε στο ThemaOnline πως «είναι φυσιολογικό από πλευράς τους να επιδιώκουν κάτι καλύτερο», υποδεικνύοντας την ίδια ώρα, όμως, ότι «οι δυνατότητες είναι συγκεκριμένες, είναι καθορισμένες, όχι από τον Υπουργό Εργασίας, αλλά από την αναλογιστική μελέτη, και συνεπώς δεν μπορούμε να παίζουμε με αυτά τα πράγματα».
«Αν οι συντεχνίες έχουν εισηγήσεις για κάτι, είμαστε έτοιμοι να τις συζητήσουμε, νοουμένου όμως ότι δεν θα αυξάνεται το κόστος ή θα τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων», τόνισε η ίδια πηγή εκφράζοντας παράλληλα προβληματισμό για αναφορές ότι θα ήταν πιθανότατα καλύτερα να μην συζητηθεί τελικά τώρα το θέμα και να αφεθεί να συζητηθεί στο μέλλον.
«Είναι κάπως παράδοξο, ενώ οι συντεχνίες εδώ και 10 χρόνια λένε ότι αυτό το μέτρο είναι λάθος και πρέπει να διορθωθεί ή να καταργηθεί, τώρα που υπάρχει μία συγκεκριμένη πρόταση που επιλύει εν μέρει, έστω, το πρόβλημα, κάποιες συντεχνίες έρχονται και βάζουν στο τραπέζι το ενδεχόμενο να μη συζητηθεί τελικά τώρα και να δούμε αυτό το θέμα μεταγενέστερα, ελπίζοντας, πιθανότατα, ότι θα έρθει κάτι καλύτερο, που εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο», υπέδειξε στο «Τ» πηγή του Υπουργείου Εργασίας.
Η πρόταση του Υπουργού Εργασίας
Υπενθυμίζεται πως, η πρόταση του Υπουργού Εργασίας προνοεί την κατάργηση της επιβάρυνσης 12% μόνο στη βασική σύνταξη (όχι στην αναλογική) υπό τις εξής προϋποθέσεις:
- Ο δικαιούχος να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 40 μονάδες στο βασικό μέρος της σύνταξης (μέγιστη μονάδα κάθε χρόνο είναι η μία (1) οι οποίες να συμπεριλαμβάνουν μόνο τις πραγματικές εισφορές και τις πιστωμένες εισφορές, πιστώσεις για παιδιά για τις γυναίκες και την υπηρεσία στην Εθνική Φρουρά για τους άνδρες.
- Ή, ο δικαιούχος να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 44 μονάδες στο βασικό μέρος της σύνταξης, πραγματικές και πιστωμένες, με εξαίρεση τις πιστώσεις για την εκπαίδευση.
Όπως αναφέρθηκε από τον Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου, η πρόταση αυτή επηρεάζει περίπου 9.000 (23%) συνταξιούχους από το σύνολο των 38.120 συνταξιούχων που έλαβαν πρόωρη σύνταξη από το 2013 μέχρι το 2022.
Σημειώνεται πως, το κόστος για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για να μπορέσει να εφαρμόσει αυτό το σχέδιο, ανέρχεται στα 12 με 13 εκατομμύρια ευρώ για κάθε χρόνο, το οποίο δεν επηρεάζει την βιωσιμότητα του Ταμείου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις