Οι σχέσεις Κύπρου - Ισραήλ και των λαών των δυο χωρών έχουν τα τελευταία χρόνια αναβαθμιστεί δραστικά, ως αποτέλεσμα κοινών ανησυχιών, κοινών συμφερόντων αλλά και κοινών αρχών και αξιών που μοιράζονται οι δύο χώρες και οι δύο λαοί, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος είχε χθες στη Νέα Υόρκη συνάντηση με στελέχη της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής (American Jewish Committee).
Στη συνάντηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Περιφερειακός Διευθυντής της AJC Schott Richman και η υπεύθυνη για την Κύπρο στο ΔΣ της AJC Μόνα `Αμπραμσον.
Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως απόδειξη της αναβάθμισης των σχέσεων αποτελούν "οι συμφωνίες που έχουν συνομολογηθεί με το κράτος του Ισραήλ και με την Ελλάδα και με την Κύπρο. Οι τρεις χώρες έχουν προχωρήσει σε βάθος σ’ ότι αφορά συνεργασίες στους τομείς της ασφάλειας, στον ενεργειακό τομέα, και οι δυνατότητες και οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης και ενδυνάμωσης αυτών των σχέσεων είναι τεράστιες", σημείωσε.
Ευχαρίστησε την Αμερικανο-Εβραϊκή Επιτροπή για τη σταθερή υποστήριξη που παρέχει για λύση του κυπριακού προβλήματος που να στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και η οποία να τερματίζει την τουρκική στρατιωτική κατοχή και να ενώνει πραγματικά το λαό, τον χώρο, τους θεσμούς και την οικονομία.
Ο κ. Ομήρου διαβεβαίωσε εξάλλου για τη σταθερή θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση του Μεσανατολικού με επανέναρξη, το συντομότερο δυνατό, της ειρηνευτικής διαδικασίας των συνομιλιών, με βάση επίσης τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η υπεύθυνη για την Κύπρο στο ΔΣ της AJC Μόνα `Αμπραμσον εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής.
"Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που συζητήσαμε για τις σχέσεις μας, ως AJC και αμερικανο-εβραϊκή κοινότητα, και αναφορικά με τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ- Κύπρου και της Κύπρου με το Ισραήλ, τις οικονομικές, διπλωματικές και αμυντικές συμφωνίες και τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου καθώς και για τη συνεργασία όλων αυτών των χωρών για την αντιμετώπιση των πολλών προκλήσεων που υπάρχουν τώρα", ανέφερε.
Ο κ. Ομήρου ολοκληρώνει σήμερα την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, όπου συμμετείχε στην 4η Παγκόσμια Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων, με συνέντευξη Τύπου προς τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης και τους Ελληνες ανταποκριτές.
Το βράδυ της Πέμπτης, ο Πρόεδρος της Βουλής παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσαν προς τιμήν του ηγετικοί παράγοντες οργανώσεων της κυπριακής παροικίας και της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, τους οποίους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Σε ότι αφορά τις συνομιλίες, ανέφερε ότι θα πρέπει να συζητούνται ταυτόχρονα, πέραν της συνταγματικής πτυχής, και οι υπόλοιπες πτυχές, δηλαδή το εδαφικό, το θέμα της αποχώρησης των στρατευμάτων και των εποίκων και το θέμα των εγγυήσεων.
"Η επανέναρξη των συνομιλιών, μετά και την αλλαγή στην τουρκοκυπριακή ηγεσία, έχει δημιουργήσει καινούριες προσδοκίες. Ωστόσο, η αναντίλεκτη αλήθεια είναι ότι τον καθοριστικό ρόλο για τη λύση τον έχει η Τουρκία. Η Τουρκία θα πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχίσει την επιδρομική και επεκτατική της πολιτική ή αν επιτέλους θα συμφιλιωθεί με την ιδέα μιας λύσης στο Κυπριακό που θα αποκαθιστά συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μια λύση που θα αίρει τα εμπόδια και για την ικανοποίηση των ευρωπαϊκών της φιλοδοξιών", σημείωσε.
Υπογράμμισε ότι καθήκον μας είναι να προχωρήσουμε σε κινητοποίηση διεθνώς και εντός ΕΕ, για να ασκηθούν πιέσεις και για να αξιοποιηθούν δυνατότητες επιρροών πάνω στην Τουρκία. "Με αυτό το στόχο, μέσα στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, υπήρξαν επισκέψεις σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα συνεχίσει και θα εντείνει τη συνδρομή της αυτή μέσα στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, τόσο με επισκέψεις του Προέδρου του Σώματος όσο και με επισκέψεις κοινοβουλευτικών αποστολών", ανέφερε.
Απευθυνόμενος στους ομογενείς, οι οποίοι, όπως είπε, προσφέρουν διαχρονικά τεράστιες υπηρεσίες στην Κύπρο με το πολυδιάστατο έργο τους και την πολυεπίπεδη δραστηριότητά τους, τόνισε ότι ο ρόλος τους τις ΗΠΑ είναι κρίσιμος και καθοριστικός στο να επηρεάσουν τα κέντρα διαμόρφωσης πολιτικής στο Κυπριακό.
"Θα πρέπει να αναλάβουμε επίσης πρωτοβουλίες για το κορυφαίο θέμα της ασφάλειας", πρόσθεσε. "Λύση με εγγυήσεις και εγγυητές είναι αδιανόητη. Οι εγγυήσεις υπήρξαν η πηγή κακοδαιμονίας για την Κύπρο. Θα πρέπει οριστικά να καταργηθούν και να μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Η συμμετοχή στον ΟΗΕ και την ΕΕ είναι επαρκές εγγυητικό πλαίσιο", υπογράμμισε.
Ο κ. Ομήρου επισήμανε ότι η λύση θα πρέπει να στηρίζεται στον πραγματικό χαρακτήρα του Κυπριακού ως προβλήματος εισβολής, κατοχής και παραβίασης των κανόνων του διεθνούς δικαίου.
"Στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να αποκλείονται ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία. Η λύση, που πρέπει απαραίτητα να τεθεί ενώπιον του λαού σε δημοψήφισμα, θα πρέπει να είναι προϊόν συμφωνίας", είπε, διευκρινίζοντας ότι παράλληλα η λύση πρέπει να διασφαλίζει: τον τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής, την πραγματική ενότητα της πατρίδας μας με κατοχυρωμένη τη μία, ενιαία και αδιαίρετη κυριαρχία, τη μία διεθνή νομική προσωπικότητα και τη μία ιθαγένεια, τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη μετεξέλιξη της σε ομοσπονδιακό κράτος και να είναι λειτουργική και βιώσιμη.
Επίσης, όπως ανέφερε, να διασφαλίζει την αποτελεσματική εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε όλη την Κύπρο, χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις που θα καθιστούσαν τους Κύπριους πολίτες, Ευρωπαίους πολίτες δεύτερης κατηγορίας, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, την απομάκρυνση των εποίκων, την αναγνώριση του δικαιώματος επιστροφής των προσφύγων, σύμφωνα με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, και του δικαιώματος ελεύθερης απόλαυσης της περιουσίας, την ενότητα κράτους, λαού, θεσμών και οικονομίας και την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960, με τη συμμετοχή της Κύπρου στον ΟΗΕ και την ΕΕ να είναι επαρκές εγγυητικό πλαίσιο.
Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι επιθυμούμε διακαώς λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα αποδεχτούμε την οποιαδήποτε λύση. Ούτε σημαίνει ότι οι αντιστάσεις του Κυπριακού Ελληνισμού θα καμφθούν υπό το βάρος της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης του τόπου μας, ανέφερε.
"Όσοι σπεύδουν να χαρακτηρίσουν την τρέχουσα περίοδο ως δήθεν ευκαιρία για λύση, στηριζόμενοι στις ποικιλόμορφες πιέσεις της οικονομικής κρίσης, που βιώνει καθημερινά ο λαός μας, ας μην τρέφουν αυταπάτες. Αν η λύση είναι ανισοβαρής και ατελέσφορη, ο λαός και πάλι θα την απορρίψει. Και όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για τη λύση, προτρέπονται να αποταθούν προς το θύτη, την Τουρκία, για να την πείσουν να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της και τις επιδρομικές και επεκτατικές της πολιτικές", ανέφερε.
Ο κ. Ομήρου είπε πως σ` αυτή την κρίσιμη συγκυρία των κυπριακών εξελίξεων, αποτελεί υπέρτατο χρέος και ιστορική ευθύνη η διαμόρφωση συνθηκών μιας ελάχιστης εθνικής συνεννόησης στη διαχείριση του Κυπριακού.
"Το Κυπριακό πρέπει να αποτελεί πεδίο ενότητας και όχι αντιπαραθέσεων. Αυτή είναι η απαίτηση του λαού μας. Η μορφή και το περιεχόμενο της λύσης έχει καθοριστεί με την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009. Να αποτελέσει θεμέλιο ευρύτατης πολιτικής και λαϊκής ενότητας. Είναι ώρα ευθύνης για όλους και η συνείδηση αυτής της ευθύνης εθνικό χρέος", συμπλήρωσε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις