Ο θυμός μπορεί να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για την επίτευξη δύσκολων στόχων, υποστηρίζει νέα αμερικανική έρευνα. Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Texas A&M, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι οι άνθρωποι που είναι θυμωμένοι αποδίδουν καλύτερα σε ένα σύνολο απαιτητικών εργασιών από εκείνους που βρίσκονται σε συναισθηματικά ουδέτερη κατάσταση.
«Τα ευρήματα αυτά καταδεικνύουν ότι ο θυμός αυξάνει την προσπάθεια για την επίτευξη ενός επιθυμητού στόχου, με αποτέλεσμα συχνά μεγαλύτερη επιτυχία», δήλωσε η Δρ. Χέδερ Λεντς, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Οι ερευνητές διεξήγαγαν πειράματα στα οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 άτομα και ανέλυσαν δεδομένα ερευνών από περισσότερους από 1.400 ανθρώπους, για να διερευνήσουν την πιθανή επίδραση του θυμού σε διάφορες περιστάσεις.
Σε ένα πείραμα, οι φοιτητές είδαν εικόνες που είχαν σχεδιαστεί για να προκαλούν θυμό, επιθυμία, διασκέδαση, θλίψη ή και κανένα συγκεκριμένο συναίσθημα. Στη συνέχεια ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να λύσουν μια σειρά από αναγράμματα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι συμμετέχοντες σε κατάσταση θυμού ήταν πιο πιθανό να λύσουν τα δύσκολα αναγράμματα σε σχέση με αυτούς σε ουδέτερη κατάσταση. Ωστόσο δεν παρατηρήθηκε καμία διαφορά στην περίπτωση των εύκολων αναγραμμάτων. Οι ερευνητές εξήγησαν πως αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στη σχέση μεταξύ θυμού και μεγαλύτερης επιμονής, καθώς η ομάδα διαπίστωσε ότι όσοι ήταν θυμωμένοι αφιέρωναν περισσότερο χρόνο στη δύσκολη εργασία.
Σε ένα άλλο πείραμα, οι συμμετέχοντες που ήταν θυμωμένοι απέφυγαν καλύτερα τις σημαίες σε ένα βιντεοπαιχνίδι σε σχέση με εκείνους που ήταν σε ουδέτερη κατάσταση ή που ένιωθαν λυπημένοι. Αντίθετα, σημείωσαν τις ίδιες βαθμολογίες με εκείνους που ένιωθαν χαρά ή επιθυμία.
«Οι άνθρωποι συχνά προτιμούν να χρησιμοποιούν τα θετικά συναισθήματα ως εργαλεία περισσότερο από τα αρνητικά και τείνουν να βλέπουν τα αρνητικά συναισθήματα ως ανεπιθύμητα και δυσπροσαρμοστικά», δήλωσε η Λεντς. «Η έρευνά μας προσθέτει στα αυξανόμενα στοιχεία που δείχνουν ότι ένα μείγμα θετικών και αρνητικών συναισθημάτων προάγει την ευημερία και ότι η χρήση των αρνητικών συναισθημάτων ως εργαλεία μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε ορισμένες καταστάσεις», κατέληξε η ερευνήτρια.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο «Journal of Personality and Social Psychology»,
ΠΗΓΗ: Guardian/ertnews
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος
• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις