Μείωση σε ετήσια και μηνιαία βάση κατέγραψε ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία τον Σεπτέμβριο.
Στις 137,6 μονάδες (βάση 2015=100) έφτασε ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία για τον μήνα Σεπτέμβριο 2023, σημειώνοντας μείωση 0,3% σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2023, σύμφωνα με στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα την Τρίτη η Στατιστική Υπηρεσία.
Όσον αφορά τη μεταβολή σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, παρατηρείται μείωση 2,1%, ενώ για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023, ο δείκτης σημείωσε αύξηση 6,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.
Όπως εξηγείται, ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία είναι μηνιαίος δείκτης και αποτελεί σύνθεση των επί μέρους Δεικτών Τιμών Παραγωγού Εγχώριας και Εξωτερικής Αγοράς. Σημειώνεται ότι η συλλογή των δεδομένων για τους κλάδους των μεταλλείων και λατομείων, των μεταποιητικών βιομηχανιών και της ανάκτησης υλικών γίνεται από τη Στατιστική Υπηρεσία με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο 2023 σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2023 ο δείκτης παρέμεινε σταθερός στον τομέα των μεταλλείων και λατομείων, ενώ σημείωσε αύξηση στον τομέα της παροχής νερού και ανάκτησης υλικών κατά 0,1%., ενώ στους τομείς της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και της μεταποίησης σημειώθηκε μείωση 0,8% και 0,1% αντίστοιχα.
Προστίθεται ότι όσον αφορά τις μεταβολές σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους παρατηρείται αύξηση στους τομείς των μεταλλείων και λατομείων (5,4%) και της μεταποίησης (2,7%) και μείωση στους τομείς της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος κατά 12,2% και της παροχής νερού και ανάκτησης υλικών κατά 7,5%.
Αναφέρεται ακόμη ότι στον μεταποιητικό κλάδο, τον Σεπτέμβριο 2023 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους καταγράφηκαν αυξήσεις στην παραγωγή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων (7,3%), στην κατασκευή επίπλων, άλλες μεταποιητικές δραστηριότητες και επισκευή και εγκατάσταση μηχανημάτων και εξοπλισμού (5,0%), στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών (4,2%), στην παραγωγή προϊόντων διύλισης πετρελαίου, χημικών ουσιών και προϊόντων και φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων (3,9%), στην κατασκευή ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (2,2%), ενώ σημειώθηκε μείωση στην παραγωγή βασικών μετάλλων και κατασκευή μεταλλικών προϊόντων (-5,5%) και στην κατασκευή προϊόντων από ελαστικό και πλαστικές ύλες (-0,1%).
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις