ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρική εξέταση στο σχολείο: Η ανησυχία γονέων για τα ευαίσθητα σημεία, η συγκατάθεση και οι διευκρινίσεις από την Σχολιατρική Υπηρεσία

Ιατρική εξέταση στο σχολείο: Η ανησυχία γονέων για τα ευαίσθητα σημεία, η συγκατάθεση και οι διευκρινίσεις από την Σχολιατρική Υπηρεσία

Προβληματισμοί σε μερίδα γονέων δημιουργήθηκαν μετά την αποστολή εντύπου από τις Σχολιατρικές Υπηρεσίες για ιατρικές εξετάσεις εντός σχολικού χώρου.

Παρότι εδώ και αρκετά χρόνια διενεργούνται προληπτικές ανιχνευτικές εξετάσεις στον σχολικό χώρο , εντούτοις νέοι γονείς έχουν αναστατωθεί με συγκεκριμένα σημεία που εντόπισαν στο έντυπο που τους έχει σταλθεί.

Συγκεκριμένα πρόκειται για το σημείο στο έντυπο το όποιο αφορά την δράση της Σχολιατρικής Υπηρεσίας στο σχολικό χώρο με προληπτικά ανιχνευτικά προγράμματα , δηλαδή προληπτική ιατρική εξέταση, ανάμεσα σε άλλες και στο Ουροποιογεννητικό σύστημα των παιδιών.

To ThemaΟnline προέβηκε σε έρευνα για όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την συγκατάθεση τους, στο ερωτηματολόγιο των Σχολιατρικών Υπηρεσιών για την ιατρική εξέταση στο ιατρείο του σχολείου.

Η εξέταση στο ουροποιογεννητικό σύστημα που προκάλεσε ανησυχία

Ερωτήματα και προβληματισμοί δημιουργήθηκαν σε μερίδα γονέων, οι οποίοι επικοινώνησαν με το ThemaOnline , θέλοντας να δημοσιοποιήσουν τις ανησυχίες τους, όσον αφορά συγκεκριμένη προληπτική εξέταση στο ουροποιογεννητικό σύστημα των παιδιών τους, η οποία αναγράφεται ανάμεσα σε άλλες εξετάσεις, στο έντυπο Ερωτηματολόγιο της Σχολιατρικής Υπηρεσίας για Δημοτική και Μέση/Τεχνική Εκπαίδευση.

Η ανησυχία των γονέων προκύπτει από δυο σημεία στο Έντυπο. Το ένα αφορά ότι η συγκατάθεση στο έντυπο έχει μόνο μια επιλογή δηλαδή να δίνεται για όλες τις εξετάσεις και όχι για κάθε μια ξεχωριστά.

Οι εξετάσεις που αναγράφονται στο έντυπο είναι οι εξής: 

Ανασκόπηση ανά σύστημα:

  • Γενικά ( βάρος, ύψος, αδυναμία, ωχρότητα, μέτρηση αρτηριακής πίεσης κτλ)
    Επισκόπηση δέρματος ( καδέ κηλίδες, λευκές κηλίδες, έκζεμα κτλ)
  • Στοματική κοιλότητα
  • Οφθαλμοί
  • Καρδιαγγειακό σύστημα ( πχ για παρουσία φυσήματος και αρρυθμίας
  • Αναπνευστικό σύστημα
  • Κοιλιακή χώρα
  • Ουροποιογεννητικό σύστημα πχ των αγοριών για αποκλεισμό κρυψαρχίας, φίμωης, κιρσοκήλης και των κοριτσιών για πρόωρη ήβη
  • Μυοσκελετικό σύστημα ( πχ έλεγχος σπονδυλικής στήλης για ύπαρξη σκολίωσης)

Σύμφωνα με γονείς, θα έπρεπε να υπάρχει για κάθε είδους εξέταση ξεχωριστή δυνατότητα επιλογής «Εγκρίνω» και «Δεν εγκρίνω». Καθώς όπως εξήγησαν στο ThemaOnline μπορεί οι γονείς να εγκρίνουν να γίνει εξέταση στο παιδί τους πχ για το αναπνευστικό σύστημα , όμως να μην εγκρίνουν να γίνει εξέταση στο παιδί τους για κάποια άλλα σημεία του σώματος του πχ Ουροποιογεννητικό σύστημα.

 

Το δεύτερο ζήτημα ανησυχίας, ήταν ότι δεν αναγράφεται εαν μπορούν να είναι παρόντες κατά την διαρκεια της εξέτασης του παιδιού τους και πως θα γίνεται η εξέταση στο Ουροποιογεννητικό σύστημα.

Μετά από έρευνα του ThemaOnline και επικοινωνία με την Σχολιατρική Υπηρεσία, απαντήθηκαν τα ερωτήματα και οι προβληματισμοί των γονέων τα οποία επεξηγούνται στις πιο κάτω παραγράφους.

Η Σχολιατρική Υπηρεσία διευκρίνισε όπως αναγράφεται και στο έντυπο ότι η «Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου της Σχολιατρικής Υπηρεσίας είναι προαιρετική και έχει σκοπό την πρόληψη και την διασφάλιση της Υγείας του Μαθητή στον σχολικό περιβάλλον. Μέσα από το ερωτηματολόγιο γνωστοποιούνται όλες οι δράσεις της Σχολιατρικής Υπηρεσίας και ζητείται η συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων για την διενέργεια των προληπτικών ανιχνευτικών προγραμμάτων»

Πως γίνεται η εξέταση στο Ουροποιογεννητικό σύστημα και γιατί

Σύμφωνα με την Σχολιατρική Υπηρεσία η ιατρική εξέταση στο ιατρείο του σχολείου γίνεται όπως την ιατρική εξέταση στο ιατρείο του Παιδιάτρου/Προσωπικού Ιατρού κάθε παιδιού. Η ιατρική εξέταση διενεργείται από τον Σχολίατρο παρουσία πάντα Επισκέπτη/τρια Υγείας.

«Τα έξω γεννητικά όργανα εξετάζονται στα αγόρια για τον αποκλεισμό κρυψορχίας, φίμωσης, κήλης, πρώιμης ήβης κ.λ.π. Στα κορίτσια κατά την διάρκεια της ψηλάφησης των μηριαίων σφύξεων, γίνεται μία απλή επισκόπηση για την παρουσία τρίχωσης στο εφηβαίο, ώστε να αποκλειστεί η πρώιμη ή καθυστερημένη ήβη».

Συγκατάθεση γονιών - Παρόντες ή όχι οι γονείς κατά την ιατρική εξέταση στο σχολείο;

Όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο το σχολείο θα πρέπει να προβαίνει στην έγκαιρη και γραπτή ενημέρωση των γονέων/ κηδεμόνων για τις προληπτικές εξετάσεις, στις οποίες θα υποβληθούν τα παιδιά από τους/τις Λειτουργούς Υγείας (Σχολιατρική Υπηρεσία, Οδοντιατρικές Υπηρεσίες). Μόνο οι μαθητές,  οι γονείς των οποίων έχουν δώσει τη γραπτή συγκατάθεσή τους μπορούν να υποβληθούν σε οποιαδήποτε εξέταση.

Πριν από την διενέργεια των προληπτικών ανιχνευτικών προγραμμάτων, οι γονείς ενημερώνονται ξανά μέσω της Διεύθυνσης του σχολείου για την ακριβή ημέρα και ώρα που θα διεξαχθεί το πρόγραμμα.

«Σε αυτό το έντυπο ενημέρωσης γίνεται σαφές στους γονείς ότι είναι ευπρόσδεκτοι να παρευρεθούν μαζί με το παιδί τους σε όποιο ανιχνευτικό πρόγραμμα επιθυμούν συμπεριλαμβανομένου και της ιατρικής εξέτασης. Επίσης μπορούν να επιλέξουν τα ανιχνευτικά προγράμματα στα οποία επιθυμούν να συμμετέχουν τα παιδιά τους».

Η Σχολιαστρική Υπηρεσία τονίζει μέσα από το ThemaOnline ότι οι γονείς μπορούν να επιλέξουν πιο σύστημα του σώματος του παιδιού τους θέλουν να εξετασθεί ή όχι κατά την διάρκεια της ιατρικής εξέτασης.

Επίσης οι γονείς με ένα υποσημείωμα  (μαζί με την επιστροφή του ερωτηματολογίου, κλειστό στο συνοδευτικό φάκελο και μέσω της Διεύθυνσης του σχολείου ή του εντύπου ενημέρωσης ), θα πρέπει να ενημερώσουν τους Λειτουργους της Σχολιατρικής Υπηρεσίας, ότι π.χ. κατά την διάρκεια της ιατρικής εξέτασης να μην εξετασθούν τα έξω γεννητικά όργανα στο παιδί τους.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι η ιατρική εξέταση στο σχολείο πραγματοποιείται μετά και από την συναίνεση του ίδιου ο μαθητής/τριας, ακόμα και αν υπάρχει συγκατάθεση από τον γονέα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Όπως σε όλα τα προβλήματα, έτσι και η αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και βίας χρειάζεται συλλογικότητα και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση δεν παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο αλλά προχωρά με πρακτικές και ουσιαστικές δράσεις.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top