Η διάρκεια της θητείας του και οι αρμοδιότητες του πρέπει να είναι περιορισμένες δήλωσε ο πρώην διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής πλευράς, Οσμάν Ερτούγ για το θέμα του διορισμού απεσταλμένου του ΟΗΕ στην Κύπρο.
Σε δηλώσεις του στην Kıbrıs TV, o Ερτούγ κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις στο θέμα αυτό, στοχεύοντας, όπως ανέφερε, να «ευνοήσει τη δική της πλευρά στο θέμα του διορισμού απεσταλμένου».
Σημειώνοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει τρεις προσδοκίες από τον απεσταλμένο που θα διοριστεί, ο Ερτούγ δήλωσε ότι αυτά που ζητά η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι τα εξής: «Πρώτον, να είναι προσωπικός απεσταλμένος, δηλαδή, να είναι υπόλογος στον ΓΓ και όχι στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δεύτερο, να διοριστεί για περιορισμένο χρονικό διάστημα και τρίτον, να διοριστεί με περιορισμένη εντολή».
«Να δοθούν περιορισμένες αρμοδιότητες στον απεσταλμένο»
Εκφράζοντας την άποψη ότι οι αρμοδιότητες που θα δοθούν στον απεσταλμένο θα πρέπει να είναι περιορισμένες, ο Ερτούγ υποστήριξε ότι η αρμοδιότητα που δοθεί στον απεσταλμένο πρέπει να είναι μόνο να εξετάσει κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος ανάμεσα στις πλευρές για να αρχίσουν επίσημες συνομιλίες.
Ο Ερτούγ εξέφρασε την άποψη ότι δεν χρειάζεται να διοριστεί ειδικός απεσταλμένος, υποστηρίζοντας ότι είναι δύσκολο να δημιουργηθεί κοινό έδαφος. «Εμείς άλλωστε πέρσι είχαμε πει ότι αποδεχόμαστε κάθε εξέταση. Η ελληνοκυπριακή πλευρά το απέρριψε», ισχυρίστηκε προσθέτοντας ότι δεν θα επηρεάσει τίποτα ο διορισμός απεσταλμένου χωρίς να υπάρχει βάση για λύση και σε ένα περιβάλλον που είναι φανερή η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς.
Σημειώνοντας ότι πρέπει να είναι περιορισμένες οι αρμοδιότητες του απεσταλμένου, ο Ερτούγ υποστήριξε ότι αυτός ο απεσταλμένος «θα εξετάσει μόνο αν υπάρχει κοινό έδαφος για έναρξη επίσημων συνομιλιών ανάμεσα στις δύο πλευρές».
Υποστηρίζοντας ότι δεν χρειάζεται ειδικός απεσταλμένος, ο Ερτούγ είπε: «Κατά την γνώμη μου, δεν χρειάζεται, όμως υπάρχει μια απαίτηση από την διεθνή κοινότητα. Εμείς ούτως ή άλλως είχαμε πει πέρσι ότι θα αποδεχόμασταν κάθε εξέταση. Η ελληνοκυπριακή πλευρά το απέρριψε αυτό».
«Δεν είναι υγιής η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς»
Αναφερόμενος στο θέμα του δρόμου Πύλας-Άρσους, ο Ερτούγ υποστήριξε ότι παρόλο ότι πρόκειται για ένα ανθρωπιστικό έργο, όπως υποστήριξε, εντούτοις το ζήτημα έχει μετατραπεί σε πολιτική διαμάχη.
«Η ελληνοκυπριακή πλευρά, έχει δώσει πολιτικές διαστάσεις και έχει πολιτικοποιήσει αυτό το ανθρωπιστικό θέμα, όπως έχει κάνει και με άλλα ανθρωπιστικά θέματα. Αυτό δεν είναι καθόλου υγιές», υποστήριξε.
«Δεν νομίζω ότι κάποιος λογικός άνθρωπος θα αποδεχόταν αυτό το καθήκον»
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις ότι μαζί με το θέμα του απεσταλμένου υπάρχει και η εντύπωση ότι θα «υπάρξει και κινητικότητα στο Κυπριακό», ο Ερτούγ υποστήριξε ότι πάντοτε λέγεται ότι θα υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί να το μεταφέρει αυτό «σε ένα σημείο που ξεπερνά τον σκοπό του», όπως υποστήριξε. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι ο ίδιος δεν νομίζει ότι κάποιος λογικός άνθρωπος θα αποδεχόταν αυτό το καθήκον.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις