Για χρόνια, οι κυβερνήσεις με επικεφαλής τον Βενιαμίν Νετανιάχου ακολουθούσαν μια προσέγγιση ώστε να μοιράζεται η εξουσία μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης αποδυναμώνοντας τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς που ήταν πιο μετριοπαθής και φαινόταν να επιδιώκει την λύση με αναγνώριση του Ισραήλ και του δικού του κράτους.
Βασική αντίληψη του Νετανιάχου ήταν να εμποδιστεί ο Αμπάς – ή οποιοσδήποτε άλλος στην κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής της Δυτικής Όχθης – να προχωρήσει προς την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους.
Έτσι, παρείχε διευκολύνσεις στην σκληροπηρυνική Χαμάς η οποία κοντολογίς δυνάμωνε απέναντι στον Αμπάς και χωρίς να το αντιλαμβάνεται ο Νετανιάχου και απέναντι στο Ισραήλ.
Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Αβιράμα Γκολάν δήλωσε στο «Βήμα της Κυριακής» ότι «ο Νετανιάχου ήθελε να αποδυναμώσει την Παλιστινιακή Αρχή και έδινε πολλά χρήματα στην Χαμάς. Νόμιζε ότι με αυτόν τον τρόπο θα την είχε στο τσεπάκι του».
Υπό αυτό το πρίσμα μπορεί να δοθεί μία – από τις πολλές – εξήγηση γιατί το ισραηλινό κράτος πιάστηκε στον ύπνο το πρωί του Σαββάτου της 7ης Οκτωβρίου.
Πως χρηματοδοτούσε την Χαμάς ο Νετανιάχου
Οι άδειες εργασίας στο Ισραήλ σε Παλαιστίνιους από τη λωρίδα της Γάζας ήταν ένα από τα κλειδιά αυτής της στρατηγικής.
Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι θεωρούσαν ότι αυτές οι άδειες, οι οποίες επιτρέπουν στους εργάτες της Γάζας να κερδίζουν υψηλότερους μισθούς από ό,τι θα κέρδιζαν μέσα στον θύλακα, ήταν ένα ισχυρό εργαλείο για τη διατήρηση της ηρεμίας.
Προς το τέλος της πέμπτης κυβέρνησης Νετανιάχου, το 2021, εκδόθηκαν περίπου 2.000-3.000 άδειες εργασίας σε κατοίκους της Γάζας. Ο αριθμός αυτός σκαρφάλωσε στις 5.000 και, κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπένετ-Λαπίντ, αυξήθηκε απότομα στις 10.000. Το 2023 ο Νετανιάχου τις αύξησε σε 20.000. Έτσι το Ισραήλ διατήρησε τη ροή χρημάτων στη Γάζα, πράγμα που σήμαινε τρόφιμα για τις οικογένειες και τη δυνατότητα αγοράς βασικών προϊόντων.
Όσοι αντιτίθενται σε παλαιστινιακό κράτος πρέπει να υποστηρίζουν την μεταφορά κεφαλαίων στη Γάζα, έλεγε ο Νετανιάχου
Οι βαλίτσες από το Κατάρ
Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ επιτρέπει από το 2018 την είσοδο βαλιτσών με εκατομμύρια μετρητά από το Κατάρ στη Γάζα μέσω των συνοριακών εισόδων, όπως γράφουν οι Times of Israel, προκειμένου να διατηρήσει την εύθραυστη κατάπαυση του πυρός με τους επικεφαλής της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ, ο Νετανιάχου σε συνεδρίαση της παράταξης του Λικούντ στις αρχές του 2019, ανέφερε ότι όσοι αντιτίθενται σε ένα παλαιστινιακό κράτος θα πρέπει να υποστηρίξουν τη μεταφορά κεφαλαίων στη Γάζα, επειδή η διατήρηση του διαχωρισμού μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Όχθη και της Χαμάς στη Γάζα θα εμπόδιζε την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.
Μάλιστα, ο Νετανιάχου υποστήριζε ότι ελέγχει τη ροή των χρημάτων και πάνε σε ανθρωπιστικές δράσεις. Όμως, φαίνεται ότι πήγαιναν για εξοπλισμό και ενδυνάμωση του πολεμικού σκέλους της Χαμάς.
Άλλωστε, όπως γράφει η Tal Schneider στους Times of Israel, την επομένη της επίθεσης της Χαμάς, ο ακροδεξιός Bezalel Smotrich, νυν υπουργός Οικονομικών και αρχηγός του κόμματος του Θρησκευτικού Σιωνισμού (Religious Zionism) , το 2015 περιγράφοντας την ισραηλινή πολιτική θεωρούσε την Παλαιστινιακή Αρχή ως βάρος και τη Χαμάς ως πλεονέκτημα.
ΠΗΓΗ: In.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις