ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πέφτουν σαν… βροχή τα αιτήματα προς την ΑΗΚ για κλάδεμα - Οι κίνδυνοι που «κρύβουν» τα εναέρια καλώδια

Πέφτουν σαν… βροχή τα αιτήματα προς την ΑΗΚ για κλάδεμα - Οι κίνδυνοι που «κρύβουν» τα εναέρια καλώδια

Ποικίλα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση προκαλούν τα ακλάδευτα ψηλά δέντρα στην Κύπρο, ιδιαίτερα όταν ο καιρός παρουσιάζει σκαμπανεβάσματα και επικρατούν δυνατοί άνεμοι.

Όταν τα κλαδιά μπλέκονται στα καλώδια παρουσιάζονται βλάβες στο δίκτυο της ΑΗΚ, ενώ σε μερικές περιπτώσεις ελλοχεύει ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

To ThemaOnline επικοινώνησε με την εκπρόσωπο Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, με σκοπό να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινήσεις για τους πολίτες που θέλουν να κάνουν αίτηση για κλαδέματα ή έχουν αιτηθεί και περιμένουν τη σειρά τους.

«Υπάρχουν εναέρια καλώδια για τη διανομή και τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως σε μεγάλες αποστάσεις. Σε καμιά χώρα του κόσμου δεν είναι όλα υπόγεια. Υπάρχουν υπόγεια κυρίως στα κέντρα των πόλεων, αλλά δυστυχώς πρέπει να γίνονται και εναέρια.

Το τι κάνει η ΑΗΚ κάθε μέρα είναι προγραμματισμένες διακοπές που δίνεται από πριν ειδοποίηση στους κατοίκους. Μάλιστα, αυτό γίνεται 48 ώρες πριν. Εκεί θα καταγραφούν προβλήματα, θα γίνουν επιδιορθώσεις και κλάδεμα δέντρων. Γίνεται ακόμη και καθαρισμός ξηρής βλάστησης κάτω από τους μετασχηματιστές όπου υπάρχει κίνδυνος να σπινθηρίσει κάτι και να προκληθεί πυρκαγιά», ανέφερε αρχικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΑΗΚ έχει να καλύψει 16.500 χιλιόμετρα καλώδια δικτύου χαμηλής και μέσης τάσης. Κάθε χρόνο γίνεται προγραμματισμένος έλεγχος από τον οργανισμό έτσι ώστε να μην προκύπτουν περισσότερα προβλήματα.

«Όχι μόνο να φυτεύεις δέντρα αλλά και να τα φροντίζεις»

Αναφορικά με τις ευθύνες που προκύπτουν όταν φυτεύεται ένα δέντρο η κα. Παπαδοπούλου σημείωσε ότι «ο κάθε ιδιώτης πρέπει να φροντίζει τη βλάστησή του. Να μην φτάνουν στο σημείο να μπλέκονται στις γραμμές της ΑΗΚ. Όταν υπάρχουν δέντρα που μπλέκονται ακόμα και σε γειτονικό σπίτι που εγκαταλελειμμένο για παράδειγμα θα το φροντίσουμε για την ασφάλεια του ίδιου.

Είναι καλό να υπάρχει μια κοινή συνεργασία, μια προσπάθεια, να κλαδεύουν τα δέντρα, να φροντίζουν τη βλάστησή τους και να μην περιμένουν πάντα από την ΑΗΚ να πάει να κλαδέψει. Καλά είναι να υπάρχει προγραμματισμός από όλους τους εμπλεκόμενους. Όχι μόνο να φυτεύεις δέντρα, αλλά να τα φροντίζεις κιόλας. Όταν όμως υπάρχουν δέντρα που έχουν μεγαλώσει τόσο πολύ και μπλέχτηκαν σε γραμμές ή καλώδια, οπωσδήποτε θα ειδοποιήσει ο ιδιώτης για να πάει το συνεργείο μας».

Τα αιτήματα για κλάδεμα που πέφτουν… βροχή και η ευθύνη των τοπικών Αρχών

Επί ποδός βρίσκονται καθημερινά τα συνεργεία της ΑΗΚ, αφού προκύπτουν συνεχώς νέα αιτήματα για κλαδέματα από τους πολίτες.

Όπως εξήγησε η κα. Παπαδοπούλου «είναι πάρα πολλά τα αιτήματα καθημερινά για κλαδέματα γιατί δεν φροντίζουν όλοι οι ιδιώτες τη βλάστησή τους. Ειδικά τον χειμώνα όταν αρχίσει να φυσά μπλέκονται κλαδιά μέσα στα καλώδιά μας. Οι πρώτες διακοπές που παρατηρούνται είναι από αυτές τις περιπτώσεις. Θέλουμε εμείς να γίνεται το κλάδεμα. Οι άνθρωποι οι δικοί μας είναι τεχνικό προσωπικό, δεν είναι επαγγελματίες κηπουροί για αυτό και δεν μπορούν να κάνουν περιποίηση».

Παράλληλα τόνισε πως «οι τοπικές Αρχές οφείλουν να φροντίζουν τα δέντρα που φυτεύουν στα δημόσια πεζοδρόμια. Αν δεν είναι δέντρα που δεν πλησιάζουν ή βρίσκονται μέσα σε ηλεκτροφόρα καλώδια δεν πρόκειται να πάει η ΑΗΚ να κλαδέψει. Ορισμένα δημαρχεία και κοινοτικά συμβούλια θέλουν πληρωμή για να μαζέψουν τα κλαδεμένα και δεν δέχονται. Δεν είναι δουλειά της ΑΗΚ να τα μαζεύουμε. Σε κάποιες περιπτώσεις τα μαζεύει μόνος του ο ιδιώτης ή πληρώνει το δημαρχείο για να τα μαζέψει».

Πού να αποταθούν οι πολίτες για να εξυπηρετηθούν  

Υπάρχουν τρεις τρόποι με τους οποίους το κοινό μπορεί να καταθέσει αίτημα για κλάδεμα στην ΑΗΚ.

«Όταν κάνεις αίτηση στην ΑΗΚ σου δίνεται ένας αριθμός αναφοράς και παίρνεις σειρά προτεραιότητας. Εκτός από το 1800 που μπορεί να τηλεφωνήσει κάποιος για να αποταθεί για κλαδέματα, μπορεί να κατεβάσει στο κινητό την εφαρμογή του EAC mobile app. Είναι η εφαρμογή που έχουμε για κινητά τηλέφωνα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για κλαδέματα ή για οδικό φωτισμό. Παράλληλα η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει πολύ εύκολα μέσω της ιστοσελίδας μας www.eac.com.cy.

Σκοπός είναι η ασφάλεια του κόσμου και των κατοίκων σε όλες τις περιοχές, αφού δεν πρέπει να μπλέκονται δέντρα μέσα στα καλώδιά μας», ήταν το καταληκτικό σχόλιο της Χριστίνας Παπαδοπούλου.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top