Με το αδιέξοδο επί του πεδίου να συνεχίζεται και με μόνη ορατή προοπτική να είναι η κλιμάκωση , η αγωνία του διεθνούς παράγοντα, είναι ο κίνδυνος εμπλοκής στην σύγκρουση και του Ιράν που θα οδηγούσε σε γενικευμένη σύγκρουση στην περιοχή.
Η Τεχεράνη έχει προσπαθήσει τις τελευταίες ημέρες να αποσείσει τις ευθύνες που της καταλογίζονται για καθοδήγηση της Χαμάς και ενίσχυση της ώστε να μπορέσει να εκτελέσει την αιφνιδιαστική επίθεση εναντίον το Ισραήλ .Χωρίς αυτό βεβαίως να αλλάζει καθόλου την στάση της που εκφράσθηκε με επίσημη υποστήριξη στην Χαμάς και καταδίκη του Ισραήλ.
Όπως εκτιμάται πάντως μόνο μια αλυσιδωτή αντίδραση , με χερσαία επίθεση του Ισραήλ στην Γάζα , επίθεση αντιπερισπασμού από την Χεζμπολάχ από το έδαφος του Λιβάνου και στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ, θα μπορούσε να προκαλέσει εμπλοκή έστω και σε περιορισμένη κλίμακα αρχικά από την Τεχεράνη.
Διότι ο Λίβανος και η Χεζμπολάχ (που έχει και ισχυρότατη πολιτική επιρροή στην χώρα) αποτελούν κρίσιμο παζλ στην στρατηγική που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια η Τεχεράνη για επέκταση της επιρροής της μέχρι την Μεσόγειο και δημιουργία προγεφυρωμάτων στην Μ. Ανατολή προκειμένου να ασκεί πίεση πότε στο Ισραήλ ,πότε στο Ιράκ ,πότε στην Σαουδική Αραβία.
Η μετακίνηση της μονάδας κρούσης του 6ου Αμερικανικού Στόλου έξω από τα νερά του Ισραήλ και οι πληροφορίες για μεταστάθμευση αμερικανικών F15 στην Ιορδανία δεν αφορούν βεβαίως την αντιμετώπιση της Χαμάς αλλά λειτουργούν αποτρεπτικά για μια παρέμβαση του Ιράν. Όμως όλοι αντιλαμβάνονται ότι μια ευθεία εμπλοκή της Τεχεράνης για στήριξη της Χεζμπολάχ ή του καθεστώτος Άσαντ και η επιλογή για κτύπημα εναντίον ιρανικών στόχων θα προκαλέσει γενικευμένη ανάφλεξη στην περιοχή ,με το Ισραήλ αλλά και αμερικανικές δυνάμεις στην Βόρεια Συρία στο Ιράκ και σε ολόκληρη την περιοχή να βρίσκονται στο στόχαστρο του πυραυλικού οπλοστασίου της Τεχεράνης.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι επιθυμητό από κανέναν εκτός ίσως των γερακιών στο Τελ Αβιβ, καθώς ούτε οι ΗΠΑ φαίνεται να έχουν συμβιβασθεί με την ιδέα της στρατιωτικής αντιπαράθεσης με την Τεχεράνη, που αναμφισβήτητα θα οδηγούσε και στο άνοιγμα ενός νέου μετώπου με την Ρωσία.
Εκ των πραγμάτων βεβαίως μια επίθεση του Ισραήλ εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο δεν έχει σχέση με τις επιθέσεις στην Γάζα καθώς θα αφορά επίθεση εναντίον ανεξάρτητου κράτους του οποίου η ενότητα και επιβίωση κρέμεται από μια «κλωστή», ενώ ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον αποθηκών ιρανικών όπλων στο έδαφος της Συρίας θα προκαλέσει την ενεργοποίηση του πυραυλικού συστήματος της Δαμασκού, στο πλευρό της οποίας βρίσκονται πολλοί μαχητές της Χεζμπολάχ.
Έτσι, η υπόθεση της ιρανικής εμπλοκής είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο. Η Χεζμπολάχ εφόσον ανοίξει μέτωπο με το Ισραήλ θα δοκιμάσει τις αντοχές και των Αμερικάνων που έχουν στρατηγική δέσμευση για την ασφάλεια του Ισραήλ. Μια σύγκρουση τέτοια όμως αν και στρατηγικά θα εξυπηρετούσε και τις σουνιτικές χώρες του Κόλπου (εκτός Κατάρ) αυτή την στιγμή δεν είναι επιθυμητή από κανέναν λόγω των απρόβλεπτων διαστάσεων που θα μπορούσε να πάρει αλλά και των τεράστιων συνέπειών που θα είχε για την οικονομία της Δύσης.
Τις επόμενες ώρες όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Ισραήλ και στα σύνορα του με τον Λίβανο, καθώς εκεί μπορεί να υπάρξει η θρυαλλίδα για μια πολύ επικίνδυνη σύγκρουση που θα απειλήσει ευθέως την ευρύτερη περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα.
ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις