Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού εξέφρασε την Τρίτη ανησυχίες για την επιβολή πράσινης φορολογίας από τις αρχές του 2024, προκειμένου η Κύπρος να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της που απορρέουν από την πράσινη μετάβαση και το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το Υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε συνεννόηση με τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα για την ετοιμασία των σχετικών νομοσχεδίων.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Περιβαλλοντικό τέλος στα καύσιμα - Πότε θα επιβληθεί και ποιος ο σχεδιασμός για αντισταθμιστικά μέτρα
Εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών, η Ανώτερη Λειτουργός ΦΠΑ Νάγια Συμεωνίδου ανέφερε ότι η πράσινη φορολογία έρχεται να αντιμετωπίσει αδυναμίες στη διαχείριση αποβλήτων και υδάτινων πόρων καθώς και στην κλιματική αλλαγή. Σημείωσε ότι η Κύπρος είναι ανάμεσα στα τρία μέλη της ΕΕ με τις υψηλότερες εκπομπές θερμοκηπίου που αγγίζουν το 11,6% όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι γύρω στο 8%. Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην εκπόνηση μελέτης για σχεδιασμό και εφαρμογή της πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης, που αποτελεί ορόσημο και στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Ανέφερε ακόμα ότι έχει ήδη γίνει διαβούλευση μεταξύ κυβερνητικών φορέων και ιδιωτικού τομέα. Το Υπουργείο σημείωσε βρίσκεται σε διαβούλευση με τα αρμόδια τμήματα Υπουργείων για να συνταχθούν τα νομοσχέδια και να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση. Ήδη όπως είπε, έχουν παρουσιαστεί οι βασικές επιπτώσεις αυτής της μεταρρύθμισης. Αν εκπονηθεί, όπως είπε, η μεταρρύθμιση με βάση τις εισηγήσεις αναμένεται ότι θα έχει συνεισφορά 12% στη μείωση των ρύπων.
Σημείωσε ακόμα ότι το 49% των ρύπων προέρχεται από τον τομέα των μεταφορών. Η φορολογία που θα επιβληθεί, όπως ανέφερε, θα είναι για τη διαχείριση των εκπομπών άνθρακα για τη διαχείριση των αποβλήτων και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Η κα. Συμεωνίδου διευκρίνισε ότι η πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση εισήχθη για να αλλάξουν οι πολίτες περιβαλλοντικές συνήθειες και όχι για να επιβαρυνθούν με επιπλέον φορολογίες. Σημείωσε ότι η εφαρμογή θα είναι σταδιακή από το 2023 μέχρι το 2030. Τόνισε ότι θα σχεδιαστούν αντισταθμιστικά μέτρα με βάση την μελέτη του Πανεπιστημίου Κύπρου για την ουδέτερη πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση για τις ομάδες πληθυσμού που επηρεάζονται από τα τέλη αυτά.
Σημείωσε ότι με βάση τα ορόσημα στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας η εφαρμογή της πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης θα πρέπει να εισαχθεί αρχές του 2024.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπή Κυριάκος Χατζηγιάννης διερωτήθηκε αν είναι στις αντοχές του Κύπριου πολίτη η επιβολή άλλης μια φορολογίας στο όνομα της πράσινης μετάβασης χωρίς να υπάρχει αποτέλεσμα ως προς την εκπλήρωση των στόχων της πράσινης μετάβασης. Εξέφρασε λύπη γιατί όπως είπε η Κύπρος υστερεί πολύ από τους στόχος με συνέπεια την επιβάρυνση του Κύπριου φορολογούμενου είτε με ρύπους είτε με αυξημένες τιμές σε προϊόντα που απορρέουν από το κόστος της ενέργειας.
Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί η εκτελεστική εξουσία να τους πείσει ότι οι προθέσεις να επιβάλει την πράσινη φορολογία θα δώσουν και το αντίστοιχο αποτέλεσμα. Ανέφερε ακόμα ότι δημιουργήθηκαν Ταμεία όπως αυτό των ΑΠΕ και Εξοικονόμησης Ενέργειας για να συνδράμουν στην επίτευξη του στόχου και αντ’ αυτού δεν έγινε τίποτε κατορθωτό όσον αφορά τους ρύπους και τους δείκτες που έχουν να κάνουν με την πράσινη φορολογία.
Είπε ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει με αυτό τον υπεραπλουστευμένο τρόπο και ότι η πράσινη φορολογία θα πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο της ευρύτερης φορολογικής μεταρρύθμισης και να μελετηθούν οι συνέπειες για την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας. Πρόσθεσε ότι όποια φορολογία επιβληθεί θα πρέπει να είναι προς την εκπλήρωση των στόχων να μην πληρώνουμε ρύπους και με στόχο την αειφορία της οικονομίας.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι εδώ και χρόνια θα έπρεπε να τεθεί το θέμα για μια ξεχωριστή νησιώτικη ευρωπαϊκή πολιτική σε όλα τα θέματα συμπεριλαμβανομένης και της πράσινης μετάβασης. Εξέφρασε την άποψη ότι η πράσινη μετάβαση είναι «ένα ακόμα εργαλείο από τους Βόρειους για να κτυπήσουν τον πληθωρισμό». Εκτίμησε ακόμα ότι η Κύπρος δεν θα αποκτήσει ποτέ αξιόπιστες δημόσιες μεταφορές αφού οι πόλεις της δεν σχεδιάστηκαν με τρόπο που να μπορούν να υποστηρίξουν δημόσια μέσα μεταφοράς. Πρόσθεσε ότι τα εκατομμύρια που δίνονται για τα άδεια λεωφορεία θα μπορούσαν να δοθούν αλλού ώστε να πάρουν ανάσα τα νοικοκυριά στην καθημερινότητά τους.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι την ώρα που οι πολίτες πληρώνουν το πιο ακριβό ρεύμα στην ΕΕ, πανάκριβα καύσιμα κίνησης και 300 εκ. ευρώ σε ρύπους το χρόνο, ενώ αυξάνεται το κόστος των αγαθών πρώτης ανάγκης και τα δανειστικά επιτόκια, η Κυβέρνηση επιλέγει να επιβάλει τη λεγόμενη πράσινη φορολογία. Έκανε έκκληση να έρθει ο Υπουργός Οικονομικών στην Επιτροπή, ώστε να συζητηθεί αυτό το πολύ σοβαρό θέμα. Αναφερόμενος στον στόχο για μείωση των ρύπων στις μεταφορές, ανέφερε ότι δεν έγιναν σημαντικές βελτιώσεις από την προηγούμενη Κυβέρνηση με αποτέλεσμα να επίκειται πρόστιμο από την ΕΕ παράλληλα με το επιπλέον κόστος που καταβάλουν οι πολίτες. Είπε ότι θα πρέπει το Υπουργείο Οικονομικών να ζητήσει από την ΕΕ την αναστολή της επιβολής της πράσινης φορολογίας, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που αντιμετωπίζει η Κύπρος ως νησί, ημικαταεχόμενο και χωρίς δημόσιες συγκοινωνίες. Επίσης την κάλεσε να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να βοηθήσει τον κόσμο να προχωρήσει στην πράσινη μετάβαση με τη δημιουργία και των κατάλληλων υποδομών.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης, μιλώντας στην Επιτροπή ανέφερε ότι δεν επιβάλλεται ξαφνικά αυτή η πράσινη φορολογία και είναι γνωστό εδώ και κάποια χρόνια ότι η πράσινη μετάβαση που είναι στόχος της ΕΕ θα έχει τεράστιο κόστος. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ενημερωθεί η κοινωνία για το κόστος που έρχεται. Έκανε έκκληση στην Κυβέρνηση να δημιουργήσει τις συνθήκες και υποδομές ώστε να αλλάξουν οι πολίτες περιβαλλοντικές συνήθειες.
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους ανέφερε ότι πλέον οι ώμοι του φορολογούμενου πολίτη δεν μπορούν να βαστάξουν άλλες φορολογίες και πρέπει μέσα από μια γενικότερη φορολογική μεταρρύθμιση η επιβάρυνση στους πολίτες να είναι μηδενική μέσα από τη μετάβαση στην πράσινη φορολογία. Εισηγήθηκε όπως η αγορά ηλεκτρικών οχημάτων από τις επιχειρήσεις να μπορέσει να λειτουργήσει με τέτοιο τρόπο ώστε να απολαμβάνουν επιστροφής ΦΠΑ και έκπτωσης στα έξοδα που γίνονται. Αυτό είπε είναι ένα κίνητρο για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων για να καλύψουμε τους στόχους μας.
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης ανέφερε μιλώντας στην Επιτροπή ότι οι κυβερνήσεις δεν αντιμετώπισαν εγκαίρως τα χρονοδιαγράμματα σε σχέση με τους περιβαλλοντικούς στόχος με αποτέλεσμα να μετακυληουνί το κόστος στους πολίτες. Στο σημείο που είμαστε, ανέφερε, το κόστος δεν είναι ελεγχόμενο, και οι πολίτες πληρώνουν τις αμαρτίες των εκάστοτε κυβερνήσεων. Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τα δικά της λάθη, θα πρέπει να καταστήσει το κόστος για την πράσινη μετάβαση όσο το δυνατό πιο ελεγχόμενο ώστε να επιβιώσουν τα νοικοκυριά, ενώ θα πρέπει να ζητηθούν κάποιες εξαιρέσεις.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έρχονται διακοπές ρεύματος λόγω εργασιών - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν και πότε
• Αύξηση στα παράπονα καταναλωτών – Τι αφορούσαν τα περισσότερα και η σύγκριση με την περσινή χρονιά
• «Έφυγε» η Μάρω Καδή - Πότε θα γίνει η κηδεία και η παράκληση της οικογένειας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις