Αυστηρότερα έχουν γίνει πλέον τα κριτήρια που χρειάζεται να πληροί κάποιος, ούτως ώστε να μπορέσει να εγκριθεί για δάνειο από την τράπεζα, είτε αυτό αφορά αγορά σπιτιού, είτε αγορά αυτοκινήτου, είτε προσωπικό δάνειο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε προηγούμενα χρόνια το να κάνεις αίτηση για δάνειο ήταν μια πιο εύκολη διαδικασία η οποία, από ένα σημείο και μετά, έπρεπε να αλλάξει. Μην ξεχνάμε μάλιστα και το σκάνδαλο με τον Συνεργατισμό όπου, σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις, έδωσε δάνεια μέχρι και σε αποβιώσαντες με πλαστογραφία εγγράφων και στοιχείων. Φυσικά, αυτό όπως και άλλα περιστατικά, ήταν ανάμεσα στις πολλές υποθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, μετά το κλείσιμο της Συνεργατικής.
Τόσο περιπτώσεις όπως τις πιο πάνω, όσο και το γεγονός ότι πολλά δάνεια έχουν καταλήξει Μη Εξυπηρετούμενα (ΜΕΔ), με αποτέλεσμα οι τράπεζες να προχωρούν σε κποιήσεις κατοικιών και πλειστηριασμούς αυτοκινήτων, ανάγκασαν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αλλάξουν τόσο τα συστήματά τους, όσο και τα κριτήριά τους, με πιο αυστηρές φόρμουλες ούτως ώστε οι δανειολήπτες να είναι βιώσιμοι.
Μιλώντας στο ThemaOnline ο Οικονομολόγος, Γιάννης Τελώνης, εξηγεί την πρόοδο του τραπεζικού συστήματος από το 2018 και μετά, τους λόγους που έπρεπε να αλλάξει και ποιος ο αντίχτυπος στις τράπεζες, που δεν εγκρίνουν εύκολα τις αιτήσεις δανείων στους νέους.
Η πρόοδος του τραπεζικού συστήματος – Πως ήταν και πως άλλαξαν τα κριτήρια
Όπως ανέφερε ο κ. Τελώνης, «αρχικά πρέπει να αναφέρουμε ότι μετά την εισβολή το 1974, είχαν χαθεί πάρα πολλές περιουσίες έτσι, η πρακτική ήταν δανεισμός με βάση, όχι τόσο τη δυνατότητα αποπληρωμής αλλά, την αξία της περιουσίας που μπορούσες να υποθηκεύσεις. Αυτός ήταν ο πρώτος τρόπος με το οποίο λειτουργούσε το σύστημα. Παρ’ όλα αυτά, αυτή η πρακτική ήταν που δημιούργησε τα προβλήματα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες το 2018 αφού, πολλά σπίτια είχαν χτιστεί χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αποπληρωμής».
Το νέο, πιο μοντέρνο μοντέλο που ακολουθούν οι τράπεζες από το 2018 και μετά, συνέχισε, «κινείται σε πιο Ευρωπαϊκά επίπεδα. Αρχικά, οι τράπεζες ελέγχουν την δυνατότητα αποπληρωμής του δανείου, μετά τη δυνατότητα του δανειολήπτη να αποπληρώσει κάτω από συνθήκες στρεσαρίσματος, δηλαδή στην περίπτωση που αυξηθούν τα επιτόκια, και αφού ελεγχθούν τα πιο πάνω στοιχεία, τότε η τράπεζα θα προχωρήσει στην εξασφάλιση. Σκοπός είναι τα δάνεια να μπορούν να είναι βιώσιμα», εξήγησε.
Γιατί δεν εγκρίνουν εύκολα τις αιτήσεις δανείων στους νέους
Τα επιτόκια τα τελευταία 30 χρόνια περίπου, ανέφερε ο κ. Τελώνης, «κυμαίνονται γύρω στο 4%, αυτό σημαίνει ότι πάρα πολλοί νέοι, δεν μπορούν να είναι βιώσιμοι δανειολήπτες».
Σύμφωνα με τον κ. Τελώνη, «οι τράπεζες δεν μπορούν να εγκρίνουν τους νέους, γιατί με μαθηματική ακρίβεια θα τους ‘βάλει σε προβλήματα’, στο να καταφέρουν να αποπληρώσουν το δάνειό τους».
Ερωτηθείς εάν αυτό είναι κάτι που θα δημιουργήσει προβλήματα στις τράπεζες στο μέλλον, ο ίδιος απάντησε πως, «από τη μία πλευρά, δεν τους συμφέρει να μη δίνουν δάνεια στη νέα γενιά, αφού οι τράπεζες κερδίζουν χρήματα από το δανειστικό επιτόκιο, όμως από την άλλη, δεν μπορούν ούτε και να τα χάσουν. Είναι δίκοπο μαχαίρι για τις τράπεζες και θα το αντίκτυπο που θα έχει σε αυτές, θα φανεί μακροπρόθεσμα».
«Εφόσον υπάρχει στρέβλωση στην αγορά, πρέπει η ίδια η Κυβέρνηση από πλευράς της να στηρίξει τους νέους της, που δεν μπορούν να εγκριθούν για δάνειο από τις τράπεζες λόγω βιωσιμότητας. Κάποια μορφή είτε επιχορήγησης είτε ενοικιαγοράς, θα μπορούσε να βοηθήσει τους νέους να βγουν από αυτό το αδιέξοδο και συνάμα να αποδείξουν στο μέλλον στις τράπεζες ότι μπορούν να είναι συνεπείς δανειολήπτες. Δυστυχώς, αυτός ο μηχανισμός χρειάζεται και το ανάλογο χρονικό περιθώριο για να μπορέσει να υλοποιηθεί», κατάληξε ο κ. Τελώνης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις