Το χάσμα αμοιβών στην Κύπρο ανέρχεται στο 9,9%, δηλαδή οι γυναίκες λαμβάνουν 90 σέντ για κάθε ένα ευρώ που λαμβάνουν οι άνδρες, που σημαίνει ότι οι γυναίκες συχνά κερδίζουν λιγότερα χρήματα από τους άνδρες, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο για αυτές να εξασφαλίσουν την αυτονομία τους, να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες και τις ανάγκες της οικογένειας τους ανέφερε η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων Τζόζη Χριστοδούλου στην Ημερίδα Παγκύπριου Συνδέσμου Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων, με τίτλο «Φτώχεια Γένους Θηλυκού».
Σημείωσε επίσης, πως το χάσμα αμοιβών έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και στις συντάξεις, με το χάσμα να ανέρχεται στο 37,2% και τις γυναίκες τρίτης ηλικίας να βρίσκονται στο όριο της φτώχειας, όπως είπε.
Ανέφερε επιπλέον, ότι οι γυναίκες απασχολούνται συχνότερα σε θέσεις μερικής απασχόλησης και σε τομείς με χαμηλούς μισθούς που προσφέρουν ελάχιστη εργασιακή ασφάλεια, γεγονός που το καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για αυτές να ξεφύγουν από το φάσμα της φτώχειας.
Σύμφωνα με τα όσα είπε, η Επίτροπος, το μισό των μονογονέων γυναικών (48%) και το 1/3 (32%) των μονογονέων αντρών, βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, με τις γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο καθώς αποτελούν σχεδόν το 85% των μονογονεϊκών οικογενειών στην ΕΕ (EIGE).
Σε σχέση με τις γυναίκες ως γενικό πληθυσμό και τη φτώχεια, επεσήμανε ότι η απλήρωτη, αόρατη εργασία, ή η διπλή βάρδια των γυναικών, αποτελεί ακόμη ένα παράγοντα φτώχειας στις γυναίκες, οι οποίες είναι, κυρίως, αυτές που φροντίζουν τις οικογένειες, δεδομένο που μπορεί να οδηγήσει σε έναν κύκλο φτώχειας, καθώς οι γυναίκες δεν μπορούν να κερδίσουν αρκετά χρήματα για την αυτονομία τους και τη συντήρηση της οικογένειας τους.
Υπενθύμισε πως η σύνθεση ενός νοικοκυριού σε μια υγιή σχέση έχει τη σημασία του, αφού δύο ενήλικες που ζουν μαζί μπορούν καλύτερα να προστατεύουν τους εαυτούς τους και τα παιδιά τους από τη φτώχεια, έστω και ένα από τα δυο άτομα χάσει ξαφνικά την εργασία του, προσθέτοντας ότι αλλαγές, όπως ένας θάνατος ή ένας χωρισμός μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και να οδηγήσει ένα άτομο, με τα εξαρτώμενα του, στη φτώχεια.
Προς αντιμετώπιση της δυσμενούς εικόνας η Επίτροπος είπε ότι προωθούνται δράσεις από το γραφείο της και από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τη μείωση του χάσματος στις αμοιβές και στις συντάξεις.
Ακολούθως αναφέρθηκε στην εφαρμογή του έμφυλου προϋπολογισμού ως μια από τις σημαντικότερες δράσεις που αρχίζει και και στοχεύει να επιλύσει αρκετά προβλήματα που παρουσιάζονται σε σχέση με τις ανισότητες των φύλων. Εξήγησε ότι η δράση αναμένεται να ολοκληρωθεί σε βάθος χρόνου, με ορίζοντα τις αρχές του 2026.
«Με τον έμφυλο προϋπολογισμό εννοούμε τον σχεδιασμό του κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη τις διαφορετικές ανάγκες των γυναικών και των ανδρών, θα είναι ακόμη πιο στοχευμένος και θα έχει ως αποτέλεσμα την ισότιμη κατανομή του» είπε.
«Η δράση αυτή γίνεται στο πλαίσιο της νέας προσπάθειας της Κυβέρνησης για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλα τα υπουργεία και υφυπουργεία» συνέχισε, προσθέτοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση το Υπουργείο Οικονομικών είναι σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την οποία ζητείται στήριξη για υλοποίηση της δράσης του έμφυλου προϋπολογισμού.
Περαιτέρω ανέφερε ότι το Γραφείο της συνεργάζεται με τη Στατιστική Υπηρεσία, για τη συλλογή έμφυλων στατιστικών, ώστε να έχει πιο ολοκληρωμένη εικόνα των προβλημάτων, των αναγκών και ενδεχομένως των διακρίσεων στη βάση του φύλου, που παρά την εξάλειψη τους, σχεδόν σε όλο το νομοθετικό φάσμα, η καθημερινότητα δείχνει κάτι διαφορετικό.
Έχοντας ολοκληρωμένη εικόνα σε αριθμούς, μπορούμε να σχεδιάσουμε πολιτικές και δράσεις στη βάση ενός στοχευμένου προϋπολογισμού, συνέχισε διευκρινίζοντας ότι αυτή η δράση δεν θα στηρίξει μόνο μονογονείς, σε σχέση με την επιδοματική πολιτική, αλλά με πλειάδα άλλων δράσεων όπως επιχορηγήσεις επιχειρηματικών προγραμμάτων, παροχή υποτροφιών και άλλων μέτρων για ενίσχυσή τους, ώστε να ζουν με αξιοπρέπεια.
Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι ο συνδυασμός της συλλογής έμφυλων στατιστικών στοιχείων και του έμφυλου προϋπολογισμού θα βοηθήσει την ενίσχυση συνεργειών με των ιδιωτικό τομέα, μεταξύ άλλων, για τη μείωση του χάσματος στις αμοιβές και στις συντάξεις που και πάλι αφορά και μονογονείς.
Κλείνοντας σημείωσε ότι η προώθηση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών είναι η λύση και όχι το πρόβλημα και μόνο μέσω της συνεργασίας μπορούμε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος
• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις