Είναι σημαντικό για την Κύπρο να αναπτύξει τόσο τις υποδομές για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και μια διέξοδο για εξαγωγές φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές, δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου, μιλώντας στο 14ο Οικονομικό Φόρουμ Λεμεσού.
Ξεκινώντας από τις εξελίξεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, ο Υπουργός Ενέργειας είπε στην παρέμβασή του ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν συζητήσεις με τη Chevron για το κοίτασμα "Αφροδίτη", προκειμένου να προχωρήσουν τα σχέδια ανάπτυξης και παραγωγής, ενώ για το κοίτασμα "Γλαύκος" είπε ότι η Exxon Mobil προτιμά να προβεί σε ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που βρίσκεται σε εξέλιξη και την επιβεβαίωση των υφιστάμενων ποσοτήτων φυσικού αερίου.
«Υπάρχουν αρκετές ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, ωστόσο αυτό που λείπει είναι οι υποδομές και αυτό είναι το μεγάλο μας μειονέκτημα», συνέχισε ο κ. Παπαναστασίου και πρόσθεσε ότι το Ισραήλ διαθέτει την υποδομή που φέρνει φυσικό αέριο στη χώρα για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, ενώ μέρος του φυσικού αερίου που προέρχεται από το κοίτασμα "Λεβιάθαν" διοχετεύεται προς την Αίγυπτο και στη συνέχεια υγροποιείται και εξάγεται στις διεθνείς αγορές, συμπεριλαμβανομένης της εσωτερικής αγοράς της Αιγύπτου για ηλεκτροπαραγωγή. Πρόσθεσε ότι η Αίγυπτος, η πρώτη χώρα που ανέπτυξε υποδομές στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, διαθέτει δύο μονάδες υγροποίησης που μπορεί να χρησιμοποιήσει η περιοχή για την υγροποίηση του φυσικού αερίου και την εξαγωγή του στις αγορές.
Η Κυβέρνηση της Κύπρου βρίσκεται σε συζητήσεις για την ανάπτυξη υποδομών στην ΑΟΖ της, συνέχισε ο Υπουργός Ενέργειας, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν συζητήσεις για τη δημιουργία υποδομών που θα συνδέουν το "Αφροδίτη" με την Αίγυπτο, με μέρος του προϊόντος να πηγαίνει στην τοπική αγορά και το μεγαλύτερο μέρος να υγροποιείται και να εξάγεται στις ευρωπαϊκές αγορές.
Η κ. Παπαναστασίου είπε ότι μια άλλη συζήτηση αφορά στη σύνδεση της υποδομής αυτής με την Κύπρο μέσω αγωγού που θα εισάγει φυσικό αέριο είτε από τις ποσότητες που έχουν ανακαλυφθεί στην ΑΟΖ του Ισραήλ ή/και τη σύνδεση με τις ανακαλύψεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σημείωσε ότι για να μπορέσουν να δικαιολογηθούν οι επενδύσεις που απαιτούνται για τη σύνδεση της Κύπρου με τις υφιστάμενες υποδομές στις γειτονικές χώρες, θα πρέπει να αναπτυχθεί διέξοδος προς τις διεθνείς αγορές και όχι μόνο προς την τοπική αγορά, η οποία είναι μια εξειδικευμένη αγορά που χρειάζεται μόνο 0,7 δισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου ετησίως. «Είναι σημαντικό να αναπτύξουμε και τα δύο, υποδομές που θα διοχετεύουν το προϊόν για συμβατική ηλεκτροπαραγωγή και ταυτόχρονα μια διέξοδο για να υγροποιήσουμε το φυσικό αέριο και να το εξάγουμε στις διεθνείς αγορές», τόνισε.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, η Κύπρος εξετάζει το ενδεχόμενο ενός πλωτού συστήματος υγροποίησης, το οποίο θα επιτρέπει την εξαγωγή φυσικού αερίου μέσω πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου ή ενός υπεράκτιου συστήματος υγροποίησης φυσικού αερίου, για το οποίο θα μπορούσε να εφαρμοστεί η αρθρωτή τεχνολογία, που σημαίνει ότι όσο περισσότερο φυσικό αέριο είναι διαθέσιμο για εξαγωγή, τόσο περισσότερες μονάδες μπορούν να προστεθούν για να αυξηθεί η χωρητικότητα της εγκατάστασης, παρέχοντας την ίδια ευελιξία με τη λύση του πλωτού συστήματος. Πρόσθεσε ότι μια πλωτή μονάδα επαναεριοποίησης υγροποιημένου αερίου εκτιμάται ότι θα φθάσει στην Κύπρο τον επόμενο μήνα και θα αποτελέσει έναν διαφορετικό τρόπο προώθηση φυσικού αερίου στο τοπικό σύστημα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο.
Για το θέμα της μείωσης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα, είπε ότι η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική, είναι απαραίτητη σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα.
«Το αιολικό δυναμικό της χώρας δεν είναι σε υψηλά επίπεδα, αλλά η Κύπρος θεωρείται ένα από τα καλύτερα μέρη για τη μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική και αυτό αντικατοπτρίζεται στο ενδιαφέρον των επενδυτών για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάρκων στη χώρα», υπογράμμισε.
Ο Υπουργός πρόσθεσε ότι λόγω της απομόνωσης του νησιού, πρέπει να βρεθούν τρόποι για να προωθηθεί αλλού η πλεονάζουσα παραγόμενη ενέργεια και στο πλαίσιο αυτό συζητούνται ηλεκτρικές διασυνδέσεις με το Ισραήλ και την Ελλάδα, που θα παρέχουν τόσο ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού όσο και τη δυνατότητα εξαγωγής πλεονάζουσας ενέργειας στις γειτονικές χώρες.
Σχετικά με την Ελλάδα, είπε ότι συζητείται εκ νέου ο διασυνδετήριος αγωγός EuroAsia Interconnector, ένα έργο κοινού ενδιαφέροντος για την ΕΕ και σημαντικής γεωστρατηγικής αξίας, καθώς μέσω της σύνδεσης της Κύπρου με την ηπειρωτική Ελλάδα το δίκτυο της Κύπρου συνδέεται με αυτό της Ευρώπης.
Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει τη διεξαγωγή αξιολόγησης της διασύνδεσης για να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι εφικτή και ότι η γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι πρέπει να προχωρήσει, παρέχοντας προς αυτή την κατεύθυνση 757 εκατομμύρια ευρώ από ένα συνολικό κόστος 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, με προβλεπόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης το 2029.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις