Για νέο «χρυσό κανόνα» που θα καθορίζει το κατά πόσο το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο ή μη μίλησε η Μέρκελ
Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η νέα ρύθμιση του ελληνικού χρέους θα αφορά σε περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του και όχι σε κάποια διαγραφή του ή νέα μείωση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας έστειλαν τις τελευταίες ημέρες η καγκελάριος της Γερμανίας, κ. Αγκελα Μέρκελ και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κ. Κριστίν Λαγκάρντ. Ταυτόχρονα, η κ. Μέρκελ έθεσε τον νέο «χρυσό κανόνα» που θα καθορίζει το κατά πόσο το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο ή μη, παραμερίζοντας επί της ουσίας τον έως σήμερα άτυπο «κανόνα» που προέβλεπε ότι θα πρέπει να είναι χαμηλότερο του 120% του ΑΕΠ. Πλέον, όλα δείχνουν ότι το νέο κριτήριο θα είναι το ύψος των ετήσιων δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους, το οποίο δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 15% του ΑΕΠ της χώρας.
«Εχουμε μια νομική κατάσταση, όπου υπάρχει απαγόρευση για “bail-out” (διάσωση κράτους) στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Από αυτό εξαρτώνται τα περιθώρια για την ελάφρυνση του χρέους» υποστήριξε χθες η κ. Μέρκελ. Και πρόσθεσε ότι οι δανειστές της Ελλάδας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) έχουν δώσει στην Ελλάδα «μια μακρά περίοδο χάριτος και πολύ χαμηλά επιτόκια. Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, νομίζω ότι δεν έχουμε περιθώρια, διότι είναι ήδη πολύ χαμηλά» επισήμανε, για να συμπληρώσει ότι κάτι τέτοιο «δεν θα αντικατόπτριζε καν τη χρηματοδότηση του ESM και θα συνιστούσε “bail-out”». Αντιθέτως, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παροχής νέας περιόδου χάριτος σημειώνοντας ότι σε αυτό το σκέλος «έχουμε κάποιο περιθώριο».
Παράλληλα, η καγκελάριος της Γερμανίας περιέγραψε την κατάσταση αναφορικά με το ελληνικό χρέος και το «παιχνίδι» γύρω από τη νέα ρύθμισή του. «Εχουμε τώρα μια συζήτηση για το πώς θα υπολογιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Εχουμε μια ειδική κατάσταση» αναφορικά με τους ανελαστικούς όρους αποπληρωμής του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Μάλιστα, προχώρησε και σε αλλαγή του «χρυσού κανόνα» βάσει του οποίου μέχρι σήμερα χαρακτηρίζονταν βιώσιμο το ελληνικό χρέος (χαμηλότερο του 120% του ΑΕΠ). Ωστόσο, αυτό το κριτήριο έχει αμφισβητηθεί εντόνως τα δύο τελευταία χρόνια, ενώ «λόγω της ιδιαιτερότητας του ελληνικού κράτους στη σχέση του με τον ESM, δεν μιλούμε απλώς για χρέος στο 120% του ΑΕΠ, αλλά για την πραγματική επιβάρυνση που δημιουργείται στην Ελλάδα για την αποπληρωμή του χρέους» δήλωσε η κ. Μέρκελ. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι το εάν οι ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους ανέρχονται στο 15% του ΑΕΠ της χώρας θα μπορούσε να είναι ένα κριτήριο. Υπενθύμισε, δε, πως «μέχρι το 2022 ή 2023 η Ελλάδα δεν χρειάζεται να αποπληρώσει κάτι και η επιβάρυνση είναι πολύ χαμηλότερη από το 15%, ενώ υπάρχουν άλλα μέλη της Ε.Ε. που λένε ότι το δικό τους χρέος, παρά το γεγονός ότι είναι πιο μικρό από της Ελλάδας, συνεπάγεται μεγαλύτερη εσωτερική επιβάρυνση από αυτή της Ελλάδας σήμερα».
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για το διάστημα 2015-2017 εκτιμάται πώς οι ετήσιες δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδας ανέρχονται σε 6,8-11,2% του ΑΕΠ (προ capital controls), της Πορτογαλίας σε 16,7-20,1% του ΑΕΠ της, της Ισπανίας σε 19,8-21,5% του ΑΕΠ και της Ιταλίας σε 18,9-21,4% του ΑΕΠ.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα καταβάλει αυτή τη στιγμή μόνο τους τόκους για τα δάνεια του πρώτου Μνημονίου (GLF, ύψους 53 δισ. ευρώ). Από το 2020 θα ξεκινήσει η αποπληρωμή των κεφαλαίων του δανείου αυτού, ενώ από το 2023 θα ξεκινήσει η καταβολή κεφαλαίου και τόκων για τα δάνεια που συνόδευαν το δεύτερο Μνημόνιο (142 δισ. ευρώ). Ετσι, η κ. Μέρκελ υποστήριξε ότι όταν ξεκινήσει η υποχρέωση για αποπληρωμή αυτού του χρέους, θα πρέπει να κοιτάξουμε να κρατήσουμε στο 15% την ετήσια δαπάνη εξυπηρέτησής του. «Είμαι γι’ αυτό σχετικά αισιόδοξη, ότι θα πετύχουμε μια ρύθμιση, η οποία θα αντικατοπτρίζει τόσο τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, όσο και τη δυνατότητα επίλυσης του προβλήματος» υποστήριξε η ίδια.
Από την πλευρά της, η κ. Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στην ελβετική εφημερίδα Le Temps, υποστήριξε ότι «η συζήτηση για διαγραφή του χρέους δεν ήταν ποτέ ανοικτή, δεν νομίζω ότι είναι απαραίτητο να την ανοίξουμε αν τα πράγματα πάνε καλά». Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε ότι «μιλάμε για επιμήκυνση ωριμάνσεων, μείωση επιτοκίων, εξαιρέσεις για μια ορισμένη χρονική περίοδο. Δεν μιλάμε για διαγραφή χρέους». Πάντως, το Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει ότι για να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδας θα πρέπει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου να έχει λυθεί το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, με την υιοθέτηση νέων μέτρων ελάφρυνσής του από την Ευρωζώνη.
Πηγή kathimerini.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις