Έρευνα Κοινής Γνώμης πραγματοποίησε η Ένωση Συντακτών Κύπρου, με τη βοήθεια της CMRC Cypronetwork LTD και χορηγό την Τράπεζα Κύπρου, αναφορικά με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που χρησιμοποιούν οι πολίτες, με σκοπό να ενημερώνονται για θέματα που τους ενδιαφέρουν.
Σημειώνεται ότι, η εν λόγω έρευνα συμπεριλαμβάνει απαντήσεις από 1.014 άτομα, εκ των οποίων το 48% είναι άνδρες και το 52% γυναίκες. Ταυτόχρονα, οι ηλικιακές ομάδες που έλαβαν μέρος στην έρευνα είναι, 18-24 ετών, 25-34 ετών, 35-44 ετών,45-54 ετών, 55-64 ετών και 65 και άνω. Το επίπεδα μόρφωσης των προσώπων που απάντησαν στην έρευνα είναι Δημοτικό, Γυμνάσιο-Λύκειο, Πανεπιστήμιο-Μεταπτυχιακό και Κολλέγιο.
Ποιο ΜΜΕ διαλέγουν για ενημέρωση οι πολίτες
Σύμφωνα με την έρευνα, την πρωτιά στην επιλογή των πολιτών έχει η Τηλεόραση με ποσοστό 72%, τη δεύτερη θέση κατακτούν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης με 60%, την τρίτη θέση έχουν οι Διαδικτυακές Πύλες Ενημέρωσης (Portals) με 42%. Στη συνέχεια ακολουθούν το ραδιόφωνο με 41%, τα Αμερικανικά και Αγγλικά ΜΜΕ με 22%, τα Περιοδικά με 14%, τα Ελληνικά ΜΜΕ με 13%, η Εφημερίδα με 9% και Κανένα με 2%.
Ταυτόχρονα, οι επιλογές ποικίλουν ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα των πολιτών που έλαβαν μέρος στην έρευνα, παρ’ όλα αυτά η τηλεόραση φαίνεται να είναι η πρώτη επιλογή στις περισσότερες ηλικιακές ομάδες. Όπως αναφέρει η έρευνα, για την ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών, η πλειοψηφία με το 59% προτιμά να ενημερώνεται από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Για την ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών, η πλειοψηφία με το 65% προτιμά να ενημερώνεται από την τηλεόραση. Η ηλικιακή ομάδα 35-44 ετών, η πλειοψηφία με το 76% προτιμά να ενημερώνεται από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Για την ηλικιακή ομάδα 45-54 ετών, η πλειοψηφία με το 75% προτιμά να ενημερώνεται από την τηλεόραση. Για την ηλικιακή ομάδα 55-64 ετών, η πλειοψηφία με το 91% προτιμά να ενημερώνεται από την τηλεόραση. Η ηλικιακή ομάδα 65 ετών και άνω, η πλειοψηφία με το 91% προτιμά να ενημερώνεται από την τηλεόραση.
Πως αξιολογούν τα ΜΜΕ οι πολίτες
Σύμφωνα με τους πίνακες, όσον αφορά τα τρία μέσα που βρίσκονται πιο ψηλά στην προτίμηση των πολιτών, τηλεόραση, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαδικτυακές πύλες ενημέρωσης, ο κόσμος τα αξιολογεί ως εξής:
Ο κίνδυνος των fake news
Οι ψευδείς ειδήσεις βρέθηκαν ανάμεσα στα θέματα που αναλύει η έρευνα. Όπως φαίνεται, το μέσο το οποίο ψήφισαν οι πολίτες ότι εντοπίζονται οι περισσότερες ψευδείς ειδήσεις είναι τα κοινωνικά δίκτυα με 60%, η τηλεόραση με 20%, οι διαδικτυακές πύλες με 12%, ο έντυπος τύπος με 5% και το ραδιόφωνο με 4%.
Ταυτόχρονα, αναφορικά με το βαθμό διείσδυσης των ψευδών ειδήσεων στην Κύπρο, οι πολίτες ψήφισαν κατά 35% «ούτε λίγο, ούτε πολύ», κατά 32% «πολύ», το 15% «πάρα πολύ», το 12% «λίγο», το 2% «καθόλου» και το υπόλοιπο 2% «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».
Η εμπιστοσύνη στους δημοσιογράφους
Εμπιστοσύνη φαίνεται να τρέφουν, σε γενικές γραμμές, η πλειοψηφία των πολιτών στα Κυπριακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στους δημοσιογράφους. Σημειώνεται ότι, το 42% των πολιτών απάντησε ότι έχει εμπιστοσύνη στα ΜΜΕ της Κύπρου και το 38% απάντησε ότι διαφωνεί.
Στην ερώτηση κατά πόσον έχουν εμπιστοσύνη στους Κύπριους δημοσιογράφους, το 48% συμφώνησε και το 24% διαφώνησε.
Επίσης, σε ερώτηση εάν οι Κύπριοι δημοσιογράφοι είναι αξιόπιστοι, το 48% απάντησε ότι συμφωνεί και 32% ότι διαφωνεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις