ΓΓ ΝΑΤΟ: Πολωνία και Σλοβακία θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία

ΓΓ ΝΑΤΟ: Πολωνία και Σλοβακία θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι είναι πεπεισμένος πως και η Βαρσοβία και η Μπρατισλάβα θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία στον πόλεμό της κατά της Ρωσίας, μετά τις επικείμενες εκλογές στην Πολωνία και τη Σλοβακία, παρά την πρόσφατη σκληρή ρητορική προς το Κίεβο.

Η Πολωνία, η οποία θα εκλέξει το νέο της κοινοβούλιο στις 15 Οκτωβρίου, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα συμφωνεί πλέον σε νέες παραδόσεις όπλων προς την Ουκρανία και αντί γι αυτό θα εστιάσει στην αποκατάσταση των δικών της αποθεμάτων.

Η Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ, μέχρι πρόσφατα θεωρείτο ένας από τους πιο πιστούς συμμάχους της Ουκρανίας στον πόλεμό της κατά της Ρωσίας, αλλά οι σχέσεις τους δοκιμάστηκαν μετά την απόφαση της Πολωνίας να παρατείνει μια απαγόρευση στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών.

"Περιμένω και είμαι πεπεισμένος ότι η Ουκρανία και η Πολωνία θα βρουν τρόπο να αντιμετωπίσουν αυτά τα θέματα, χωρίς αυτό να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία", δήλωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ σε συνέντευξη στην Κοπεγχάγη.

Μέλος του ΝΑΤΟ η Σλοβακία, είναι επίσης πιστός σύμμαχος της Ουκρανίας, στέλνοντας στον ανατολικό γείτονά της στρατιωτικό εξοπλισμό συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 και ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300.

Ωστόσο, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης και πρώην Πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν αύριο, Σάββατο, έχει δεσμευτεί να θέσει τέλος σε αυτή τη στρατιωτική υποστήριξη.

"Όποια νέα κυβέρνηση και να έχουν στη Σλοβακία, εμείς θα συνεχίσουμε να καθόμαστε στις συναντήσεις του ΝΑΤΟ" είπε ο Στόλτεμπεργκ "και είμαι πεπεισμένος ότι θα βρούμε τρόπους να συνεχίσουμε να παρέχουμε υποστήριξη -- όπως κάναμε έπειτα από κάθε εκλογή σε αυτήν τη συμμαχία από τότε που άρχισε ο πόλεμος".

Στην ίδια συνέντευξη, αναφερόμενος στην Τουρκία ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι περιμένει η Άγκυρα να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αμέσως μετά τη σύγκληση του τουρκικού κοινοβουλίου τον Οκτώβριο. Ο επικεφαλής της Συμμαχίας πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει καταστήσει σαφές πως δεν συνδέει την αγορά των F-16 από τις ΗΠΑ με την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Λευκός καπνός για την ΑΤΑ: Οι συντεχνίες κάνουν αποδεκτή την κυβερνητική πρόταση «χωρίς να αλλάξει ούτε γράμμα» - Βίντεο

Λευκός καπνός για την ΑΤΑ: Οι συντεχνίες κάνουν αποδεκτή την κυβερνητική πρόταση «χωρίς να αλλάξει ούτε γράμμα» - Βίντεο

Λευκός καπνός βγήκε από τη Δημοσιογραφική Εστία, όπου ολοκληρώθηκε η πανσυνδικαλιστική σύσκεψη για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ). Μετά από μήνες διαβουλεύσεων και έντονων διαπραγματεύσεων, το συνδικαλιστικό κίνημα έκανε αποδεκτή την κυβερνητική πρόταση, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν δέχεται να αλλάξει ούτε ένα γράμμα από το πλαίσιο που παρουσιάστηκε.

BEST OF TOTHEMAONLINE