Ένταση δημιουργήθηκε την Τετάρτη στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής κατά τη συζήτηση του θέματος του σχολικού αθλητισμού και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες, όταν εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας ανέφερε πως πέρσι «δασκάλες σε δημοτικό έκαναν γυμναστική στα παιδιά με το τακούνι». Για πέσουν οι τόνοι και να συνεχιστεί η συζήτηση χρειάστηκε η παρέμβαση του Προέδρου και του αναπληρωτή Προέδρου της Επιτροπής.
Η συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος δεν ολοκληρώθηκε και θα συνεχιστεί σε επόμενες συνεδρίες.
Κατά τη συζήτηση του σχολικού αθλητισμού ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας, ξεχώρισε η παρουσία ανθρώπων που άφησαν και συνεχίζουν να αφήνουν το στίγμα τους στον κυπριακό αθλητισμό, αυτή του Τάκη Μιραλλάη, Παλλάδιου Νικολάου και Απόστολου Παρέλλη.
Μιλώντας πρώτος ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας, ο Τάκης Μιραλλάη, ο οποίος άφησε το στίγμα του στην κυπριακή καλαθόσφαιρα, είπε, μεταξύ άλλων ότι μέσα από τα βιώματα του, αποκόμισε διάφορες εμπειρίες και από το 1974 μέχρι σήμερα ασχολείται με τον αθλητισμό και από το 2000 ως καθηγητής στα σχολεία.
Ανέφερε, επίσης, πως θλίβεται επειδή με το πέρασμα του χρόνου, φθίνει ο αθλητισμός και ο χρόνος που διατίθεται γι’ αυτό, με αποτέλεσμα να έχουμε τα αρνητικά αποτελέσματα που παρατηρούνται.
Σημείωσε ότι υπάρχουν προγράμματα και σχεδιασμοί από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και τον ΚΟΑ, για να πάμε μπροστά, όμως θεωρεί ότι πορευόμαστε με το λάθος τρόπο.
Όπως είπε, άνθρωποι του αθλητισμού λείπουν από τη βάση του αθλητισμού.
«Πρέπει να βρούμε τρόπο από τη νηπιακή ηλικία μέχρι το Λύκειο, να έχουν την ευκαιρία της συνεχούς άθλησης και άσκησης που είναι ο μόνος τρόπος για τη βελτίωση της ατομικής επίδοσης. Για τους γυμναστές στα Δημοτικά, σας λέω ότι υπάρχουν οι πραγματικοί πολυδύναμοι δάσκαλοι που μπορούν να ασκούν αυτό το επάγγελμα, όμως πιστεύω ότι χρειάζεται ενίσχυση ο χώρος με τους ανθρώπους που είναι ειδικοί», πρόσθεσε.
Ο Παλλάδιος Νικολάου, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με τον κυπριακό αθλητισμό και ιδιαίτερα με τον κλασικό αθλητισμό, είπε ότι αυτό που χρειάζεται είναι ένα Υφυπουργείο Αθλητισμού, σωστά στελεχωμένο, δηλαδή αυτοί που θα αναλάβουν τις ευθύνες του αθλητισμού να είναι άρτια καταρτισμένοι.
Ο εν ενεργεία Κύπριος αθλητής της δισκοβολίας, Απόστολος Παρέλλης, είπε ότι πρέπει να κερδίσεις τα παιδιά από το Δημοτικό και πρέπει να τα κερδίσεις από τα βιντεοπαιχνίδια.
«Πιστεύω πως πρέπει να ξεκινήσουν να γυμνάζονται από το Δημοτικό, γιατί πρέπει να αγαπήσεις τον αθλητισμό για να συνεχίσεις. Πρέπει να αρχίζουν οι αγώνες από το Δημοτικό», συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο Απόστολος Παρέλλης είπε ότι στο Γυμνάσιο έπαιζε πετόσφαιρα και ποδόσφαιρο και σημείωσε ότι ο ξάδελφος του ασχολείτο τότε με τη δισκοβολία και τον έβλεπε και του άρεσε και έτσι αποφάσισε να δοκιμάσει, πήγε στο γήπεδο και από τότε μπήκε στη ζωή του η δισκοβολία.
Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης, Φρίξος Ζεμπύλας, μιλώντας στην Επιτροπή ανέφερε ότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερο αθλητισμό μέσα στις σχολικές μονάδες.
Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, Λοϊζος Κωνσταντίνου, στη δική του τοποθέτηση είπε ότι οι εγκαταστάσεις, ειδικότερα των ανοικτών χώρων είναι από απαράδεκτες ως ακατάλληλες οι πλείστες.
Έχει σχολεία, συνέχισε, από τα οποία ακόμα δεν έχουν καθαριστεί τα υπολείμματα λαμπριατζιάς και έχει επικίνδυνα αντικείμενα μέσα, έχει σχολεία που είναι γεμάτα χόρτα.
«Σε Γυμνάσιο είχε δύο γυμναστές που κρατούσαν τσάπα και καθάριζαν για να μπορέσουν να βγάλουν προς τα έξω τους μαθητές. Αυτά είναι δουλειά της Σχολικής Εφορείας. Χρειάζεται επένδυση, χρήμα και όραμα. Τα αθλητικά σχολεία φιλοξενούνται σε σχολεία», σημείωσε.
Όπως είπε, «αν θέλουμε να επενδύσουμε πάνω στον αθλητισμό πρέπει να υπάρχουν εξατάξια σχολεία».
«Ένα σχολείο σε κάθε επαρχία, να γνωρίζουμε ότι είναι το αθλητικό μας το σχολείο, να γνωρίζουν οι μαθητές που πάνε εκεί ότι είναι αθλητές, να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί που είναι εκεί ότι έχουν να κάνουν με αθλητές και μαθητές και επίσης η πολιτεία να επενδύσει ένα σχολείο συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά την υποδομή που χρειάζεται για να έχουμε αθλητικό σχολείο», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ, Παναγιώτης Λυσάνδρου, μιλώντας στην Επιτροπή είπε ότι ο σκοπός είναι να ασχοληθούν όσο γίνεται πιο πολλά παιδιά με τον αθλητισμό, το οποίο από μόνο του μπορεί να αλλάξει τη ζωή τους.
Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρης Ταλιαδώρος, είπε ότι φτιάξαμε αθλητικά σχολεία χωρίς να προετοιμάσουμε την κατάλληλη αθλητική υποδομή.
Η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, είπε ότι είναι πολύ σημαντικό να δουν το θέμα των υποδομών, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των περίπου 200 εκπαιδευτικών, οι οποίοι ασχολούνται αποκλειστικά με το συγκεκριμένο αντικείμενο, διότι ακριβώς το αγαπούν και γιατί θέλουν να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο αντικείμενο, αν και οι άνθρωποι έχουν τελειώσει δάσκαλοι και δασκάλες, είναι άνθρωποι που έτυχαν ιδιαίτερης επιμόρφωσης, υπάρχουν εκπαιδευτικοί με μεταπτυχιακά και διδακτορικά στην φυσική αγωγή.
«Υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό, το ζητούμενο είναι να συνεχίζει να υπάρχει μια προσπάθεια εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας σε θέματα επαγγελματικής ανάπτυξης», συμπλήρωσε.
Ο επιθεωρητής Δημοτικής Εκπαίδευσης, Γεώργιος Γιαλλουρίδης, είπε ότι άλλαξε η φιλοσοφία του μαθήματος της φυσικής αγωγής, άλλαξε η παιδαγωγική προσέγγιση του μαθήματος, έγινε μάθημα, δεν ήταν μάθημα, έχει αναλυτικό πρόγραμμα, έχει στόχους, έχει όραμα.
«Και ποιο είναι το όραμα; Όλα τα παιδιά να απολαμβάνουν στιγμές επιτυχίας μέσα από αθλητικές δραστηριότητες», είπε και αναφέρθηκε στις δράσεις του Υπουργείου για το μάθημα της φυσικής αγωγής.
Η Θεότη Πούρου, Επιθεωρήτρια Φυσικής Αγωγής, είπε ότι «δεν μπορούμε να έχουμε τον οποιοδήποτε, ο οποίος κάνει ένα μεταπτυχιακό ενάμισι χρόνο και να έρχεται να ονομάζεται είτε γυμναστής είτε γιατρός είτε φυσικός είτε οτιδήποτε».
«Στα δημοτικά είναι μια πονεμένη ιστορία. Φοβούνται οι πάντες να το αγγίξουν και το ξέρουμε», πρόσθεσε.
Κατά την περσινή χρονιά 2022-2023, είπε, έλαβαν μέρος σε σχολικές αγωνιστικές δράσεις, 16.000 μαθητές.
Σημείωσε, επίσης, ότι στο αθλητικό σχολείο φέτος παγκύπρια φοιτούν γύρω στους 1000 μαθητές.
Ο Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης και Προϊστάμενος του Τομέα Αθλητισμού και Πολιτισμού, Σπύρος Αντωνέλλος, είπε ότι με έκπληξη άκουσε πάρα πολλά πράγματα να λέγονται για τη γυμναστική στα Δημοτικά, στην Μέση Εκπαίδευση.
«Θέλω να πω το εξής. Δηλαδή αν επιμορφώσω νοσοκόμους, παίρνω το παιδί μου στον επιμορφωμένο νοσοκόμο που έχει κάνει μεταπτυχιακό και δεν τον παίρνω στον γιατρό;… Η φιλοσοφία της φυσικής αγωγής στα δημοτικά φαίνεται ότι είναι ανεπαρκής από τη στιγμή που έρχονται στο γυμνάσιο, τα παιδιά δεν ξέρουν τίποτα απολύτως. Ότι ειπώθηκε ότι στα γυμνάσια ότι δεν γίνεται σωστή δουλειά, θα σας διαψεύσω εντελώς, διότι οι μαθητές μας συμμετέχουν σε παγκόσμιες γυμνασιάδες και ερχόμαστε με μετάλλια, άσχετα ότι αυτά τα πράγματα δεν προβάλλονται στα μέσα μαζικής επικοινωνίας», πρόσθεσε.
Ανέφερε, παράλληλα, ότι είναι καιρός, όπως παλαιότερα στη δημοτική είχε ανοίξει ένα μεγάλο παράθυρο και έβαλαν τους μουσικούς να διδάξουν μουσική, να γίνει επιτέλους αυτό το πράγμα, να δεχτούν και οι δάσκαλοι ότι δεν είναι δυνατόν ο δάσκαλος που διδάσκει φυσική, ελληνικά, κ.λπ., να κάνει και γυμναστική.
«Περάσαμε από πολλά δημοτικά και πέρσι συγκεκριμένα, δασκάλες έκαναν γυμναστική στα παιδιά με το τακούνι», σημείωσε.
Στο σημείο αυτό, υπήρξε έντονη αντίδραση τόσο από την ΠΟΕΔ όσο και από τον επιθεωρητή Δημοτικής Εκπαίδευσης, Γεώργιο Γιαλλουρίδη, κάνοντας λόγο για απαράδεκτες τοποθετήσεις, με αποτέλεσμα να διακοπεί για λίγο συζήτηση.
Για να αποκατασταθεί η ένταση που δημιουργήθηκε, χρειάστηκε η άμεση και έντονη παρέμβαση πρώτα του αναπληρωτή Προέδρου της Επιτροπή, Χρύσανθου Σαββίδη, λέγοντας πως βρίσκονται στη Βουλή και όχι στο χωράφι και τους είπε ότι δεν φωνάζει κανείς, και στη συνέχεια του Προέδρου της Επιτροπής, Παύλου Μυλωνά, ο οποίος συνέστησε ηρεμία και όλοι θα δώσουν τις απαντήσεις τους.
Η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, απαντώντας στα όσα ακούστηκαν είπε ότι ειπώθηκαν πράγματα πολύ προσβλητικά και σεξιστικά.
«Καταρχήν, να εκφράσουμε τη δυσφορία μας για το γεγονός ότι εντοπίζεται διγλωσσία σε επίπεδο Υπουργείου Παιδείας. Το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να έχει μια γνώμη. Δεν μπορεί η Μέση Εκπαίδευση να λέει κάτι άλλο και μάλιστα προσβλητικό σε σχέση με τη Δημοτική Εκπαίδευση, είναι κάτι το οποίο δηλώνουμε και επίσημα ότι θα καταθέσουμε και θα καταγγείλουμε- δεν είναι θέμα φίμωσης- και στην Υπουργό Παιδείας», σημείωσε.
Σε ανακοίνωση του, αναφορικά με απόψεις εκπροσώπων της Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας που εκφράστηκαν στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, όπου συζητείτο το θέμα «Ο Σχολικός Αθλητισμός και τα Προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Σχολικές Μονάδες», το Υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι αυτές δεν εκφράζουν την επίσημη θέση του Υπουργείου, αλλά αποτελούν προσωπικές απόψεις.
Η Επίτροπος Νομοθεσίας, Λουΐζα Χριστοδουλίδου Ζαννέτου, σε ανάρτηση της στο προσωπικό της λογαριασμό στην πλατφόρμα «Χ», είπε ότι ίσως ήρθε η στιγμή η γυμναστική να διδάσκεται από πτυχιούχους γυμναστές όχι για τα τακούνια αλλά για άλλους πολλούς λόγους.
Ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπή, Χρύσανθος Σαββίδης, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας είπε ότι αν και υπάρχουν καλά αποτελέσματα στους διάφορους διαγωνισμούς, διοργανώσεις, εντούτοις έγινε παραδοχή ότι δεν υπάρχουν οι σωστές αθλητικές υποδομές.
Η μόνη πόλη, συνέχισε, η οποία έχει σωστές αθλητικές σχολικές υποδομές είναι η Λεμεσός, όπως τους έχει λεχθεί.
«Οι άλλες Επαρχίες για παράδειγμα όπως η Επαρχία της Πάφου και της Λάρνακας, όπως και της Λευκωσίας, δυστυχώς, δεν έχουν ανοικτά γήπεδα, αλλά όπως έχει γίνει καταγγελία υπάρχουν χωράφια και όπως είπε ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων, τα καθαρίζουν κάθε χρόνο τα χωράφια αυτά, τα γήπεδα, για να μπορέσουν οι μαθητές, οι αθλητές, να αθληθούν. Και είναι απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο να έχουμε αθλητικά σχολεία και να μην υπάρχουν οι σωστές αθλητικές υποδομές», πρόσθεσε.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, σε δηλώσεις του είπε ότι όσον αφορά τον σχολικό αθλητισμό καταρχήν πρέπει να διαμορφωθεί ενιαία πολιτική από το Υπουργείο Παιδείας και κάθε βαθμίδα να μην λέει τα δικά της.
«Τέτοια φαινόμενα που βιώσαμε σήμερα πρέπει να εκλείψουν. Όσον αφορά τον σχολικό αθλητισμό πρέπει να υπάρχει βούληση και υπάρχει βούληση πολιτική από όλους να συμβάλουμε μέσα από εκσυγχρονισμό των αναλυτικών προγραμμάτων και των ωρολογίων προγραμμάτων, έτσι ώστε ως πολιτεία να κτίσουμε το όραμα και να αναπτυχθούν συντονισμένες δράσεις», πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι «αν θέλουμε μια υγιή κοινωνία ο σχολικός αθλητισμός μπορεί να συνδράμει και να θέσει τις βάσεις και για τον ελεύθερο χρόνο του παιδιού και την αξιοποίηση των υποδομών στον μέγιστο δυνατό βαθμό».
«Χρειάζεται όραμα, σχεδιασμός, συντονισμός, πολιτική και προϋπολογισμός. Θα αναμένουμε το όραμα και τον σχεδιασμό αυτό να εκτυλιχθεί μέσα από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και τις άλλες κρατικές υπηρεσίες που μπορεί να εμπλακούν. Τον ΚΟΑ και οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες ή αρχές, προς την κοινωνία για ανάπτυξη του αθλητισμού περαιτέρω μέσα στην κοινωνία μας», συμπλήρωσε.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι όταν το Υπουργείο Παιδείας καλείται στην Επιτροπή Παιδείας, «καλείται για να μας λέει την επίσημη θέση του Υπουργείου και κατ’ επέκταση της Κυβέρνησης».
«Είναι απαράδεκτο και αδιανόητο να έρχεται η κάθε διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας ξεχωριστά και να λέει άλλες θέσεις η μια από την άλλη. Πρέπει και γι’ αυτό το θέμα, όπως και για άλλα θέματα, αυτό το φαινόμενο να εκλείψει. Θέλουμε να καλέσουμε την Υπουργό Παιδείας να βάλει τάξη στα του οίκου της, ώστε να ξέρουμε ποια είναι η θέση του Υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης», πρόσθεσε.
«Εμάς αυτό μας ενδιαφέρει και στην προκειμένη περίπτωση και όταν συζητούμε άλλα ζητήματα πολιτικής. Όσο αφορά την εικόνα και τα όσα ακούστηκαν σήμερα στην Επιτροπή Παιδείας την ευθύνη φέρει ακεραία το Υπουργείο Παιδείας. Γιατί; Γιατί δεν ήρθε με μια θέση όπως έπρεπε και να αναπτυχθεί αυτή η επίσημη θέση ενώπιον της Επιτροπής», συμπλήρωσε.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας, Αλέκος Τρυφωνίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι έγινε η διαπίστωση ότι παρόλο ότι πολλές χιλιάδες παιδιά ασχολούνται με τον αθλητισμό, εντούτοις τα προβλήματα που υπάρχουν είναι τεράστια.
«Έχουμε ελλείψεις σε εγκαταστάσεις, σε εξοπλισμό. Πολλές αίθουσες είναι κλειστές και δεν χρησιμοποιούνται για αθλητικές δραστηριότητες και στην περίπτωση που έχουμε αίθουσες υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα και η διαπίστωση από τις Τεχνικές Υπηρεσίες ότι είναι μεγάλο το κονδύλι της συντήρησης. Για να καλυφθούν οι ανάγκες όπως μας δήλωσε ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του ΥΠΑΝ αυτή τη στιγμή οι ανάγκες συμποσούνται πέριξ του ενός δισεκατομμυρίου για να είναι επαρκείς όλες οι σχολικές μονάδες είτε από γήπεδα είτε από κλειστές αίθουσες είτε από τις διευκολύνσεις», συμπλήρωσε.
Όπως είπε, το πρόβλημα είναι τεράστιο.
«Θα συνεχίσει η συζήτηση και θα αναμένουμε την Υπουργό Παιδείας να τοποθετηθεί και πιστεύω ότι θα είναι ένα ακόμα σημαντικό θέμα στο οποίο θα εγκύψει η νέα Υπουργός για να δοθούν αποτελεσματικές λύσεις και να σταματήσει η διγλωσσία που υπάρχει μεταξύ Μέσης και Δημοτικής Εκπαίδευσης αναφορικά με το θέμα και μπορεί οι απόψεις να είναι σεβαστές των δύο τμημάτων όμως είναι επάναγκες να ληφθεί μια οριστική πολιτική απόφαση για το ποιοι διδάσκουν το θέμα της γυμναστικής στη Δημοτική Εκπαίδευση», κατέληξε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις